Az Európai Bizottság versenyképességi jelentésének, Magyarországra vonatkozó része rossz. Az uniós átlagot minden tekintetben alulmúljuk, gazdasági versenyképességünk gyenge, és ennek nagymértékben a kormányzatunk az oka.

A HVG foglalja össze az Európai Bizottság jelentését, amelyből kiderült, hogy a magyar versenyképesség gátja az állam, ami korlátozza a vállalkozásokat, amelyek emiatt gyengék, így képtelenek felvenni a versenyt, vagy egy piacon működni a multikkal, vagy a külföldi cégekkel. Ezen felül képzetlen a munkaerőnk, nincs hitel, nincs tőke, nincs semmi.

Brüsszel: A magyar versenyképesség gátja az állam
Köszönjük az illusztrációt a 444-nek!

Kormányzat a gát

A kormányzati szabályzó környezet továbbra is nagy akadálya versenyképességünknek, a magad adminisztrációs terhek régi probléma a jelentés szerint. A KKV-k fontosak a foglalkoztatásban, de jóval alacsonyabb értéket termelnek, mint az EU-s átlag, ráadásul a kibocsátásuk még mindig nem haladta meg a 2008-as, gazdasági válság előtti szintet. A jelentés szerint a magyar gazdaság egyik legnagyobb problémája továbbra is az, hogy a vállalkozások nehezen jutnak finanszírozáshoz.  

Bizonytalan környezet

A részletes jelentésben megjegyzik, hogy "Magyarország fenntartja a válság után bevezetett ágazati különadókat, ráadásul a reklámadót is bevezettük, ami egy új különadó. Emellett bizonyos szektorokban (háztartási hulladékkezelés, patikák, mobilfizetési rendszer, dohány-kiskereskedelem, tankönyvkiadás) újabb korlátozásokat vezetett be a kormányzat. Mindez az EB szerint bizonytalanná teszi az üzleti környezetet" – írja a HVG. 

Képzetlenséget és az állami beavatkozást a gazdaságba, a hulladék-újrahasznosítás kellő mértékét és a közlekedés elavultságát hangsúlyozza még a jelentés. Gyakorlatilag mindenben az átlag alatt teljesítünk az EU-ban.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Na ennyit a csuti taho es negyszemu eltolcsi unortodox gazdasagpolitikajarol. Bajnai prosperalo 1 eve utan, sikerult teljesen tonkretenniuk a magyar gazdasagot. 30. helyrol a 60.ra visszanyomni versenykepessegben. Tobbszorosen bedontve a forintot, 320-as Euro arfolyamig. Es mindennek tetejeben rekord szintu allamadossagot elerni ugy, hogy elloptak az emberektol 3 ezer milliard nyugdijvagyont, es 40 uj adonemet vezettek be.
Ha ezt ok sikersztorinak nevezik, akkor az mar a kronikus elmebetegseg hatarat surolja.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
@tivoli: 11:37 Pedig előbb a saját portánkat kellene tisztára söpörni. A szemetet oda rakják, ahol már van.

Senki sem tökéletes, még mi sem :) Mi ugyanis megvesszük és megesszük a szemetet is.
(A "mi" az országot jelenti, nem téged és engem ! )
hetöndöe
@rugacs: A magyar gyárak többségét az akkori vállalati menendzsment,illetve szerencselovagok vásárolták meg szarért-húgyért,mint például Széles Birkamenetes Gábor.Videoton,Ikarusz netán mond valamit?
libellle
@tivoli: Ja ja de a szemetet ide azert lehet hozni mert ezen valaki nyerni akar itt. Mert nehogy gondold, hogy csak ugy valaki ideszállitja a szemetét.
világlátó
A magyar versenyképesség gátja az állam. Pont.Ezt tessék megerősíteni, vagy cáfolni.A magyar szakmunkásképzés bizonyára több helyen kíváló körülmények között folyik. A már egy szakmában képzett szakmunkások tovább-, át-,és utóképzése bizonyára több helyen kiválóan folyik.A magyar autóbusz gyártása egy hazai vállalatnál már kiválóan folyik. Egy másik magyar vállalatnál a trolibusz gyártás már kiválóan folyik.Biztosan tudjátok még sokan ezt folytatni. Tegyétek meg, álljon össze a kép, tart ameddig tart, legalább mi itt látjuk majd a sort.
Akkor miért nem ezeket a vállalatokat hozzuk fel az optimális szintre? Miért nem ezek a buszok járnak itthon? Miért támogatjuk a külföldi buszok, trolibuszok beszerzését ?
Miért nem javítjuk fel saját feldolgozó iparunkat az agráriumban megtermelt termékeink feldolgozására?
Közismert a közbeszerzési eljárásokat okkal , joggal korrupciós jellemzőkkel megvádolni. Van a környékemen egy kisváros. Oda idegen vállalkozó be nem teheti a lábát, amíg van arra alkalmas helybeli vállalkozó. A tét nagy, mert ha a helybeli munkája nem elfogadható, annak ott még egyszer nem lesz feladata, csak az elköltözés, szégyenkezve. A garancia biztosított, az ár transzparens, reális. / nem úgy mint a gyermekjátszóterek 6 - 10 millióért /. A vállalkozó referenciamunkái így hitelesek. A vállalkozó törődik a fel-, és továbbképzéssel, a technológiai fejlődés követésével, cége fenntarthatóságának biztosításával. A közelemben van más vállalkozó is, jól rálátok arra a tevékenységre, amit végeznek. Minden nap azt várom, mikor mond csődöt a vállalkozó az emberei vandál munkája miatt. Az eszközök nem rendeltetésszerü használata, az új eszközök betanításának , karbantartásának , helyes tárolásának a teljes hiánya miatt azok rövid idő alatti tönkretétele szinte elviselhetetlen. Pedig a fizetésük , a munkahelyük megtartása múlik ezen. Összefoglalva, azt hiszem sok mindent előről kell kezdeni. Az oktatással, képzéssel, a munkamorállal kellene kezdeni.
kukac50
Végre már más is látja,hogy a Fidesznek rossz a gazdaságpolitikája.
Régebben Orbán hivatkozott a józan paraszti észre,de már nem hivatkozik rá mert régen elhagyta.
De minek vannak a tanácsadók sok pénzért ha egynek sem jut eszébe,hogy a gazdaságot rossz irányba vezetik,.
human
@kukac50: Az ő szemszögükből a gazdaságpolitikájuk jó,
mert nélkülözi a versenyt és ennél fogva a konkurenciát. Így könnyen átlátható a piaci szereplők köre, akik természetesen az új nemzeti elit tagjai. Ezen cégek rendkívül gyorsan feltőkésíthetők a kormányzati megrendelések és az EU pénzek megfelelő elosztása révén. A hatalom már meg van, ezzel a rendszerrel pedig pár év alatt a gazdaság jelentős része is a fidesz markában lesz és a maradék vállalkozás is tőlük várhat csak megrendelést. Teljes a függés.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.