Ez egy szabadságharcos nép, csak a szabadság rendjében érzi magát jól – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Sopronpusztán, a páneurópai piknik huszonötödik évfordulóján, az esemény helyszínén rendezett beszélgetésen.

Az elmúlt negyedszázadban egyértelműen jobb lett a szabadság helyzete, "ebben a rendszerváltás teljesítménye ötös", ha nem is teljes a siker, hiszen a fizikai félelemtől és a nyomorral fenyegetettségtől való szabadság terén nem állunk jól; ugyanakkor, tette hozzá, megmaradt az infláció és a magas államadósság, rosszabb lett a helyzet a munkanélküliség, a közvagyon és a rend terén – vont mérleget Orbán Viktor.

Mint mondta, amiben jól teljesítettünk, azt meg kell őrizni, amiben rosszul, azt meg kell változtatni. Emlékeztetett: a nyolcvanas évek második felében magától adódott a gondolat, hogy "a lerongyolódott Keletnek" a jól működő nyugati modellt kell átvennie, és csak mostanra derült ki, hogy a nyugat-európai gazdaság is rendkívüli mértékben sebezhető.

"Ma már az tűnik helyes gondolkodásnak, ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy nekünk, itt és most, (...) magyaroknak, mi a jó, nem pedig úgy, hogy hol csinálják jobban, mint mi, és vegyük át azokat a megoldásokat, és azokat hozzuk ide" – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán: szabadságharcos nép vagyunk

Megjegyezte, a kulturális különbségek miatt nem vehető át a kínai, orosz, japán vagy dél-koreai modell, "mert mi magyarok vagyunk, alapvetően keresztény kultúrkörből, szabadság által motiváltan, hát nekünk egy más rendszert kell a gazdaságban is, meg a politikában is építenünk".

Megemlítette ugyanakkor: "nem tudunk csatlakozni egy olyan nyugat-európai boldogulási irányzathoz, amely jól láthatóan folyamatosan veszíti el a tartalékait, talán már fel is élte".

"Egész Nyugat-Európa valami megújulás után kiált, mindenki azt nézi, hogy honnan jön már egy gondolat, ami valami energiát, frissességet, iránymutatást hoz ebbe a mostani, világgazdasági értelemben zsugorodó nyugati kultúrkörbe" – fogalmazott Orbán Viktor, szembeállítva a jelenlegi helyzetet a kilencvenes évek elejével, amikor – mint mondta – annyi volt a feladat, hogy "csináljuk Ausztriát Magyarországon".

A kormányfő kitért arra, hogy a kilencvenes évek elején kétharmados többség hiányában nem lehetett megtenni bizonyos lépéseket. Emlékeztetett Antall József néhai miniszterelnök egy megjegyzésére, miszerint "tetszettek volna forradalmat csinálni!"; mint mondta, "2010-ben tetszettünk forradalmat csinálni" a kétharmados győzelemmel, amit az idén sikerült megismételni.

Megjegyezte, az 1994-es választás után az MSZP-SZDSZ-koalíció a soron következő önkormányzati választásokat teljesen megváltoztatta, Budapestet "teljesen újraszerkesztették". "Ami nekik fontos volt, azt megcsinálták, ők a maguk kétharmados forradalmát végrehajtották 1994-ben" – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva arról beszélt, az uniós átlagbéreket a magyar "belátható időn belül el fogja érni, hogy ha a mostani gazdaságpolitika folytatódhat", amihez az kell, hogy 2-4-ről a 4-6 százalékos sávba emelkedjen a gazdasági növekedés.

Orbán Viktor legalább félezer fős hallgatósága előtt hangsúlyozta: a Kádár-rendszer az 1956-os forradalom eltiprásából nőtt ki, azaz "erkölcstelen politikai akció eredményeként jött létre, ezért a kommunista rendszer mindvégig ingatag maradt Magyarországon", ezért féltek attól, hogy ne ellenforradalomnak nevezzék az akkor történteket.

