Minden új épületnek közel nulla energiaiényűnek kell lennie 2021-től. Már jövőre is szigorúbb energetikai előírásoknak kell eleget tenni, ha a ház közpénzből épül.

Forrás: [origo]
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@verőce21: Igen, jol latod, egy ilyen specialis epitkezesi mod, napelemek, szigetelesek, dupla uvegezesek, na meg a futes , melegviz folyamatos biztositasa, hulladekhasznositasbol szarmazo hotermeles, meg ilyen baromsagok - erre meg a legnagyobb , legfejlettebb nyugati orszagokban sem tudnak eleget tenni, hat meg itt, ami mar most lejjebb van, mint a Balkan,... Mar Albania is jobban teljesit,...:o))

Az utolso mondatodon jot nevettem, mert en is panelban eltem jo sokaig, es az utolso idoben valoban mar csak a szakvelemeny tartotta! Foleg a szetnyithato, elforgathato ablakokat...:o((((
verőce21
@karma1: (14:29) Még időben kimenekültél a panelből! (Jó messzire, omlásveszélyen túlra) :)
Hogy-hogy ébren vagy még?
karma1
@verőce21: Keson fejeztem be a melot, en altalaban este 9-ig dolgozom, aztan meg 35-40 perc a hazaut, es persze nem lehet azonnal az agyba huzni, mert le kell lassulni...:o))

Itt van egy jo sorozat, ugy hivjak, hogy Grand Designes, es egy epitesz pali kovet egy-egy musorban vegig egy kulonleges haz felepiteset. Az epitmenyek vagy azert erdekesek, mert kulonleges anyagbol, vagy kulonleges technikaval epulnek, vagy eppen igy, energiatakarekosra. A film vegen az epitok altalaban elmondjak, hogy mennyi volt az eredeti koltsegvetesuk, es mennyi volt a tenyleges bekerules, es ilyenkor szokott kiderulni, hogy sokszor 1/3-aval tobbet fizettek, mert pl. duplan uvegeztek, extra hoszigetelest hasznaltak, megprobaltak beepiteni a rendszerbe a komposztegetest, vagy csak olyan epitoanyagot hasznaltak, amit az o hazukon probaltak ki eloszor, mert pl. az jo hoszigetelo. Sokszor mondjak, hogy az elkepzeles 400 ezer font volt, es a vegen 520 ezer fontba kerult a haz, de pl. egesz evre csak 200 font lesz a rezsijuk a futesre, villanyra.
Ez Ma.o.-n szerintem csak a szazad masodik felere lesz megvalosithato, de nem most.
Igazad van abban, amit irtal, gatyarohasztoan megdragitana az epitkezeseket...:o))

Neked viszont most joejt... En huzok dolgozoba...:o)) A kapitalizmust is epiteni kell valakinek...:o))
verőce21
@karma1: (23:52) Akkor ezek az építők olyanok, mint Kohn bácsi. A ráfizetésből élnek. (De lehet, hogy abból vasárnap zárva tartanak.) :)
karma1
@verőce21: Hat, egyik sem felhotlenul boldog, hogy van egy hazuk, ami ennyire energiatakarekos, inkabb mindegyiknek eros fejfajasa van, hogy mibol fizeti vissza a marha magas mortgage-et...:o)) Na de azert nem sajnalom oket, mert valahogy csak-csak kikohogik a reszleteket, nem mindenki OTP-kliens...:o)))
Sziuska, most kikapcs, utaz dolgoz, mert fonok kirugsz...:o)))
verőce21
@karma1: (00:05) Vannak itt is jó megoldások. Eljárok építész konferenciákra, ahol általában azt mantrázzák, hogyan kell a legtöbb hőszigetelő anyagot rásózni a parasztokra a házon, alul-felül, oldalt és körben. Egy épület viszont nagyon tetszett. A Műszaki Egyetem egyik tanársegédje bemutatott egy technológiát az alacsony energiaigényű lakóházak építéséről. Lényege abban állt, hogy nem a méregdrága agyoniparosított, nagy banki hátterű építőanyagokat használta fel, hanem visszanyúlt a gyökerekhez. Leginkább a vályogházhoz hasonlított, de szendvicsszerkezetben előadva, cementtel szilárdítva.
Ipari technológia a hőcserélő blokk volt benne, amivel a hőszivattyút működtette, és néhány napelem. De maga az épület minden drágaságtól mentes anyagokból állt, jóformán föld és fa. Mai hőszigetelő anyagot egyáltalán nem tartalmazott.
Az egész azért nem olyan festőien rozoga, viszont valahogy emberszabású, domesztikált.

Nem mondom, hogy felhőkarcolókat lehet belőle építeni, de nem is cél, családi háznak éppen megteszi.(Én már a tetőtér-beépítéses házakkal is úgy vagyok, csak az épít olyat, akinek még nem volt, rendkívül gazdaságtalan megoldásokkal lehet csak létrehozni.)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.