A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselői az Európai Bizottsághoz fordulnak a tavaszi országgyűlési választásról készített EBESZ-jelentéssel kapcsolatban – közölte az ellenzéki párt szóvivője.

Gréczy Zsolt közleménye szerint Molnár Csaba és Niedermüller Péter azzal a kérdéssel fordul a bizottsághoz, hogy az hajlandó-e az erre hivatott nemzetközi bírói fórumokhoz fordulni "a demokratikus választások elvét és a nemzetközi egyezményeket sértő magyar választási szabályozás miatt".

Az EP-képviselők szerint az EBESZ-jelentése alapján a magyar választás aligha tekinthető szabadnak és tisztességesnek.

A magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatban pénteken adott ki jelentést az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (EBESZ/ODIHR) korlátozott választási megfigyelési missziója.

A jelentés szerint az országgyűlési választásokat jól szervezett módon bonyolították le és sokféle választási lehetőség állt a szavazók rendelkezésére, ugyanakkor a korlátozó jellegű kampányszabályozás, a média elfogultsága, valamint az állam és a pártok közötti határokat elmosó kampánytevékenységek miatt a kormánypárt tisztességtelen előnyt élvezett. A jelentés szerint a választást szabályozó jogi környezet megváltozásának néhány kulcsfontosságú eleme eltörölt egyes fékeket és ellensúlyokat, a választókörzetek átrajzolása nem volt elég átlátható és független, és a töredékszavazatok rendszerének átalakítása a Fidesz-KDNP kormánykoalíciónak kedvezett.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bakegya
A hazugság,mit milliók cáfolnának meg, ha lehetne!-ha megtehetnék.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.