A közmunkaprogram a gazdaságnak is rengeteget árt, a nyugdíjaskérdés időzített bombaként ketyeg, és miközben a kormány megszorít, bizonyos típusú családoknak két kézzel szórják a pénzt, mondja Szikra Dorottya, az ELTE adjunktusa. Az Orbán-kormánynak nincs egységes szociálpolitikája, egyszerre neoliberális, neokonzervatív és államosító elemek is működnek benne. A közmunkaprogram a gazdaságnak is rengeteget árt, a nyugdíjas-kérdés pedig időzített bombaként ketyeg. És miközben a kormány hihetetlen módon megszorít, bizonyos típusú családoknak két kézzel szórják a pénzt. Szikra Dorottyával, az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociálpolitika tanszékének adjunktusával, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatójával beszélgettünk. Az Orbán-kormány 2010 és 2014 közötti szociálpolitikájáról jelent meg tanulmánya a Journal of European Social Policy című folyóiratban Szikra Dorottyának, az ELTE adjunktusának és az MTA kutatójának. Írásában Szikra azt állítja, hogy az elmúlt négy év szociálpolitikai intézkedéseiben egyszerre volt felfedezhető egy neoliberális, egy neokonzervatív és egy etatista irány, és mikor erről kérdeztük, bevallotta, hogy neki is fejtörést okozott, hogy megértse, mit akarhat a kormány a szociálpolitika területén. Az intézkedéseket nagyon nehéz volt kibogozni a hagyományos szociálpolitikai keretek között. Végül arra jutottam, hogy ez a rendszer teljesen szétfeszíti a hagyományos kereteket. Egy markáns irány létezik, ez pedig a szegények büntetése. Illetve az az Európában példátlan dolog, hogy semmiféle szociálpolitikai kísérlet nem történt a kormány részéről, hogy a válság hatását azoknál mérsékelje, akiket a leginkább sújtott.

Forrás: 444.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bundi
Érdekes olvasnivaló... És most jöhet szandokan önpolírja...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
Na végre helyben vagyunk-most már csakkk a zorbitális zorbán cociális törvényt kellene,saláta- megalkotni "rózsi hol vagy-a baloggal együtt merre csavarogsz???",csakkk előkapnánk és minden nagyon szép minden nagyon jó lenne ...ha lenne de nincs!!!
Az a gyanúm,rokkantak, a menekültek kirekesztése kapcsán-ha csakkk nem befizetik magukat álom orbán országba- hogy arra a vezérnek nincs is szüksége,mert az ő és palotaforradalmárainak bidéjébe az már nem fér bele.
kukac50
Rogán féléknek adják a szegényektől elvett pénzeket,a kis nyugdíjakat nem emelik olyan mértékben mint a miniszterek fizetését. A közmunkabért is 80 ezer nettóra kellene emelni ahhoz,hogy a fogyasztás is emelkedjen.
Dr plágium
Csak egy példa...ötker szociális bolt, kedvezmény 30 % 1 kg cukor 250 ft, - 30 % az 175 ft, a kiírás szerint 185 ft!!! az Aldiban 195 ft !!! 10 ft-ért alázzák a rászorulókat! Szerinbtem a szociális bolt lényege az lenne, hogy olcsóbban tudjon vásárolni a rászoruló, na de ez nem így működik. Rendkívül magas árból ad kedvezményt, amit eleve rosszul számol ki!
bakegya
@Dr plágium:ugyan már,milyen jogon és áron pályázol Te cukorra-csipsz adós!!!-tejjel kenyérrel,ez csupa káros élelmi anyag!DDD -barátom, "ócsó"-gáz,áram!,,,"rezsi"-csökevény...csupa közgazdaságilag ehető fityiss akadémikussok által feltalált termék.Már az ÁLLAM is "ócsó"...lesz, különben fityiss ékeknek,rokonyoknak,szíjgyártó,vajna,rozsdás-tóni,simlicska -talicska,smityi ex dr.,kövéren -lacus,mészáros-földi-csőszervizelő gázos,... stb...akkor még az "igazán ócsó" kicsiket nem is említettem-miből leszen egészseggükre édes élet,öt fürdős higénice.-Türelmetlen vagy- itt minden gömbölyű.Még 3,5 tized év "nyugodtan építkezés" és a 100-és 175 milliós palotaforradalmárok átlaga lesz a vádalku tárgya,habbal cukorral, a fidesss paradicsomoknak.A cél a narancsliget nonprofitra járatása(laci néni már intézi)"ócsón",nem középiskolás fokon.Nekünk csakkk addig kell megvonni magunktól a cukrot...és minden mást is, amíg jegyre kapjuk/ fej adag!!!DDD
szandokan
@bundi: Szerinted azokat, akiknek elengedhetetlen a reggeli két feles, hova lehetne visszaterelni? Ők már csak közmunkára alkalmasak, habár ma reggelre már el is repedt a járda, amit a hétvégén csináltak. Szóval még annak sem jók.
bundi
@szandokan: ne legyél ebben annyira biztos...és ha valakinek valamiért kicsúszik a lába alól a talaj...abba nem kell még kettőt rúgni...ha nem segít senki ezeken az embereken lehet olyan vége is a dolognak, hogy kívülállók, ártatlanok isszák meg a levét...mondjuk rokonaid...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.