Lépfene kórokozóját mutatta ki szombaton egy Heves megyei házi vágásból származó marhahúsból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága – tájékoztatta a szervezet hétfőn az MTI-t.

A marhahús a járványügyi nyomozás eredménye szerint nem került be a közfogyasztásba, és az eset nem áll okozati összefüggésben a Tiszafüredhez kötődő lépfenés megbetegedéssel – közölték. A fertőzött állatból származó húst a hatóság begyűjtötte és megsemmisítette.

Egy embert Gyöngyösön bőrlépfene tüneteivel kezelnek, ő a fertőzött szarvasmarha húsának darabolásakor megsérült.

A népegészségügyi szolgálat megkezdte a hússal érintkezők antibiotikumos megelőző kezelését, a velük egy háztartásban élők figyelmét pedig felhívta a betegség tüneteire.

A közleményben írtak arról is, hogy a lépfenével az állatok leggyakrabban a takarmánnyal fertőződnek, például fertőzött legelőn legeltetés során. Az esetek száma megnőhet áradás után a baktériumspórák kimosódása révén vagy hosszabb szárazság idején, amikor az ásott kutak vizéhez fertőzött iszap keveredik.

A múlt héten vélhetően illegális szarvasmarhavágás során többen lépfenével fertőződtek meg egy tiszafüredi telepen, ahonnan a közétkeztetésbe is szállítottak húst. Nyolc embert kórházban kezelnek. A rendőrség ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Senara
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a magyar dinnyét népszerűsítette egy budapesti bevásárlóközpont CBA üzletében. ... Ez a dolga ?... lépfene le van szarva . KOpp koppp A MAGYAR NEMZETI HÚS EXPORT évekre vissza esik
Cicamama55
Azt sem hiszem el, hogy csak 1 ember érintkezett a fertőzött hússal! Bivalyerős lehetett...
JAJMÁR
Ez nagyon ijesztő! Áradás nem volt, szárazság nincs, hogyan, mitől fertőződött meg a legelő? Nem is egy helyen?
nyanya001
A miniszter dinnyét árul sz@rik a lépfenére !
És ezek kormányoznak még 4 évig ?
Kő kövön nem marad !
pbalage
fidesz:

Nincs itt semmi, kérem, a zeeemútnyócév meg a zúnyijó nyomgyaja hirreket, különbenn is nem mink vagyunk a hibássak e. NEMHALTMEGSENKI! E!

(a mikrofon véletlenül bekapcsolva marad)

Te Józsikám, mennyit is lehetne lenyúlni abbó' a zúniós támogatásból, amit az előbb említettél?
nezelodo
Még mindig nem hiszem el, hogy az a magyar közegészség és élelmiszer biztonság idáig juthatott el a legnagyobb szakértői kormányunk alatt! Úgy tesz a hatalom, mintha egy sima náthát kaptak volna a dolgozók.
Milyen szarvasmarha telep az ahol a beteg állatot nem az állatorvos, hanem a telepi dolgozók kezelik, hentesbárddal. Vajon volt-e képzett hentes közöttük, miért nem látta állatorvos, a levágott beteg állat húsa hogy kerülhet be a közétkeztetésbe. A tulajdonos, üzemeltető igen bátor, vagy komoly kapcsolati tőkével rendelkezik, vagy fingja nincs az állategészségügyről, és a szabályok megsértésének következményeiről. (vagy ő is gyevi bíró?) A karantén fogalmát is elfelejtették, attól tartok, hiába a sumákolás, az ügy ezzel nem ér véget.
Csak emlékeztetőül, 2001-ben a világsajtó naponta riogatott az antrax küldeményekkel, amit állítólag a terroristák küldözgettek, a kiszemelteknek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.