Csak elkötelezett, a szakmájukat jól értő, jól kiképzett, fegyelmezett honvédek képesek érdemben tenni a hazájukért – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a honvédtisztjelöltek ünnepélyes, augusztus 20-i eskütételén szerdán a fővárosi Kossuth Lajos téren, a Parlament épülete előtt.

A miniszter arról beszélt, a világ nem lett sem békésebb, sem kiszámíthatóbb, ma sem tudjuk, mit hoz a jövő. Minden hadseregnek fel kell készülnie.

Közölte: egy évvel ezelőtt senki sem gondolta, hogy egy szomszédos országban polgárháború tör ki, amelyben egy civil utasszállító repülőgép is áldozatul esik. Egy évvel ezelőtt senki sem gondolta, hogy egy újonnan felemelkedő terrorista szervezet felborítja mindazt, amiért a NATO egy évtizeden át dolgozott Irakban.

Hende Csaba kitért arra, hogy régen azt mondták: "ha békét akarsz, készülj a háborúra". Most, az első világháború kitörésének századik évfordulóján a honvédelmi tárca vezetője szerint azt mondjuk: "ha békét akarsz, emlékezz a háborúra". Emlékezni kell a sok áldozatra, a katonák helytállására, bátorságára, hősiességére, a katonai teljesítményre – tette hozzá.

A miniszter szerint csak megfelelő felszereléssel és fegyverzettel lehet katonai feladatokat végrehajtani s csak elkötelezett, a szakmájukat jól értő, jól kiképzett, fegyelmezett honvédek képesek érdemben tenni a hazájukért. Megjegyezte: "tudnunk kell azt is, hogy csak a nemzet által szeretett és az állam által megbecsült honvédség lehet sikeres".

Kiemelte: csak az az ország élhet szabadon, csak az a nemzet maradhat meg, amelyik képes gondoskodni a maga védeleméről.

Hende Csaba a 119 leendő honvédnek azt mondta: "a nemzet bízik bennetek és ti is bizton számíthattok a magyar államra, szolgáljatok a hazáért mindhalálig".

Az egyik legfontosabb biztonsági tényezőnek azt nevezte, ha az emberek értik a katonai biztonság, a honvédelem fogalmát, s hajlandóak áldozatot hozni ezen ügyért. Hende Csaba hozzátette, hogy Magyarországon ezen a téren az elmúlt években javult a helyzet. Ugyanis egyre több fiatal vállal valamilyen módon – katonai középiskola, honvédelmi kötelék program, az önkéntes tartalékos rendszerhez való csatlakozás – feladatot a haza védelmében. Egyre többen választják honvédtiszti hivatást, az idén kétszer annyi tisztet avatnak, mint 2011-ben – mondta a miniszter.

Az idén 119 honvédtisztjelölt tette le katonai esküjét. Ennek részeként, folytatva a 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt, fogadalmukat kardrántással, "a hazáért mindhalálig!" felkiáltással erősítették meg.

A tisztavatás programja a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegysége zenekarának műsorával, majd különleges díszelgő csoportja bemutatójával kezdődött. Ezt követően a Himnusz hangjaira felvonták Magyarország lobogóját a Parlament előtt.

Az ünnepségen Áder János államfő, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Hende Csaba mellett részt vett a kormány több tagja, valamint jelen voltak közéleti személyiségek, a diplomáciai testület tagjai és katonai attasék.

A Parlament előtti ünnepség ideje alatt végig szakadt az eső. Ennek ellenére a meghívott vendégek és hozzátartozók mellett számos érdeklődő végignézte a tisztavatást.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Január
"A honvédelmi tárcavezető kiemelte: csak az az ország élhet szabadon, csak az a nemzet maradhat meg, amely képes gondoskodni a maga védeleméről."
Érdekes amikor a NATO-ba beléptették az országot pont az ellenkezőjét mondták politikusaink, nevezetesen - kis országnak szüksége van arra, hogy egy nagyobb együttműködési rendszerhez tartozzon, mert az majd megvédi.
Mi az igaz?
tivoli
Kedves Hende úr! Ha ön most igazat beszél, akkor miért ugrott a magyar honvédelem a kommunista blokk katonai kebeléről rögtön a NATO ölébe?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.