Dési János kemény hangvételű elköszönő levelet írt Európának, a magyar nép nevében. A Népszava publicistája a Hazafias Népfronttal hasonlította össze a Nemzeti Együttműködés rendszerét.

Tematikájában megjelenik a választási törvény és a médiatörvény módosítása, hogy az Európai Unióval és a világgal való diplomáciai kapcsolataink romokban vannak. Ezentúl citálja Kerényi festményét is az Alaptörvényről, ami azt sugallja: "A Nemzeti Együttműködés (leánykori neve Hazafias Népfront) jelöltje ezentúl mindig 99,5 százalékot szerez. Benne van ez már valahol az Alaptörvényben, Kerényi is lefestette, és a szolga vigyáz rá az Alaptörvény asztalánál, ahonnan mindenki egyaránt vehet – aki szívében, lelkében fideszes." 

Felsorolja azokat abszurd lépéseket, amiket a kormány elkövet, miközben másról kommunikál, példaként említi az E.on-üzletből származó 600 milliárd forintnyi "guruló forintot", valamint azt, hogy ezeket a lépéseket ne is firtassuk, csak fizessük be az adót, bízzunk a kormányban: "Viszlát Európa, jó lett volna veled. De nekünk sötétlelkű kisdiktátorok kellenek, kiskirályok és kisoligarchák. Korszerű egyetem, független bíróság, profi közigazgatás, öntudatos művészek, szabad újságírók? – csak megzavarnátok a nép egyszerű lelkét. Így látnak minket a királyi várból. Én mégis azt mondom utoljára: Ceterum censeo: Orbánnak mennie kell" – zárja publicisztikáját, a kritikus sajtóorgánum írója. 

Addig jó, míg Orbán él

Közben a Washington Post, újra foglalkozik Magyarországgal, Orbán illiberális beszédével. A szerkesztőségi cikk szerint a magyarok "világosan látják, hogy mit forgat Orbán a fejében: a szabad véleménynyilvánítás szigorú visszaszorítását, hátrányos megkülönböztetést a nem keresztényekkel és a roma kisebbséggel szemben, és állami irányítású gazdasági populizmust, amely gyanakodva tekint a magán- vagy a külföldi tőkére. Valójában, amit Orbán egy új, válság utáni politikai modellként vázol, az nem sokban különbözik attól a tekintélyelvű nacionalizmustól, amelyet gonosztevők és sarlatánok alkalmaztak a 20. századon át – köztük a nácikat támogató II. világháborús magyar rezsim" – idézi a lapot a HVG

A WP cikke mind az EU-t, mind pedig Amerikát arra szólítja fel, hogy józanészre kell téríteni Orbánt, de addig is le kell fokozni a kapcsolatokat az Orbán-kormánnyal.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Nácikhoz és gengszterekhez hasonlítja Orbánt a Washington Post. Na végre, hogy másoknak is feltűnt ez a hasonlóság. Már attól tartottam, hogy csak én gondolom így.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.