Nem lesz költségvetési bizottsági ülés, a Magyar Nemzeti Bank költekezése ügyében, mert a Fidesz szerint ez törvénytelen.

Az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő ötpárti megállapodás értelmében a pénzügyek és a számvevőszéki ügyek nem a költségvetési, hanem a gazdasági bizottság hatáskörébe tartoznak. Matolcsy György, jegybankelnök kizárólag a gazdasági bizottságnak tartozik beszámolási kötelezettséggel. A Magyar Nemzeti Bank gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi, ezért a költségvetési bizottság ez ügyben nem folytathat vizsgálatot és a felügyelőbizottság meghallgatását sem kezdeményezheti. Ez utóbbit különösen azért sem, mivel a felügyelőbizottság mandátuma már megszűnt, tájékoztatási kötelezettségét az előző Országgyűlés felé teljesítette. Burány Sándor, a költségvetési bizottság elnöke – hatáskörét túllépve – előzetes egyeztetés nélkül és törvénytelenül hívta össze a bizottságot. Ebben a törvénysértésben a költségvetési bizottság fideszes képviselői nem vesznek részt, és azt javasoljuk a többi meghívottnak is, hogy ne asszisztáljanak ehhez a jogellenes akcióhoz.

Van-e nagyobb hatalom az Országgyűlésnél?

Ezzel szemben az MNB volt felügyelő bizottságának a tagja, Róna Péter szerint ez teljes szereptévesztés, mondta az ATV, tegnap esti Egyenes Beszéd című műsorában. Az MNB volt felügyelő bizottsági tagja szerint a kérdés, hogy az MNB-nek milyen jogi alapja van ahhoz, hogy ilyen tevékenységet folytasson. Törvény rendelkezik ugyanis a jegybank feladatairól, ebben a közgazdászképzés nem szerepel, tette hozzá a közgazdász. Róna Péter szerint a jegybank alapítványt sem hozhat létre, a törvényben ez nincs benne. Nem találhat ki magának feladatokat, és ahhoz nem rendelhet forrást. Róna szerint „fel van adva a labda az Országgyűlésnek, hogy van-e egy nála magasabb hatalom”.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szöszmösz
Egyre jobban ingerel az újságírók helyesírása. Az igekötők használatának módja általános iskolai tananyag. Nem bevéd, hanem meg, vagy ki. A kapus sem bevédi a labdát! Ez azért probléma. mert az írottak általában jobban rögződnek az egyébként is bizonytalan helyesírásúaknál.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
patyuka
@JAJMÁR: A "bevéd" védelmére írt gondolataiddal nem tudok azonosulni. Egyrészt mert annak már cáfolhatatlanul létezik egy korábban megfogant szellemes és képszerű jelentése, nevezetesen a kapus hibáját szemléltetendő: amikor ugyanis annak - a hivatásával éppen ellenkező - "közreműködésével" esik a gól; másrészt a magyarázatodat - sértődés ne essék, de nem érezvén azt a bizonyos "nyomatékosító" szerepet - nem tartom természetesnek, kézenfekvőnek, sőt...

Egyébként (sic!) pedig eszem ágában sincs vitatni a nyelv folyamatos változásának tényét, a szleng létjogosultágát..., ám ha minden affélét ezeknek örvén hagynánk jóvá, mi szükség lenne nyelvőrködésre, -művelésre?
Főlökött
Üdvözlöm az itt lévőket.

"Van-e nagyobb hatalom az Országgyűlésnél?" Van.

Nem volt véletlen több olyan megjegyzés és vád, miszerint a demokratikus fékeket felszámolták Országunkban. A hír igaz.

Pl.: Nőies keresztkérdés, Dr. Polt Péter, azaz a Legfőbb ügyész elszámoltatható az Országgyűlés előtt ? :)
Még azonnali kérdést sem lehet feltenni részére :) - :( az új szabályok szerint. Ragozzuk tovább ?

Miből gondoljuk, hogy akkor Matolcsy-t elszámoltatják ? Még az alap feladatát sem hajtja végre, ténykedése alapján az sem tiszta számára szerintem, mi lenne az alap feladata. Egy biztos, se ingatlanbefektetés, se oktatás, se árfolyammal nyerészkedés nem található a munkaköri leírásában, mint munkaköri feladat. De majd módosítja, a haverok pedig megszavazzák.
JAJMÁR
@patyuka: 13:22 Oké! (Bár félek, ez a szó sem tetszik majd neked :) )
Valóban a "be" igekötőnek a "bensővé, bensőbbé tételében" van a nyomatékosító szerepe ( az öngól mást jelent, mint a bevéd) ha olyan igékhez kapcsolják, amelyek egyébként más igekötőkkel befejezetté válnak, Pl. elaludtam - bealudtam = nagyon mélyen aludtam..A bealudtam itt nem befejezett alak.
Szerintem. Ezen kívül figyelembe kell venni az egész mondatot, a szövegkörnyezetet, hogy helyesen értelmezni tudjuk. Egyáltalán nem kell vele azonosulni, de attól még ez a véleményem.
(A nyelvőrködésről majd máskor :) )
sentinel216
Nem szerencsés ezeket a nyelvtani ficamokat "bevédeni"! Alulképzett, - többnyire a magyar helyett lovári, vagy más töredék nyelvet beszélő - börtönlakók szlengje.
mariaberta
@Főlökött: Én csak azon elmélkedem, mi lett volna, ha mindezt Simor András tette volna meg, hiszen ezek nélkül is csökkentették a fizetését és üldözték el, persze ezzel csak jól járt, mert tagja lett egy normális társaságnak.
egyedül
Egyébként az a baj a Fidesz nem hajlandó részt venni egy ilyen Bizottsági ülésen miért is akarna asszisztálni az Ellenzék mellett még véletlenül el gyengülnek? Állandóan úgy módosítják a Törvényeket ahogy nekik tetszik nehogy ki derüljön hogy hova tették az állam a mi vagyonunkat! Tehetetlen emberek már úgy bele gabalyodtak a saját hálójukba ,hogy azt sem tudják hogy fognak ki mászni a saját maguk által szőtt pókhálóból!Megy a pénzünk különböző Alapítványokhoz Erdélybe itt meg éhezik a magyar!Bejönnek a külföldiek és olyan nyugdíjakat adnak nekik hogy csak lesek magamon körül nyugdíjas lévén .Csak azt nem tudom hol van Orbán Viktornak a 14. havi nyugdíj ígérete? 64 évesen 30 évet dolgoztam mert komoly műtéteim miatt nem tudtam többet dolgozni és így 76500 ft os nyugdíjat zsebelhetek be! Egyedül állóként ez mire is elég?Akik meg külföldről települnek át olyan nyugdíjakat kapnak hogy csak lesek magamon körül!Nem vizsgálja senki felül, hogy a végzettsége alapján mennyi is lehetett a munkáltatója olyan jövedelmet igazol le amilyet akar a Magyar Állam meg fizet mint a Katona tiszt !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.