Hamar cáfolta a nemzetpolitikai államtitkár az Index által ma feltárt állampolgársági kérvényekkel kapcsolatos csalássorozatot, szerinte csak néhány esetben volt visszaélés. Azt is tudni véli, hogy a lap célja az egyszerűsített állampolgárság megszerzésére irányuló lehetőség lejáratása, méghozzá titkosszolgálati és politikai megrendelésre. Az államtitkárság jogi lépéseket kezdeményez.

A nemzetpolitikai államtitkárság megdöbbenését fejezi ki az Index keddi cikkével kapcsolatban, amely "az egyéni tapasztalatok általánosítása és a gyakran alapot nélkülöző nagyságrendek valóságként történő bemutatásával kívánja" az egyszerűsített honosítást lejáratni. Wetzel Tamás nemzetpolitikai helyettes államtitkár kedden az MTI-vel azt közölte: az államtitkárság jogi lépéseket kezdeményez a közzétevő médiummal szemben.

Nincs ügy, de várják a bizonyítékokat

Mint a helyettes államtitkár közleményében kifejtette: a cikk nem nélkülözi az egyszerűsített honosítási eljárásra vonatkozó jogszabályi és gyakorlati ismeretek hiányára utaló megjegyzéseket, annak szakmai tartalmát minősítve. A cikkben foglaltakat közzétevő médiummal szemben jogi lépéseket kezdeményeznek, egyúttal várják az Index tételes bizonyítékait, hogy igazolja a leírtakat.

Az államtitkárság eddig sem titkolta, hogy az egyszerűsített honosítással összefüggésben tapasztalhatóak visszaélések, de az érintett szervek azok megelőzése és felderítése során a lehető legnagyobb körültekintéssel kiválasztott eszközöket alkalmazzák. Ennek eredményeképpen jelentős emelkedés tapasztalható a jogosulatlan kérelmezők elutasításában és a csalárd módon megszerzett állampolgárságok visszavonásának kezdeményezésében. Emellett az eljáró szervek indokolt esetben a nyomozó hatóságok és nemzetbiztonsági szolgálatok felé megkereséssel élnek, amely alapján szintén emelkedés figyelhető meg a megindított eljárások számában – mutatott rá Wetzel Tamás. Hozzátette: az elmúlt időszakban több intézkedés is született annak érdekében, hogy a visszaélések lehetőségét kizárják. A nyelvtudás ellenőrzése során az ügyintézők a szakmai iránymutatások figyelembevételével a lehető legalaposabban járnak el. Felhívják a figyelmet arra, hogy az eljárás során több alkalommal is sor kerül a nyelvi készségek vizsgálatára.

A visszaélések megelőzése érdekében az eljáró hatóságok többnyelvű tájékoztató felhívásokban informálják a leendő kérelmezőket arról, hogy mind a nyelvismeret, mind pedig a kérelem személyes benyújtása elengedhetetlen feltétele a kérelem pozitív elbírásának. Kiemelte, hogy több olyan visszajelzés is érkezett a magyar közigazgatás szervei felé, hogy az egyszerűsített honosítás intézményének megkérdőjelezését külföldi titkosszolgálatok vagy politikai erők generálták, annak érdekében, hogy esetenként elijesszék a jogszerű kérelmezőket az magyar állampolgárság megszerzésétől, vagy politikai tőkét kovácsoljanak a valótlan tények állításából – írta a helyettes államtitkár.

Ahogy az Index cikke alapján ma mi is megírtuk: információk szerint elképesztő maffia épült a kettős állampolgárságra, óvatos becslések szerint is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. Több ukrán banda és magyar ügyvédi iroda is ráállt a hatalmas bizniszre – olvasható az írásban.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Senara
Az is maffia szerűen történik , hogy innen kérik a nyugdíjat ,családtámogatást ,tanévkezdési hozzájárulást !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toby
Inkább az államtitkár mesél a magyar titkosszolgák megbízásából, mint az Index.
Érdekes, hogy már korábban is jelentek meg cikkek ( talkán a HVG-ben ) arról, hogy ukrán "magyarok" kapnak Magyarországról nyugdíjat, miközben annyi a közük a magyarsághoz, hogy Kárpátalján élnek !

Te meg csak adózz - magyar birka !
bencemacska
És ha jól körülnézünk, kiderül miért van Angliában sokkal több "magyar" munkavállaló, mint amennyiről itthon tudunk!
Az állampolgárságot igénylők - tisztelet a kivételnek - elsősorban a szabad európai útlevél, letelepedés, munkavállalás, stb. miatt magyarok!
Főlökött
@bencemacska: Saját szememmel láttam a barátom Belga személyigazolványát, melyet ott helyben kapott, 1 napon belül.
Ott lakik, ott él, ott adózik, jár neki...stb.

Kocsijával, melyen belga redszám van, itthon szívózott a yard és kiröhögte Őket - joggal, majd otthagyta a társaságot, örüljenek neki, hogy magyarul löncsöltek, mert amúgy gond lett volna a részükről. Ott nincs nemlétező ingatlanadó, nincs súlyadó, stb., stb.
Kisimult az arca, a lehúzási próbálkozásokra pedig derült kedvvel válaszol és mulattatja is.

Nem gondolt bele a politikai vezetés, hogy ténykedésük eredmény ez lesz. Nagyon - nagyot hibáztak.

A másik barátom Moszkvában él, dolgozik, ott is dől a lé, látom ténykedésén. Minden szép és jó, ott ténylegesen düdörög is a gazdaság. Neki sincs gondja, Ő is helyi redszámos autóval közlekedik az országunkban, Őt is próbálták kóstolgatni, de nem nyertek hangszórót, még egy felet sem :)
Itthon már a történet a lehúzásról szól, semmi másról. Dübörgő gagdaság mellett, csak ki tudja, hogy az hol, melyik országban van az a dübörgő gazdaság...
bencemacska
Igazad van, lassan csak az öregek és a magatehetetlenek maradnak!!!

Nekem viszont a mai Index cikk kapcsán az ugrott be, miért van sokkal több magyar külföldön, mint amennyi M.o-ról tényleg elment!
Főlökött
@bencemacska: Az a baj, hogy a nyugdíj rendszer arra építkezett, hogy a befizetett járulékokból fizetik az előző nemzedéket...

Ténykedésükkel ellehetetlenítik az egész rendszert, akarva - akaratlanul, ki tudja.

Német-eknél és az Angol -oknál pedig annyi az adóbevétel, hogy nem tudják hova tenni, mire költeni. Na itt a probléma és ez GY.-nál kezdődött és most teljesedik ki, O.V.-nál. Mivel mindenki benne volt ebben és annó nem az elmúlt 8 év a hibás-dominál, így mindenki sáros ezen dologban, nem kicsit, főleg " az el lehet húzni, ha nem tetszik, az országból" típusú előadásukkal.
Na ez nem is igazán tetszik a mostani regnáló vezetésnek, mert Ők arról is törvényt alkotnának, hogy patyolat tiszták voltak-vannak-lesznek. De hiába a törvénykezés és a pártösszhang, ha a történelem lapjai nem igazán támasztják ezen ténykedést alá.
Szóval bukta, nem kicsit, nagyon az...
Hiába a 2/3-ad., nem old meg minden problémát...
Desischado
Minden szentnek maga felé hajlik a keze - na de ennyire? Ez a csalás, biztos, hogy létezik! Hatalmas biznisz ez, nem eresztik a hasznot a markukból!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.