Várhatóan jövőre egységes jogszabályba foglalják a természetvédelemről és a vadgazdálkodásról szóló törvényt, az új jogszabály 2016-ban léphet életbe – mondta el a zalai vadászati évadnyitón szombaton a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára.

Bitay Márton a Bakhoz közeli Sohollári-völgyben rendezett hagyományos rendezvényen arról is beszélt, hogy szükség van az állami erdészetek átalakítására, hogy pusztán nyersanyagtermelés helyett sokkal inkább feldolgozott faárut állítsanak elő, például fűrészüzemek létrehozásával. Ezzel a vidék megerősítését szolgálva nagyobb bevételt érhetnek el, illetve több munkaerőt foglalkoztathatnak.

Kitért arra is, hogy a vadhús hazai keresettségét és külföldi hírét egyaránt szeretnék növelni, és ezzel nagyobb fogyasztásra ösztönözni a magyar és külhoni vásárlókat is.

Az államtitkár eredményesnek nevezte az állami erdészeteket érintő közmunkaprogramot, de arról is beszélt, hogy a kormányzati szándék szerint a tűzifa árában szintén rezsicsökkentést kívánnak megvalósítani. Az állami erdészeteknek kell megvizsgálniuk a lehetőséget, hogy miként lehet csökkenteni a tüzelőnek való árát, elsősorban a helyi igények kielégítéséért.

Mindezek mellett a 22 hazai állami erdészeti társaságnak nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a turizmus fejlesztésére. Keresik annak a lehetőségét, hogy az igényeknek megfelelve miként kirándulhatnának többen a hazai erdőkben – jelezte az államtitkár.

A zalai vadászati évadnyitó keretében a Vadászok életfájánál, a Hét Vezér Emlékhelyen Bitay Márton mellett Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója és Nádor László, az Országos Magyar Vadászkamara zalai szervezete, illetve a Zala Megyei Vadászszövetség nevében koszorúzott, illetve emlékezett meg az elmúlt évben elhunyt vadászokról.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@esdi: A közmunkával a bal oldal is egyet ért, de nem 47 ezer forintért. A mindenkori minimálbért kellene, hogy adják, ahogy 2010 előtt a szocik tették.
Bajnai mikor nálunk járt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaságban lehet a legnagyobb számban alkalmazni azokat az embereket, akik munkanélküliek. Erre akart programot készíteni. De 2010-ben az emberek inkább a tündérmesére szavaztak, 2014-ben pedig a "Folytatjuk!" mélyenszántó gondolatra. Igaz közben egyre kevesebben gondolták, úgy hogy érdemes elmenni szavazni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
A fák irtása elképesztő méreteket öltött a fidesz alatt. Ami pedig a vadhúst illeti, egy munkanélküli azt megtudja fizetni, mikor házi húsra sem telik? Röhögnöm kell! Amúgy meg szívből utálom a vadászatot!
kkalman
2016-ra, mire életbe lép az új rezsicsökkentés, a fa árát felemelhetik akár a duplájára.
Vadlaci
@Január: Azért nem emlegetik, mert vas és acél országa már voltunk: Vas Zoltán /Rákosi alatt/ és Acél Görgy /Kádár alatt./
bakegya
Hol?-a Holdon?-hogy témánál maradjunk.
Az osztatlan közösbe szétprivatizált erdőket ,egymás elől,lopva ligetre,de a miénket pl tarra irtották ki -Somogy-Veszprém -megyékben maga az erdőfelügyeleti dolgozók segítenek rá az e féle erdőgazdálkodásra.Égetőbe-saját udvarukra-az ipari fát AUSZTRIÁBA...kamionok vitték,hordták évizede már.De amerre megy a magyar széles e hazában mindenütt sok a tiborcgazda-e tekintetben-vannak tulajdonosok akiktől ingyen,ajándékba gyűjtögetik az erdőrészleteket budapesti ügyvédkék-akkora az orbánkurmányosok korrupciója,hogy még a kötelező földhasználati regisztrációt is bedobták/emelt díjjal helyrajziszámonként 6800ft eljárásiköltséggel,szép kis adóbevételre téve ezzel szert a vicctorunk!!!-,de mintha csakkk azzal a céllal, hogy megtudhassák hol lehet visszahorgászni a hajdan kiirtott ellehetetlenített magyar parasztság (pl a kulákság,de mára már a tsz-ben annó munkaegységér kapáló özvegyek,vagy örököseik földjét-szélfogó,vagy faluerdőben osztatlan közös zsebkendőnyi tulajdonrészeit)A zsebszerződésesekknél is mintha saját kereteik közt elakadtak volna fidessék. A mára már kigyomlált,nemlétező kisgazdákat -torgyán-papa ,de említhetném az MDF-földhözragadt köpönyegváltó lezsákhungarikummolóit is-erdőbe viszik újra az orbánnal kirándulgatók-és netán semjénnel lóra és magoslesre is pattannak a jogászfijjuk?!!!
nezelodo
@bakegya: Akik meg naivságukban, és a hagyományt tisztelve erdőbirtokosságokat alapítottak azokat meg "lecsökkentett" osztalékadóval jutalmazta a Dakota, hogy örüljenek a zemberekért dolgozó vezérnek! Most meg azzal nyálaskodik a választás előtt, hogy rezsicsökkenti a tüzifát! álnok egy banda az biztos!
bakegya
@nezelodo: furmányos bűnözők,levitézlett senkik serege bel és külügyesen is-
A vicctoruk vezérletével.(Sunyi ló)
Ez lenne a harmadik-rizsacsökkentése-ami megint csakkk a tolvajoknak kedvez.
Az elsőből ase tanult ennek az országnak a választói-nekem az a véleményem,most már arra sodratbennünket,hogy a valódi rezsicsökevényt telepítse ránk-
A háborút,mert hogy Ukrajnával csapnak össze bennünket a nagyhatalmak azt is ORBÁN kutyafakxa intézi ennek az akólnak,ami itt már nagyon bűzlik fidessnyikkék által kibélelten.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.