Az egyetemes szolgáltatók veszteségesek, a rendszerüzemeltetők nem tudnak fejleszteni és végül még a lakosság is többet fizethet – írja a Világgazdaság a rezsicsökkentés hatásait vizsgálva.

A cikk a hatósági árak bevezetése óta történteket foglalja össze Szilágyi Zsombor gázipari szakértővel. A rezsicsökkentéshez kapcsolódó rendelkezések, hatósági árak bevezetése óta tartósan veszteségesek az egyetemes szolgáltatók és az érintett rendszerüzemeltetők helyzete is megromlott. 

A csökkenő bevételek azt eredményezték, hogy el kellett halasztani a felújításokat, így az amortizáció különösen felgyorsult az eszközeik körében. Fejlesztésekre, új elosztó vezetékek építésére, illetve új fogyasztók tömeges bekapcsolása a rendszerbe teljesen ellehetetlenült. 

B. Horváth Lillának nyilatkozó gázipari szakértő elmondta, hogy "bár a kormány a rezsicsökkentést az energiaszolgáltatók nyeresége terhére kívánta végrehajtani, ma már túl vagyunk több cég – részben érthetetlen áron történt – állami felvásárlásán, és jelenleg is minden gázszolgáltató tárgyal az állami tulajdonba adásról. Közben a gáz szabadpiaci ára megnőtt, vagyis a rezsicsökkentés áthárult a szabadpiaci fogyasztókra" – foglalta össze a problémát Szilágyi Zsombor. 

A két, jelenleg gazdaságosnak számító energiaforrás került ki a szabadpiacról, az egyik a hazai termelésű gáz, a másik az Ausztria felőli import, ami az ausztriai gáztőzsdén azonnali szállításra 20-30 százalékkal olcsóbb a hosszú távú importszerződéses gáznál. "A szabadpiaci felhasználóknak és a magyar gáztőzsdének a drágább gáz maradt" – zárja a VG az összefoglalóját a rezsicsökkenés váratlan hatásairól.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.