Tojással dobálta meg a mintegy 300 fős tiltakozó tömeg a Szabadság téren a német megszállási emlékművet – írja az Origo.

Kettős fémkordon, golyóálló mellényt viselő készenléti rendőrök, a bevezető utcákat elálló rendőrautók, több száz fős tiltakozó demonstráció és tűző nap fogadta a Szabadság térre érkező vasárnap délelőtt – olvasható a lap cikkében.

Vasárnapra virradó éjszaka ugyanis befejezték az építési munkákat, és elkészült a heves vitákat kiváltott '44-es német megszállási emlékmű.

A demonstrálók narancssárga papírrepülőket dobáltak a kordon mögé, és a szoborra tojásokat hajítottak.

Tojászápor zúdult a megszállási emlékműre

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

A Tündik bündije
Élőben piszok ronda ez az egész úgynevezett kompozíció. Nem elég, hogy csupa beton és fém, oszlop meg madár (szóval rég elkoptatott, avítt, unalmas anyagok és figurák halmaza), de ez gyakorlatilag egy görög timpanon, valami jón oszlopok, egy rohadt nagy varjú, és persze a fő alak, aki leginkább egy, a karjait tanácstalanul széttáró szauna-vendégre emlékeztet, akiről mindjárt lecsúszik a törölköző. Az meg külön röhej, hogy a madarat meggyűrűzték, és ott áll rajta az 1944-es évszám... könyörgöm, ha már szimbólumot akarnak, minek ez a szájbarágás a megszállás dátumáról? Ennyi erővel az a felirat is szerepelhetne a gyűrűn, hogy "csúnya nácikok madara."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
@Csizmás Kond: Neked teljesen elmentek otthonról?A szokásos játékodat próbálgatod játszani, de nem is oly rég, a zeneszerzéssel kapcsolatos hülyeségeid ráébresztettek arra, hogy reménytelen eset vagy! Minden jót, maradj a 3 húros hegedűdnél!
bencemacska
@Csizmás Kond: Problémádat javaslom megtoldani:ma, 15:37
Csizmás Kond
@silber13: a háromhúros az kontra...de van öthúros hegedűm.
és visszatérve az áldozatokra, egyetlen olyan ember sem felelős a rendszer hibái miatt aki nem vett részt annak megvalósításában, vagyis amiért akkor Magyarország megtámadta az oroszokat csak az akkori politikai vezetőket terheli felelőség, mást senkit. Az emlékmű pedig épp azoknak szól akik akaratlanúl szenvedniük kellett az akkori politika miatt. Ezt van aki (sokan) félre akarja magyarázni.
ancika
@Csizmás Kond: Részben egyetértek veled. Én se szórok naponta hamut a fejemre, amiatt, ami történt hetven éve, meg történt az előtt 1920-tól magyar zsidókkal.
De. Ez a szobor hazug és gyűlöletes. Mert elhazudja azt, ami a való. Hogy mi ugyanannak az államnak, országnak vagyunk a polgárai, amely állam és ország félmillió polgárát küldte a vágóhídra, önként és dalolva, de még előtte megfosztotta őket jogaiktól, vagyonuktól.
Nem kell bűnbánatot tartani azért, ami minket, ma élőket nem terhel. Irracionális dolog lenne ez. De nem kellene intézményesíteni az elhazudást, a letagadást. Ez az emlékmű a holocaust eltagadásának, a magyar állam holocaust-részvétele relativizálásának emlékműve.
Nem arról szól ez a szobor, hogy mi volt hetven éve. Ez a szobor arról szól, ami ma van. Az meg szégyen, gyalázat. Hogy idáig jutottunk. És ez az én szégyenem is. És nagyon bízom benne, hogy egyszer az unokám, ezt a szégyent - hogy hagytuk, hogy ez legyen, ez az emlékmű - a fejemre olvassa. És mindent meg fogok tenni azért, hogy a fejemre olvassa. És csak annyit fogok neki mondani, nincs mentségem. Igazad van.
Csizmás Kond
@ancika: Neked is leírom mégegyszer...légyszives figyelj "
Ez az emlékmű (amilyen olyan) nem tagadni vagy dicsőíteni akar, hanem emlékeztetni, benne van a nevében is.
Azért mert megépült még mindenki azért tart bűnbocsánatot amiért akar, arra emlékezik akire akar, ez csak egy lehetőség, hogy azokra is emlékezzenek akik nem voltak lágerbe hurcolva vagy kiközösítve de szenvedtek vagy meghaltak a megszállás miatt.
Írod : " Mert elhazudja azt, ami a való"...és mond mi a való ? vagy szerinted az nem igaz, hogy a németek az átállás elkerülése végett lerohantak ?
Mindenki azt magyaráz rá amit akar vagy amit megért viszont az csak magánvélemény marad esetleg belesujkolt vélemény, a valóság mindig az ami miatt létrejött.
Azzal kezdted a mondókádat, hogy nem szórsz hamut a fejedre...mégis szórod két kézzel. Hogy mi volt hetven éve azért nem te kell szégyeld magadat az unokáid előtt hanem esetleg a nagyapád kellett volna előtted mert mind írod ha ez a szobor a te szégyened akkor a megtörténtek az ő szégyene volt.
Hamu szórás helyett próbálj felnőni a mai korhoz, és ne azt fájlald amihez semmi közöd hanem azt amit te hagysz hátra...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.