A tegnap elfogadott devizahiteles mentőcsomag miatt, 3 milliárd eurót ad a jegybank a kereskedelmi bankoknak, hogy "ne szálljon el a forint" – írja a HVG.

A Magyar Nemzeti Bank tegnapi tájékoztatóján jelentette be, hogy a devizatartalékaiból 3 milliárd eurót (930 milliárd forintot) biztosít a kereskedelmi bankok számára a devizahitelek forintosítása miatt.  

Közel 1000 milliárd forintba kerül a bankok elszámoltatása

"A jegybank 2 milliárd eurót ad arra, hogy a kereskedelmi bankok a rövid lejáratú forrásaikat csökkentsék, ezzel az ország bruttó adóssága is csökken. További 1 milliárd eurót pedig a hosszú lejáratú források mérséklésére használhatnak fel a bankok. Sőt, ha a forintosítás nagyobb összeget érint, akkor a jegybank hajlandó tovább nyitni a pénzcsapot" – részletezi a lap. 

Az MNB duplán nyer: az euróban levő tartalékát forintra átváltja, így adja a bankoknak, ezen árfolyamnyereséget ér el (eurónként 20-30 forintot), valamint bankok betétállománya is csökken a jegybanknál, így azok kamatmegtakarítássá válnak.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
Ez így igazságtalan, az ott mindenki pénze. Azé is, aki hitelt vett fel, meg azé is, aki nem.
verőce21
Prognózis szerint az Euró 2015 december környékére 290 forintos szint közelébe kerül, onnan pedig további erősödés várható. – lásd. Devizahitelesek miatti forintvásárlások.
verőce21
Addig is, az MNB-nek még nagyobb nyeresége lesz a gaz előző vezetés alatt felduzzasztott tartalékokon. :)
kukac50
Orbán kormány első ideje alatt vezették be,a kormány rossz gazdaságpolitikájának köszönhető a magas törlesztő részlet, Orbán észhez térhetne már!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.