Szerinte a kommunisták oldalán a félelem, nem pedig a belátás magyarázta a "legvidámabb barakk" megteremtését, aminek kapcsán a miniszterelnök úgy fogalmazott, "azt senki nem róhatja fel nekünk, hogy a józan eszünket követve inkább jobban akartunk élni, mint rosszabbul", de amikor látszott, hogy lehet tenni a szabadságért, megindultak az ellenzéki mozgalmak.

Emlékeztetett: a nyolcvanas évek végén négy olyan nagy, más-más csoportokat megmozgató tömegrendezvényt tartottak, amelyek megmutatták, hogy "megvan az a politikai ellenállás, nem elméletileg, emberekben, akik hajlandóak kockázatot vállalni azért, hogy a szovjet hadsereg innen elmenjen és a kommunisták rendszerét meg lehessen dönteni".

A miniszterelnök hozzátette, ugyanakkor kérdéses volt, hogy a nemzetközi viszonyok – amelyeknek kulcsaként a német egységet nevezte – meg fognak-e változni, hiszen "ha nincsenek határok, akkor nem lehet többé elválasztani egymástól a közép-európai népeket".

Az Ellenzéki Kerekasztalra visszaemlékezve Orbán Viktor azt mondta: a Fideszben mint radikális, antikommunista függetlenségi mozgalomban rengeteget beszélgettek arról, hogy meddig érdemes a mély változások mellett lándzsát törni, és végül azt a megoldást választották, hogy "olyan radikálisnak kell lenni, amennyire csak lehetséges, mert ha esetleg visszarendeződés is lesz, ez a közép-európai történelem, a visszarendeződés is arról a pontról indul, ameddig sikerül eljutni".

"Azt a következtetést vontuk le, hogy most, amikor lehet előremenni, nem kell okoskodni, nem kell nagyon nagy teóriákat fölépíteni, hanem csinálni kell a dolgot, mindent csinálni kell, ami a szabadság irányába viszi az országot" – fogalmazott.

Orbán Viktor arról is beszélt: gyerekeinek a kommunizmusról az alapvető kiszolgáltatottságot volt a legnehezebb elmagyarázni, azt, hogy az ember úgy élt, hogy bármit meg lehetett vele tenni.

Az 1989 – a csodák éve című eseményen Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese beszélgetett a kormányfővel.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

leszúrt rittberger
A te fóbiád a szabadságharc, te beteg állat. Az értelmesebbje meg, akit nem vert hülyére az apja kiskorában, az meg simán csak élni akar, tetsziktudni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
@bundi: ja,meg a cinege utcai- felcsuti vagyon kivirágzásában-a falu népe pedig,ha nem akar a rabszolgájuk lenni-éhen is halhat!-de nem csakkk ezért tetszett neki és a bandájának mára már 2010-ben is forradalmat csinálni!-hanem mert Erdély-de még a fél világ is kell neki!
Igazi Trebics
Török Sándor szavaival: vannak szabad népek, és vannak szabadságszerető népek. A szabad népek szabadon éltek, és kialakult egy olyan viselkedéskultúra, mely a demokratikus együttéléshez kell. A szabadságszerető népek csak szerettek volna szabadok lenni, de sohasem voltak, és nem alakult ki egy ilyen kultúrájuk. Se viselkedési, se közéleti, se politikai kultúra. Ennek következménye az, hogy nálunk sohasem az érdekes, hogy valaki mit mond - az érdekes, hogy ki áll a háta mögött.
F_Viktor
@Igazi Trebics: Koromnál fogva 20 évig szabad néphez tartozónak éreztem magam, o'szt jött Orbán 2010-ben, s megmondta a tutit, hogy folyamatosan harcolni kell a szabadságunkért.
2012-ben értettem meg szavait, hogy igen, harcolnunk kell, de nem az EU, nem a szomszéd országok, hanem az Orbán rezsim ellen.
vukkocska
Még hogy a 90-es években nem volt kétharmad? Ilyen nyilvánvalóan nem kell hazudni. Horn kormány idején volt, csak ők nem éltek vele vissza, azért nem annyira emlékezetes. Mert ők új alkotmányt is úgy akartak csinálni, hogy minden társadalmi réteget bele vonva. A szabadságharc pedig az agyában dúl, de nagyon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.