Hat, a munkája során követendő kiemelt célt nevezett meg szerdán az Európai Parlament kulturális bizottságában tartott biztosi meghallgatásán Navracsics Tibor, akit az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó tárca élére jelölt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke.

A kijelölt biztos elsőként a növekedés és munkahelyteremtés beindítását szolgáló politikák gyújtópontjába helyezné az oktatást. Mint mondta, erre minden évben figyelmet fog fordítani, amikor az Európai Bizottság összeállítja a tagállamoknak címzett, úgynevezett országspecifikus ajánlásokat. Ezzel nyomás helyeződik a tagállamok kormányaira, hogy invesztáljanak az oktatásba, képezzék a tanárokat, korszerűsítsenek – hangoztatta Navracsic Tibor.

Másodikként a magyar kijelölt biztos arról beszélt, hogy az európai kultúrának és oktatásnak a digitális korszakban is virágoznia kell. Mint mondta, egyetlen kereskedelmi tárgyalás sem áshatja alá a kultúra szerepét, s idézte Jean-Claude Juncker szavait is, melyek szerint Európa kulturális sokszínűsége nem feláldozható a kereskedelem oltárán.

Harmadikként Navracsics Tibor azt mondta, el akarja érni, hogy Európa egyetemei a legjobbak között legyenek a világon, mert a társadalom tartóoszlopainak tekinti őket, s a rendszerváltás előtt Kelet-Európában a szabad gondolat bástyái voltak. Úgy fogalmazott, szeretné az üzleti szféra, a kutatási-tudományos szektor és a felsőoktatás alkotta tudásháromszöget valódi partnerséggé tenni.

Negyedikként a magyar kijelölt biztos ígéretet tett arra, hogy az ifjúsági munkanélküliség felszámolása érdekében szorosan együtt fog működni Marianne Thyssen foglalkoztatási ügyekért felelős biztossal.

Ötödikként  Navracsics Tibor arról beszélt, hogy be akarja vonni a fiatalokat a politikakészítésbe, és olyan platformot fog kidolgozni, amelynek segítségével a következő öt évben egymillió fiatalt lehet megszólítani.

Végül pedig a magyar kijelölt biztos szólt arról is, hogy szeretne új értelmet adni az európai polgárság fogalmának, mert az több mint egy közös útlevél vagy pár sor az uniós szerződésben. Mint fogalmazott, azt akarja, hogy ez egy olyan intézmény legyen, amelyet az emberek megélnek és átélnek.

"Biztosnak lenni annyit tesz, mint elkötelezett európainak lenni, képviselni az európai érdeket és semmi mást" – húzta alá Navracsics Tibor. Hozzátette: nem tud elképzelni nagyobb megtiszteltetést, mint válaszolni erre a felkérésre.

Navracsics arra is kitért, hogy a magyar kormány és az Európai Unió között "kemény és hangos" viták voltak, de az Európai Unió lehetőséget ad arra, hogy a nézeteltéréseket nyitottan, békés és demokratikus úton lehessen rendezni. "Végül is mindannyiunkat összekötnek az alapvető európai értékek, az emberi méltóság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tisztelete, amelyek mellett személyesen és mélyen elkötelezett vagyok" – szögezte le Navracsics Tibor.

Közölte továbbá: nem ért egyet azokkal, akik szerint nem fajsúlyos a tárca, amelyet neki szánnak. Mi aggasztóbb, mint az ifjúsági munkanélküliség? – tette fel a kérdés a kijelölt biztos, s egyebek között az európai kultúra megőrzésének fontosságát is hangsúlyozta.

"Ha méltányos és fenntartható gazdaságot szeretnénk újjáépíteni, az oktatással kell kezdenünk" – nyomatékosította Navracsics. Hangsúlyozta, hogy szilárdan kiáll azok mellett, akik úgy vélik, hogy az Európai Uniónak vezető szerepet kell játszania a tárcájához tartozó területeken. A politikus kijelentette: garantálni fogja, hogy az Európai Unió teljesítse az ezeken a területeken 2020-ra maga elé tűzött célokat az Európa 2020 stratégia keretében.

"Megtiszteltetés volna az európai ügyet szolgálni" – mondta Navracsics Tibor.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
"Hat, a munkája során követendő kiemelt célt nevezett meg szerdán ..."- 1. elszámoltatom a magyar kormányt. 2. elszámoltatom petikét. 3. elszámoltatom magam. 4 . elszámoltatom a vezírt. 5. megszámolom van e annyi üres cella a börtönbe amennyi kell a kormánytagoknak és társainak. 6. börtönbe megyünk és magunkra zárjuk a cella ajtót mert egyszer csak megunja a magyar nép hogy lopunk, hazudunk. Ott talán biztonságban lesz az életünk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mobil123
@aremy: A fanokat ne felejtsd ki a sorból.
Senara
A válaszai mellébeszélésekből állt ! Töketlenek ott is a politikusok az itthoni tevékenységét éppen hogy érintették .
volvós
Annyi vigasz , már látható, érezhetö, hogy a többiek
nagyon utálják, és nem bíznak benne... Mehet vissza
Veszprémbe, pedellusnak !!
Toby
A hat követendő cél: - Orbán-Kövér-Kósa-Dajcs-Simicska-Trócsányi !
Desischado
Hiteltelen, hazug, köpönyegforgató! Remélem, nem fognak hinni neki!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.