A közszférában dolgozók bére 2006-ban még 12 százalékkal magasabb volt, mint a hozzájuk hasonló munkakörben, de a versenyszférában dolgozóké. Mára ez megfordult és most 40 százalékkal is kevesebbet kereshet egy diplomás, ha köznek dolgozik – foglalja össze az Index gazdasági blogja.

"A közszféra része csaknem a teljes hazai egészségügy és oktatás, és ide tartozik a közpolitika kidolgozása és végrehajtása is. Jövőnket meghatározó kérdés tehát, hogy kik és hogyan dolgoznak a közszférában. Ezt pedig jelentősen befolyásolja a keresetük" – érvel a cikk amellett, hogy miért fontos, hogy kiegyensúlyozottak legyenek a versenyszféra és a közszféra bérei.

Elmennek a diplomások a közszférából, mert harmad annyit keresnek, mint a versenyszektorban

1998 és 2001 között a közszférában dolgozók bére közel 20 százalékos hátrányban volt a versenyszférában dolgozókhoz képest. 2001 és 2003 között a közszféra bérei jelentősen emelkedtek, és utána 2006-ig viszonylag stabilan 10 százalékkal magasabbak voltak, mint a versenyszféra bérei. 2006 óta viszont – részben olyan kormánydöntések miatt, mint a 13. havi fizetés megvonása és a közbérek befagyasztása – a közbérek a versenyszféra béreihez képest szinte folyamatosan csökkentek. 2012-re a közszféra bérei már átlagosan 30 százalékkal maradtak a versenyszféra bérei alatt.

Különösen a diplomások között eltérő a munkakörök bérezése, rendkívül nagy a lemaradás a versenyszférához képest, ez is az egyik oka annak, hogy orvosaink és tanáraink más szektorokba vagy külföldre mennek dolgozni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cicamama55
Akkor csak nem mi fújjuk fel a dolgot, s igaz a közalkalmazottak mostoha helyzete ugye?!
m.macskosz
@Cicamama55: Közszféra.
Márpedig árnyalatnyi különbség van egy közalkalmazott és egy kormánytisztviselő,
egy óvodai dadus és egy fácánlézer között. :(
1magyar
Örüljön minden közalkalmazott,hogy van munkahelye!
Cicamama55
@1magyar: Nincs mindnek/!/... ha ez az infó önt, mint "1magyart" megnyugtatja.
1magyar
@Cicamama55: Nem nyugtat meg, csak kicsit fellengzős ez a cím így. Szerintem is örülnek ha van, hiszen a piacon nem kell annyi ember. Sokan vannak a diplomások is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.