A Fidesz első kormányzása alatt bevezetett devizahitelek elterjedéséért "a szocialisták felelősek" – írja közleményében a Fidesz-frakció.

"A szocialista kormányok aktív segítségével terjedtek el a devizahitelek Magyarországon. A szocialisták segítettek a bankoknak, hogy a devizahitelek apróbetűs részeiben átverjék az embereket" – írja a Fidesz közleményében.  

Tavaly év végén, a Ténytár már foglalkozott ezzel a témával, amikor elemezte, hogy ki a felelős a devizahitelekért. Mivel több százezer "devizahiteles" emberről van szó, a kormány számára is egy jelentős potenciális szavazótábort jelent a devizaadós csoport, így fontos számukra ez a felelős keresés a kampányidőszakban.  

Tény: a devizahitelt 2001-ben az I. Orbán-kormány engedélyezte. Ehhez még hozzájött a lakáscélú kamattámogatási rendszer, amely révén beindult a hitelezési boom Magyarországon. A költségvetés számára ez egy nagyon drága tétel volt, így az MSZP-kormány beszüntette azt. A hitelezési boom viszont nem fagyott be, kamattámogatás hiányában a fogyasztók az alacsonyabb kamatú svájci frank alapú hitelek irányába fordultak. 

A baloldali kormányok idején futott fel a háztartások devizahitel-állománya, a szabályozás pedig távol állt az akkori kormánytól.  

A Ténytár korábbi elemzése szerint: "Az ingatlan lufi kipukkadásával komoly rendszerszintű problémák alakultak ki. A bankok a hitelezéssel komoly profitra tettek szert, miközben a kockázatok másodlagossá váltak. Ráadásul szabályozás hiányában olyan szerződéseket tudtak kreálni, amilyet csak akartak, és persze saját érdekeiket képviselték" – majd hozza a hitelfelvevő lakosság felelősségét, akik biztos állás és megtakarítások hiányában is éltek az "olcsó" hitel lehetőségével.

105 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
Amnéziában szenvedő fütyi-sz banda!!! Ti engedélyeztétek és kezdtétek el a deviza alapú hitel elterjedését!!!Most meg van a pofátokon bőr visszafelé mutogatni???Szemét banda!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gödörben
@mate03: Mint aki a lerágott csontot rágcsálja tovább. Mikor maguknak elintézték a végtörlesztést és kaszáltak milliókat nem dölt a sok "okos" szöveg. Nekik az jár akiket szipolyoznak az pedig dögöljön meg. Egyébként nem kell nagyon köpködni az adósokat, mert addig húzzák, míg nekik semmi nem fog járni csak honatyáinknak. Akkor lehet megint a ...akármelyik részüket csókolgatni.
mate03
@gödörben: Én nem köpködtem az adósokat,sőt sajnálom őket! De azt is tudomásul kell venni,hogy egy hitel felvételt,alaposan meg kell,fontolni! Egyébként a deviza hitel ,problémáért,Járai Zsigmond legalább annyira,felelős,mint Matolcsi úr!Járai magasan tartotta a forint kamatot,Matolcsi pedig ,bedöntötte a forintot! Sajnállak,de úgy érzem nekem van igazam!
Meine Ehre heisst Treue
@1szomjas: Nem azt írtam, hogy jobbat tudok, hanem azt, hogy nincs jelentősége a felelősök személyének, mert az az információ nem segít érdemben a bajban lévőkön.

Elindultak perek a devizahitellel kapcsolatban, de nem a felelősök felelősségre vonása a fő csapásirány, hanem az adósságok kezelése.
1szomjas
@Meine Ehre heisst Treue: Nem értünk egyet ! Ha csendben el lett volna rendezve megfelelő módon az egész devizahitel-kérdés, akkor igazad lehetne ! Ám mit tett a Nemzetmegvezető Viktátor és csapata a 2010-es hatalom-megkaparintás óta ? Folyamatosan hazudik ! A devizahitelesek közül jóformán csak azokon segített a 4 év alatt, akik egyébként se fuldokoltak ! És, ha beszélünk arról, hányan csődöltek be 2010 előtt, a világválság csúcsa idején, és mennyien 2010 óta, és ebben kinek milyen szerepe volt, akkor talán a devizahitelesek is jobban látják, kitől mit várhatnak ! Hogy ki tette a nyakukra a kötelet, és ki kábítja őket azóta is mindenféle hazugsággal...
Meine Ehre heisst Treue
@1szomjas: Nem kell egyet érteni velem; semmi baj, így kerek a világ.
Bercifiu
Hogy a pi.. A növekedhetett 2010 és 2015 között, duplájára a rèszletem? Beszoltak az okos embertelenek, kosa, szijarto,elkurcsy.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.