Az Isten azt akarja, hogy a magyarok kiválasztottak legyenek és benne legyenek az élet közepében – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a romániai Bere (Berea) felújított református templomában szombaton.

A politikus, református lelkész igehirdetésében szorongató érzésnek nevezte, hogy a magyar nemzet az idők folyamán az "élet közepéről" a történelem szélére került, ezzel pedig a Partiumban élő magyarok is a periférián, Magyarország és Románia közé szorulva érezhetik magukat.

A Partium neve az önismeretre és az alázatra vall, de azt üzeni számára az ige, hogy ez a vidék akkor is középen van, ha csak egy résznek is érzi magát, azaz "kézbe van véve" – fogalmazott Balog Zoltán.

A miniszter szavai szerint "ha követjük az Isten igéjét, akkor rájöhetünk, hogy a magyarok sorsát, sodortatását nem a történelem alakítja", nem Washingtonban, Moszkvában, Bukarestben vagy Budapesten intézik, hanem ott, ahová a templomnak a tornya mutat.

Azért mutat felfelé, hogy "tudd, hogy a te sorsodat ott intézik Jézus Krisztus által" – mondta a miniszter, hozzátéve, "a te sorsod a megtartatás, a te sorsod az élet, a te sorsod a megmaradás".

Balog Zoltán szavai szerint az egyháznak az a küldetése, hogy egyfajta felemelt mutatóujjként, figyelmeztető jelként ott legyen a világban, a tágabb és szűkebb közösségekben és rámutasson arra az igazságra és teljes üdvösségre, ami nélkül az élet nagyon keveset érne. Az egyház szolgálata mellett Istennek és a Bibliának a szava is egy mutatóujj – folytatta –, egy igazodási pont, amely egyedül az üdvösség szerzőjére, a szabadítóra, Jézus Krisztusra mutat. Ez a rámutatás azonban nemcsak például a papok, hanem "mindannyiunk dolga".

Ezért figyelni kell az Isten által elmondottakra, mert ha nem így teszünk, akkor elsodródunk a célunktól – figyelmeztetett Balog Zoltán.

Az összefogás fontosságára utalva Balog Zoltán jelezte, "ha együtt vagyunk és együtt maradunk, akkor nagy baj már nem történhet."

A magyar-román határ mellett, Nagykároly (Carei) közelében fekvő Bere református műemlék templomát a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, mintegy 100 ezer euró költséggel újították fel. A munkálatok során a templom falain páratlan, Zsigmond-korabeli freskókra bukkantak.

A szentelési ünnepségen Balog Zoltán mellett részt vett és beszédet mondott Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke, illetve több világi és egyházi méltóság is.

88 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
"A politikus, református lelkész igehirdetésében szorongató érzésnek nevezte, hogy a magyar nemzet az idők folyamán az "élet közepéről" a történelem szélére került.." -komolyan kiengedted ezt a szádon??? Amíg ti vagytok a hatalmon vaze addig még a szélét sem érjük el.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Vadlaci
@tivoli: A zsidók már egyre kevésbé akarják azt a jelzőt, hogy ők a kiválasztott nép. Ha mi vagyunk, akkor a zsidókhoz tartozunk? Oké, rendben, de miért mindíg a csóró zsidóhoz?
Balog vitéztől kérdezném, hogy rajtunk kívül más is tudja, hogy mi vagyunk a kiválasztottak?
Továbbá. mire is vagyunk kiválasztottak? Ezek azért fontos kérdések a megfelelő küldetéstudatunk kialakításához.
tivoli
@Vadlaci: Törje a fejét ezen a problémán a küldetéstudatos kiválasztott, meg a Balog miniszter.
silber13
Figyelj, te bukott esztergályos: " Már Jeremiás prófétánál panaszkodott az Úr a hamis próféták ellen: „Nem küldém a prófétákat, nem szólék nekik, és mégis prófétálának.” (Jer 23,21) Mivel ezek nem azt tanítják, amit az igaz próféták. " Tehát legjobban tennéd, hogy az őrültségeidet, nem nyervognád a népnek, sunyi rókamosolyoddal körítve, hanem vissza sunnyognál egy esztergapad mellé, ahol tán Istennek és embereknek is tetsző hasznos munkát végezhetnél!:-))
Vadlaci
@tivoli: Én is tőle várom a választ.
eberti
Az Istent gyakran emlegették/emlegetik a hétköznapokban-de ilyen összefüggésben amit a miniszter mondott-nem...
esdi
Bennem csak az az apró kérdés fogalmazódik meg, hogy B. úr egyáltalán látja-e a körülötte levő világot?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.