Újabb harci beszéddel lepte meg a miniszterelnök az Országgyűlés első őszi ülését. Napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor elsőként megdícsérte az árvízi védekezésben résztvevőket, hosszasan taglalta a ravasz bankok elszámoltatásának sikerességét, riogatott kicsit "Brüsszellel", és a többi ilyenkor szokásos ellenséggel.

Keddtől a Murára és a Drávára helyeződik át az árvízi "fenyegetettség" súlypontja, mindkét folyón a valaha mért legmagasabb vízszint feletti tetőzésre kell számítani – közölte Orbán Viktor a parlament őszi ülésszakának első napján, napirend előtt. "Felkészültünk", és ha kell, az ország állni fogja a sarat – fogalmazott a kormányfő.

Orbán beszédével kezdődött az őszi Országgyűlés

Elmondta azt is, hétfő délelőtt jelentést kapott a katasztrófavédelmet vezető Bakondi Györgytől és Pintér Sándor belügyminisztertől, akik beszámoltak neki a sok eső okozta áradások miatt szükséges eddigi védekezési munkálatokról.

Abcúg bankok

A bankok elszámoltatásáról szóló törvényjavaslat kapcsán Orbán azt mondta, az igazságosság eszménye, a méltányosság követelménye és a tisztesség elve áll a középpontjában. Felszólalásában jelezte, hogy a kormány elfogadta a Kúria érvelését, miszerint az egyoldalú szerződésmódosítás helytelen, igazságtalan és ezért tisztességtelen gyakorlatnak minősül.

A bankok elszámoltatását a kormányfő a közjó szolgálatával indokolta. Kifejtette: a szabadság fontos, nélkülözhetetlen, de nem cél, csak előfeltétel, a cél a békés és igazságos élet. A közélet pedig csak akkor lesz igazságos, ha a politika célja a közjó keresése, kijelölése és végül a közös jó szolgálata – hangsúlyozta Orbán Viktor. Hozzátette: igazságos életet úgy teremthetnek, hogy ha mindenki megkapja azt, amit megilleti, mindenki megteszi, ami tőle telik. A bankok elszámoltatása éppen erről szól – mutatott rá.

A miniszterelnök szerint összefogással végig lehet vinni a bankok elszámoltatását. A devizahitelesek ügyében a kormány nem egyszerűen igazságot akar szolgáltatni, de jogállami és demokratikus küzdelemben akar győzni a Kúria döntését vitatókkal szemben – mondta.

A kormányfő szavai szerint Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy meghozza, betartassa, kikényszerítse a szükséges döntéseket. Úgy fogalmazott: ha van összefogás, minden lehetséges. Ezért pártállástól függetlenül támogatást kért az országgyűlési képviselőktől.

Kitért arra is: ésszerű és indokolt felkészülni a küzdelemre, mert látni, hallani lehet "Brüsszel mozgolódásait", a bankok pedig önmagukban is erősek, bátrak és ravaszak.

Rezsisűrítmény

A rezsicsökkentésről szólva Orbán szerint kormányának sikerült változtatnia "a mindennapi élet két korábbi nyomasztó jelenségén", ugyanis megfékezték az áremelkedést, a hitelesek megsegítésével pedig belátható időn belül "a reménytelen adósságtól" is meg lehet szabadulni vagy legalábbis az elviselhető lesz.

Úgy fogalmazott, a rezsicsökkentés "egész politikánk sűrítménye". Jelezte egyúttal, hogy a rezsicsökkentés folytatódik.

Felszólalásának végén Orbán az október 12-ei önkormányzati választáson való részvételre buzdította a választókat. Kijelentette: aki nem áll ki a véleménye mellett, annak sosem lesz igaza.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
@pbalage: Hát ez az...a 2/3 háttérrel mindenkit porig alázhatnak, mindenkit
aki nem az Ö nótájukat fujja, becsmérelhetnek...szidhatnak, mert a Házelnök
ugysem szól rá... Ezt meg a kormánypártiak ki is használják...
Ez már nem parlament, hanem Nemzeti Szinház 2 ...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
@varrólány: 09:53 Igen, ez eléggé kabaré színvonalú, csak még nem nevetünk . (Talán a "ha én egyszer kinyitom a számat..." ember fél? )
silber13
@JAJMÁR: Hát valahogy nem tükröződött az arcán Mucius Scaevola rettenthetetlen és elszánt bátorsága!:-))
JAJMÁR
@silber13: 10:18 Hát nem, de kétségeim vannak, hogy itt és most Scaevola tette elég lenne-e?
silber13
@JAJMÁR: Igazad van, a szóban forgó római tettének mostani megismétléséhez túl gyáva, egyenest beszari.
világlátó
@JAJMÁR: Egyetértek. A sejtéseim, viszont nem optimisták. A FŐCSAPÁS iránya a fidesz részéről olyan erős / a nemzeti populizmus túlcsorog- szövegben, így még azok is benyelik, akiknek nincs deviza alapu hitelük, mégis kilóg a fenekük a gatyájukból, akik szinte nincstelen számkivetettek és rajtuk a fidesz sem segít /, hogy a ma még ellenzéknek mondható " fékek és ellensúlyok " is pusztán praktikus , egzisztenciális okok miatt behódolnak.Az őket megválasztókat már megnyerte az állampárt, akkor pedig már nincs kit képviseljenek mint ellenzékiek. Amúgy is elfogynak, mert akiben van még gerinc otthagyja őket. Hogy a maradók a parlamenti esküre és a választók iránt érzett felelősségükre hivatkoznak majd, már okafogyottá vált.Itt egyedül a jobbik nyerhet, mert most az októberi választásokon megerősödik, ennek eredménye / inkább következménye / révén nyomást tud gyakorolni a kormányra, szépen , lassan, belopja a törvényhozásba a saját elveit, elképzeléseit. A mai baloldal pedig már maga sem tudja baloldal e egyáltalán. A korabeli, mondhatnánk klasszikus baloldali elveket már átvette a fidesz, kilopva a sajtot a holló csőréből. A baloldal pedig folyamatosan elszenvedi a térvesztést, embervesztést, mindent. Mintha kialudt volna a tűz, már parázs sincs a hamu alatt. Szeged népe , bármennyire is becsüli a vezetőjét, engedni fog a nyomásnak, mert nem akar kollektív büntetésbe vonulni. A város és intézményei további fejlődése állhat meg, ha dacol a fidesz kormánnyal. Jól kitalált stratégia ez. Orbán és legszűkebb törzse a gazdaság, a pénzvilág , az igazságszolgáltatás, az államapparátus oldaláról, Semjén és a CÖF a nemzeteggyesítés bajnokai pedig az egyházak és a megrögzött fidesz szavazóbázis segítségével a társadalmi, szociális, de előbb mint utóbb a kultúrális és szellemi élet oldaláról egybegyúrja egy magyar nemzeti, össznépi akarattá az országot.
Aki nem akar ebben részt venni, megteheti hogy elmegy , vagy mélyen hallgat és ezzel él itt tovább.
JAJMÁR
@világlátó: 10:55 Jól megfogalmaztad, ez a magyar valóság :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.