Az MNB tiszaroffi ingatlanvásárlása hozzájárul e hátrányos helyzetű kistelepülés foglalkoztatási helyzetének javításához; a birtokbavétel óta 30 új munkahelyet alakítottak ki, valamennyi munkavállaló helyi lakos – válaszolta Matolcsy György jegybankelnök Korózs Lajos (MSZP) országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.

A képviselő többek között arra kért választ a jegybank elnökétől, hogy miért látta szükségesnek, hogy luxuskastélyt vásároljon dolgozói számára, és nem lát-e ellentmondást abban, hogy az MNB ilyen luxuskiadásokra költ, miközben a kormány több mint 100 milliárd forintos megszorítást hajt végre, és az ország közel fele a létminimum alatt él.

Az Országgyűlés honlapján közzétett válaszban az MNB elnöke kitér rá, hogy a májustól augusztus végéig szabadidőközpontként, szeptembertől áprilisig pedig oktatási központként működő ingatlan teljes üzembe helyezése után további létszámbővítés várható.

A kastélyvásárlás pénzügyi hátteréről azt írta, hogy az MNB a múlt évet 26,3 milliárd forintos nyereséggel zárta, így a Tiszaroffon található ingatlan megvásárlása nem jelent terhet a központi költségvetésnek, az adófizetőknek.

Matolcsy György hangsúlyozta, hogy az MNB a nemzeti intézmények körében betöltött jelentősége és szerepe felelősséggel jár, amely kötelezettségeket is ró a jegybankra. Tevékenységével az MNB nemcsak az ország polgárainak jólétét kívánja szolgálni, hanem gondoskodik munkatársairól is, akik versenyképes tudásukkal hozzájárulnak a jegybank növekvő társadalmi elismertségéhez – fogalmaz a jegybankelnök.

Matolcsy György emlékeztet rá: az elmúlt évtizedekben a magyar jegybank tulajdonába több mint 20 ingatlan tartozott, közülük hetet kifejezetten üdülési célra használtak. Ezt az üdülési hálózatot az MNB korábbi vezetése 2009-ig felszámolta. A mostani ingatlanvásárlás nyomán összesen egy képzési és szabadidőközponttal rendelkezik a jegybank, amelyhez a jelenlegi nyomott ingatlanpiaci árakat kihasználva, kedvező áron jutott hozzá.

Matolcsy György az MSZP-s képviselőnek küldött válaszában utal arra is, hogy hasonló minőségű és célú oktatási és szabadidőközpont több országban is létezik az európai jegybankoknál. Ez illeszkedik a magyar jegybank társadalmi felelősségvállalási programjába is.

A jegybank augusztus 7-én honlapján közzétett tájékoztatás szerint az MNB idén egy üdülő megvásárlásáról döntött. A megvásárolt ingatlan Magyarország keleti, gazdaságilag elmaradottabb régiójában, a Tisza közelében található. A üdülőként való működtetésével több helyi lakosnak biztosít megélhetést.

A Tiszaroffon található Borbély-kúria elidegenítéssel megbízott közvetítő 680 millió forintért hirdette meg, de a végleges vételár megállapítását megelőző alkufolyamat után végül 415 millió forintért került az MNB tulajdonába – olvasható a tájékoztatásban.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
És úgy kábé mi a tököm köze van egy jegybanknak a munkavállalókhoz?
Mert amit tényleg csinálni kéne neki, azt meg elbalf@szkodja.
bocs.
Cukkini
Hagyományos megszokott felfogásunkkal, magyar virtuóz szokásunkkal nem kerülhetünk hátrányos tudományos helyzetbe. Írja be magának mindenki egy füzetbe. Rendben?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.