Magyarországon 2010-ben a közbeszerzések 54,3 százalékánál, 2011-ben 49,1 százalékánál csak egy ajánlat volt, az EU 2014-es korrupciós jelentése szerint.

“Azt az egyet kéne meghívni, akire szükségünk van (…) így is a közbeszerzési törvény gúzsba köti ezt az országot” – L. Simon László, fideszes országgyűlési képviselő, a reklámadó benyújtója fejtegette ezt a hónap elején. Volt olyan kommunikáció szerződés, amit már azelőtt aláírtak, hogy a meghívásos pályázat eredménye megjelent a Közbeszerzési Értesítőben. L. Simon szerint már az is “vicces”, hogy egyáltalán 3 céget kell meghívnia egy pályázatra, mikor ő tudja előre, hogy kivel akar dolgozni.

A verseny ilyen mértékű korlátozása, az egy ajánlatos beszerzések ennyire magas aránya, a rendszer hibájára, és szabálytalanságokra utal. Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója szerint az állam szerinte 3 ponton akadályozza a versenyt. A jogi szolgáltatásokat kivették a közbeszerzések hatálya alól, pedig erre sokat költenek a különböző hivatalok. A nyílt pályázatok alsó értékhatárát 8 millió forintról 25 millióra emelték, így az alatt könnyebb a haveroknak juttatni pénzt. Ezen kívül nemzetbiztonsági okokra hivatkozva rendszeresen százmilliós, milliárdos pályázatokat vesznek ki a normál közbeszerzések alól.

A már említett korrupciós jelentése nyomán a Transparency International utánanézett, hogy ha szabálytalanság történik egy beszerzésnél, akkor milyen büntetésre számíthatnak a vétkesek Magyarországon. Mint kiderült leginkább semmilyenre.

2013-ban a Közbeszerzési Döntőbizottság 259 ügyben állapított meg jogsértést. Az átlagos bírság 800 ezer forint volt, a legmagasabb 15 millió forint.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

joopapa
Igaza van L Szájmonnak, csak azt az egyet kell meghívni a pályázatra aki vissza osztja a lóvét:-)))) Mivé lenne a világ ha a legolcsóbb ajánlat nyerne, és még a nyereséget sem osztaná meg :-))))
m.macskosz
"L. Simon szerint már az is “vicces”, hogy egyáltalán 3 céget kell meghívnia egy pályázatra, mikor ő tudja előre, hogy kivel akar dolgozni."
Milyen igaz! Szerintem is fölösleges firtatni mindenféle bíróságokon, ügyvédek, ügyészek, bírák, mifenék részvételével, hogy mi jár a jogtalanságok elkövetéséért, te ajándék ingatlanhalmozó
fűzfapoéta! Gulágra veled, minden cécó nélkül!
Fradigege
Ez lehetetlen. Hová süllyednénk ha nem valamelyik tesó nyerné meg a közbeszerzéseket? Egyszerűen undorodnom kell, ha egy vad idegen, egy utca embere, egy tisztességes Magyar ember nyerne ezeken a tendereken. Beleremegek a tudatba! Tönkre mennének a haverok, a család. AKARJÁTOK TI EZT?! URAK! Nem lehet csalás, ha a sógor nyeri a közbeszerzést! Normálisak vagytok?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.