Az oktatással, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak javasolja kinevezni Navracsics Tibort Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke – derül ki a brüsszeli testület által szerdán délben közzétett közleményből.

A brüsszeli testület közleménye szerint a magyar biztos a bizottság kulturális és oktatási, továbbá a foglalkoztatási, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős főigazgatósága és az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat munkájára támaszkodhat majd, emellett pedig ő fog felelni a Munkavédelmi és -Egészségügyi Ügynökséggel, a szakképzések továbbfejlesztéséért felelős központtal, a munka- és életkörülmények javításán dolgozó alapítvánnyal és az Európai Képzési Alapítvánnyal fenntartott kapcsolatokért. 

A biztosokat a kormányok jelölték, a testület jövőbeni munkaszervezését ismertetendő pedig Juncker megjegyezte, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy biztosokká válnak, ezek a politikusok nem az országaikat képviselik. A posztokat nem a tagállamok kapják – tette egyértelművé Jean-Claude Juncker.

Korábban több találgatás is napvilágot látott, több, hitelesnek vélt szervezeti ábra is kiszivárgott, amelyek állítólag a luxemburgi politikus vezette testület majdani felállását mutatták be. Ezek valódiságát hivatalos forrásból Juncker szóvivői következetesen cáfolták, mondván: az előkészítés folyamán akár egy nap alatt is több tucat változat készült arról, hogyan szervezze meg Juncker a testület munkáját. Navracsics Tibort az egyik ilyen kiszivárgott ábra kereskedelmi, egy másik pedig vámügyi biztosként azonosította, a oktatásügyi, kulturális, ifjúsági és állampolgársági tárcával viszont egyik sem hozta összefüggésbe a magyar politikus nevét, sőt ezek az ábrák nem is tartalmaztak ilyen portfóliót.

Az oktatáshoz, kultúrához tartozó területek tagállami hatáskörben vannak, így kevés érdemi döntése lehet Navracsicsnak. Beszédes, hogy korábban arról szóltak a hírek, hogy Belgium büntetésből kaphatja meg ezt a tárcát, mert túl későn jelöltek biztost. Pedig a hozzánk hasonló újabb tagállamok értékes pozíciókat kaptak: a hat bizottsági alelnök között bolgár, szlovén, lett és észt is van – mindegyik nálunk kisebb ország.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Nagyon Baba !!! Kecskére a káposztát !!!
Eggyel több infantilis vezetö...
Senara
Magyarán mondva most ő került a szerszám rosszabik felére . Találgattak (!) ez lesz , az lesz ,nem lett !
sokanvagyunk
Molnár Ferenc óta tudjuk, a gittet valakinek rágnia kell - természetesen nem mindegy hol és mennyiért! - persze ha túlképzettnek érzi magát hozzá, azt jelezze!
coyote3
Súlytalan egy poszt. Ennyit ér a dagadék disznó szabadságharca...:)))
bencemacska
Ártani talán nem akar a neki javasolt területen , használni meg nem tud. Viszont minden államnak jár egy biztosi poszt, ezt az EU megpróbálja a számára minél kisebb veszteséggel teljesíteni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.