Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint a bankszektor tőkéjének legalább egyharmadát elviszi a devizahiteles-csomag, ami gazdasági szempontból súlyos károkat fog okozni. Megjegyezte azt is, az OTP bíróság előtt fogja bizonyítani, hogy a törvényeknek megfelelően járt el és jóhiszemű volt a devizahitelekkel kapcsolatban.

Csányi Sándor erről a vg.hu internetes portálon nyilatkozott, hozzátéve,  hogy a bank tájékoztatása korrekt volt, és bízik abban, hogy ezt majd a bíróságon is érvényesíteni tudják. A perek augusztusban kezdődnek el.

Az OTP elnök-vezérigazgatóját meglepte az árfolyamréssel kapcsolatos jegybanki számítási iránymutatás, amely szerint tőketőrlesztésként kell elszámolni a túlfizetéseket, valamint az is, hogy a kamatot változatlannak kell tekinteni. Csányi Sándor rámutatott: ha a bankok kedvezményt adtak, amire volt példa az első években, abból a pénzintézeteknek nem jár vissza semmi, viszont, ha kamatot emeltek, akkor az ügyfeleknek jár vissza az induló kamathoz képesti különbözet.

Úgy vélte, hogy a bankok hitelezőképessége romlani fog, jelenleg tartanak az eszköz felülvizsgálatok, ősszel pedig következik a banki stresszteszt. Véleménye szerint olyan tőkehiányok alakulhatnak ki, amelyeknek a pótlása nehezen lesz majd megvalósítható.

A portál egy másik cikkében kérdésre Csányi Sándor saját üzleti vállalkozásaival kapcsolatban kiemelte: több mint egymilliárd forintos kiesés jelenthet a nevéhez köthető cégek számára a területalapú támogatások elvonása. Csányi Sándor bízik abban, hogy kompenzáció lesz és akkor az érdekeltségeinél is kisebb mértékű lesz a kiesés.

A kormányzat nemrég döntött arról, hogy 100 százalékban elvonják a mezőgazdasági vállalkozások területalapú támogatásait 1200 hektáros birtokméret felett. Az 1037 és 1200 hektár közötti birtokoktól 5 százalékot vonnak el. Ez összesen 525 nagyüzemet érint, mintegy 20 milliárd forint értékben.

Csányi Sándor bízik a kompenzációban, mivel az nemcsak az agrárcégek, hanem az egész magyar élelmiszeripar helyzetét befolyásolja majd, ha nem lesz hatékony alapanyag-termelés, akkor hatékony élelmiszeripar sem lesz és akkor teljes leépülés következhet be – olvasható a vg.hu cikkében.

69 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bundi
@verőce21: nem akarok a lelkedbe tiporni...de az mnb nagylelkű hitelezését egyenlőre a devizatartalék bánja,,,,de ha az nagyon megcsappan...miközben a banki hitelezésnek ezzel alávág rendesen...utána mi lesz...hülyén fogtok nézrlődni körbe körbe? hogy akkor most mi is van?...ha jól emlékszem április előtt még veszettül bizonygattad, hogy kell nekik még négy év, hogy kibontakozhassanak...na most kíváncsian várom mi lesz ennek a vége...mert ha elüldözik ill ellehetetlenítik az ingyen hitellel a többi üzleti alapon működő hitelintézetet, miközben ezzel felélik az ország biztonsági tartalékát?...ez normális szerinted?
és ugyanezt csinálják az energiaszolgáltatóknál is...
de hát ti tudjátok...most épp a tietekkel verik a csalánt a ti jövőtök a tét...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rugacs
@hetöndöe: Ilyen magyar vállalkozó sok van, pártállástól függetlenül. A politikusok nagy része is ilyen, csak a száját jártatja, ígér fűt-fát, a zsét lenyúlja.
De mindkét esetben marha vastag arcbőrre van szükség. És olyan szikla szilárd elhatározásra, hogy leperegjen róla minden szitok és átok.
Én biztos másként csinálnám ..., mondom én, de nem vagyok ott.
Bár a volt alkalmazottaim a mai napig jószívvel emlegetnek. :-)
Nem is lettem milliárdos :-(
A lényeg, hogy valóban kevés az olyan tehetős hazai vállalkozó, aki megbecsüli az alkalmazottait és normális fizetéssel honorálja munkájukat. :-(
De a külföldi tulajdonos sem különb!
És erről nem az itteni kommentelők tehetnek.
Mi csak (más-más) véleményt alkotunk arról, ami foglalkoztat minket.
JAJMÁR
@rugacs: 17:11 ...a kecske.. nem a nyúl! " A kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon". Na, de ebben a történetben mi lehet a káposzta? csak nem a bankok? vagy ami benne van? -:D
rugacs
@JAJMÁR: Tévedni emberi dolog, éppen nyulakat néztem a tévében... :-)
Mi a kecske meg a káposzta?
Úgy kéne a hiteleseket hitelesen megmenteni, hogy valóban meg legyenek mentve, de a bankokat sem kellene teljesen tönkretenni ill. a befektetői csoportokat teljesen az ország ellen hangolni.
Ezt sokkal könnyebb lett volna elkerülni, mint most megoldani.
Tegnap hallottam, hogy az MNB változata szerint, aki 7 millát vett fel, "akár" kétszázezret (?!) is visszakaphat! Még jó hogy nem kaptam röhögő vagy síró görcsöt!
Én csak 850 ezret vettem fel 60 hónapra, ezidő alatt visszafizettem 1.200 milliót és még kifizettem árfolyam különbözetre az elmúlt két év alatt több, mint fél millát és még mindig vagy 300 ezret követelnek tőlem.
A dolog pikantériája, hogy kérésemet - hogy bizonylatokkal igazolják a devizát a hitel mögött (Ptk 201. § ) - titkos belső mechanizmusra való utalással utasították el. Vagyis azért a titok, mert szó sem volt devizáról, kizárólag az extra profitra bazíroztak!
Hogy kapnák be... :-(
JAJMÁR
@rugacs: 22:18 Nekem is van devizahitel ügyem, kevés olyan család van, akiket nem érint.
A bankok szerepe mindig is fontos lesz, nem véletlenül "fontos" ennek a kormánynak az MNB, és az összes bank. Pénz nélkül már vizet sem lehet inni, pedig az alap. Az ember kiszolgáltatott a pénzvilágnak.
Talán jobb lett volna, ha nem romlik ennyire a forint, én ebben látom a devizahitesek fő problémáját.
Ha pedig a kormánynak lehetősége van ilyen mélyen belenyúlni a bankok és az emberek szerződésébe, akkor miért várta meg a 310 fölötti eurót?
Egyébként csak az kap vissza, aki már kifizette a hitelét, és hogy mennyit, azon is múlik, hogy mikor vette fel a kölcsönt, és végig fizette-e, vagy van elmaradása, ja, és hogy milyen árfolyamon lesz forintosítva, akinek még nem járt le... inkább olyan ez, hogy kapunk is valamit, meg nem is.
Komolyan, nem vagyok biztos benne, hogy megéri... törékeny a magyar gazdaság :)

mindenesetre várjuk meg a novembert. Sok múlik azon, hogy a választások után miket mondanak a kedves politikusok, és még a bankok is perelnek.
1magyar
Semmint nem jelentene a gazdaságra nézve ha a bankoknak le kellene írni az elcsalt pénzeket.
De mivel már a kormány is lejáratta magát a hitegetéssel az jön le,hogy ők is a banknak játszanak.
De az önkorm. választásokig még hülyítenek bennünket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.