Mile Lajos, a Lehet Más a Politika korábbi frakcióvezető-helyettese válthatja Magdó Jánost Magyarország kolozsvári főkonzulátusa élén – írta csütörtökön a Kolozsváron megjelenő Krónika című erdélyi lap.

Magdó János főkonzul négyéves mandátumának felének letöltése után új megbízatást kap a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, ahol a Közép-Európával foglalkozó főosztály irányítását bízzák rá – erősítette meg a lapnak maga a diplomata, aki az augusztus végén megrendezendő Kolozsvári Magyar Napok után hagyja el jelenlegi állomáshelyét.

"Úgy vélem, hogy ez komoly bizalmi munka, amely ellen nem lehet semmiféle ellenvetésem" – mondta a Krónikának a külügyminisztériumban 2001 óta dolgozó, korábban Athénban és Berlinben szolgálatot teljesítő diplomata.

Az erdélyi lap úgy tudja: a kolozsvári főkonzuli tisztség várományosa Mile Lajos volt országgyűlési képviselő.

Az 1958-ban Debrecenben született Mile Lajos a Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar-francia szakán diplomázott, első képviselői mandátumát 1990-ben szerezte az MDF színeiben, később négy évig tagja volt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlésnek. Második képviselői mandátumát 2010-ben szerezte az LMP országos listáján, egyebek között az Országgyűlés nemzetiösszetartozás-bizottsága autonómia-albizottságában tevékenykedett – írta a Krónika.

Mile a külhoni magyarokkal kapcsolatban korábban azt hangoztatta, hogy a többségi társadalom nélkül az autonómiát lehetetlen megvalósítani, a határon túli magyarok számára állampolgárságot biztosító törvény négy évvel ezelőtti vitájában az LMP vezérszónokaként támogatta a kormány előterjesztését – jegyezte meg a politikusról az erdélyi lap.

A Krónika szerint az új kormány hivatalba lépése után az eddig Martonyi János vezette külügyi tárca jelentősen átalakult, Navracsics Tibor irányítása alatt pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium a külgazdasági célkitűzéseket helyezte előtérbe.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.