Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a költségvetési kiadásokat a következő években mintegy 1700 milliárd forinttal, azaz a GDP 5,5 százalékának megfelelő mértékkel mérséklik – írja a Napi.hu, amely szerint azonban az ügyben október 15-ig teljes kommunikációs tilalom van érvényben.

Varga Mihály a Napi Gazdaság konferenciáján arról beszélt, hogya 45 százalékos célt nem egy lépésben, hanem fokozatosan érnék el a ciklus végére. Azonban még az is bőven évi 500 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelent. Varga itt nem a hiány csökkentéséről beszélt, hanem egyenesen a kiadások csökkentéséről, ami a leginkább piacbaráti lépés – írja a lap.

Évi 500-600 milliárd forint kiadáscsökkentést nem egyszerű keresztülverni a büdzsén a tétel nagysága miatt. Csak a közmédia éves költségvetése 80 milliárd forint az idén, de ha a teljes stadionépítési és -beruházási program is "csak" 130 milliárd forint körül van – vagyis ezek esetleges elhagyása is csak a költségcsökkentés töredékét adná ki.

99 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
@micfild: Sajnos egyet kell értenem. Nem tudom, mi kell még, hogy felébredjenek.
Desischado
@mariaberta: Dum spiro, spero. (Amíg élek, remélek.)
troppauerhumer
"Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy Bokros-csomag méretű kiadáscsökkentést jelentett be kedden, a Napi Gazdasági által szervezett konferencián. Az eddig nagy titkolózás övezte, 2015-ös költségvetési tervről elmondta: csökkenteni kell az újraelosztási rátát (ez a kiadások bruttó hazai termékhez viszonyított aránya). Nem is kevéssel. A tervek szerint a tavalyi 49,8 százalékhoz képest idén a GDP 50,6 százalékát fogják kitenni a kiadások, ezt szeretnék lecsökkenteni 45 százalékra. A napi.hu számításai szerint az 5,5 százalékpontos csökkentés azt jelentené, hogy összességében 1700 milliárd forintot kell spórolni a kiadásokon.
Bokros Lajos volt pénzügyminiszter (b) és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara konferenciáján, 2013-ban. Forrás: MTI/Soós Lajos

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter üdvözli egymást egy 2013-ban rendezett konferencián. Forrás: MTI/Soós Lajos



Ekkora összegből közel négyszer fel lehetne építeni a négyes metrót. De mit jelent ez a szám a kiadáscsökkentés nyelvén? Varga arról nem árult el részleteket, hogy pontosan hogyan szeretnék elérni a tervezett 45 százalékos célt, de arra utalt, hogy azt nem egy lépésben, hanem fokozatosan szeretnék megtenni. Ha a megtakarítani kívánt összeget a kormányzati ciklus 2015-2017 közötti három évére osztjuk el, több mint évi 560 milliárd kiadáscsökkentést kell teljesíteni.

A 2014-re előirányzott adatokból kiindulva kiszámoltuk, hogy körülbelül milyen drasztikus kiadáscsökkentő lépésekkel tudná elérni a kormány a tervezett célt:

ha a következő három évben egy fillért sem költene a közszolgálati műsorszórásra (70 milliárd forint), abból a kiadási cél egy nyolcadát tudnák fedezni
ha lemondana a teljes stadionépítési programról (130 milliárd forint), meglenne az egy évi kiadáscsökkentés negyede
ha eltörölnék az összes gyógyszer támogatását (évi 290 milliárd forint), már összejönne a kiadáscsökkentés több...
pityuka
Közmédiára 80 milliárd. Na ezt a tételt ki lehetne húzni. Semmi szükség rá.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.