A magyar fiatalok közel fele külföldön képzeli el az életét – az Európai Bizottság tájékoztató kampányt indít ma Budapesten.

Az Európai Szocialisták Pártja és annak tagja a Magyar Szocialista Párt hosszú évek óta szívügyének tekinti az Európai Ifjúsági Garanciaprogram széleskörű elfogadtatását a politikai paletta valamennyi szereplőjével. Szerencsére mára már szinte nincs is olyan szereplő még a jobboldalon sem, aki kétségbe vonná az egész Európát behálózó és Magyarországot is súlyosan érintő ifjúsági munkanélküliség drasztikus csökkentésének szükségességét. 

Ezért tartotta különösen fontosnak az Európai Parlament múlt heti plenáris ülésén is, hogy a kérdést újra napirendjére tűzze. Szanyi Tibor a szocialisták európai parlamenti delegációvezetője itt is kiemelte: "Európa szégyene, hogy az elmúlt időszakban sem a tagállamok többsége, sem az Unió egészében nem volt képes hatékony csökkenteni a fiatalok munkanélküliségét." A képviselő többek közt a magyar kormányt is bírálva hozzátette, hogy "több tagállamban még a források felhasználása sem kezdődött meg. A probléma azonban létezik, a lépések pedig nem várhatnak." 

Ujhelyi István, a szocialisták alelnöke már júliusban bejelentette, hogy "Hazaváró programot" indít, melynek célja valódi érdekképviselet biztosítása és melynek célja, hogy minél több fiatal térjen haza a jövőben valós megélhetést és lehetőségeket biztosító Magyarországra. Mint az EP-képviselő aláhúzta "programunkkal üzenjük a Fidesznek: több tiszteletet a magyar fiataloknak!" 

A szocialista képviselők szerint, hasznos, hogy az Európai Bizottság tájékoztató kampánya ma és holnap Budapesten ismerteti meg az érdeklődő fiatalokat a különböző európai szervezetek továbbképzési, oktatási és álláslehetőségeivel. Mindez azonban nem helyettesíti a kormány által mindezidáig elmulasztott lépések megtételét. Szanyi Tibor és Ujhelyi István újra aláhúzta azon elvárását, hogy a kormány végre valós lépéseket tegyen a fiatalok munkanélküliségének csökkentése érdekében és ne a statisztikák kozmetikázására, valamint a magyar fiatalok gazdasági menekült létbe kényszerítésére koncentráljon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.