Szappanos ízű és vegyszeres szagú, jelölésében sem megfelelő kókuszreszelék azonnali visszahívását rendelte el az élelmiszerlánc felügyeleti hatóság.

A 2014. november 25-i minőség-megőrzési idejű terméken egy allergén anyag feltüntetését is elmulasztották – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.

A közlemény szerint a vizsgálatot közérdekű bejelentés alapján indította a hatóság. Az eljárás során megállapították, hogy a békéscsabai Trafik Jam Kft. által előállított és az ugyancsak békéscsabai Lacikonyha Magyarország Kft. által forgalmazott "Kókuszreszelék 100 g" elnevezésű termék íze kókuszreszelékre nem jellemző, undort keltő, szappanos. A szaga is kellemetlen, vegyszeres, szappanos, aldehidre emlékeztető.

A laboratóriumi vizsgálat azt is megállapította, hogy a kókuszreszelék kilogrammonként 37,4 milligramm kén-dioxidot tartalmaz. Ez ugyan a kilónkénti 50 milligramm határérték alatt van, de ennél a mennyiségnél allergénként már fel kellett volna tüntetni a csomagoláson – hívta fel a figyelmet a Nébih.

A legtöbb fogyasztó számára a kén-dioxid veszélytelen, mivel a szervezetben megtalálható enzim gondoskodik gyors lebontásáról. Akiknek azonban a szervezetében kevés van ebből az enzimből, annál a kén-dioxid tartalmú élelmiszer fogyasztását követően émelygés, hányás, hasmenés, fejfájás tünetei jelentkezhetnek. Szélsőséges esetben a kénvegyületek asztmás rohamot okozhatnak, allergiás, illetve allergiaszerű reakciókat is kiválthatnak.

Az érzékszervileg nem megfelelő termék forgalomba hozatalával, illetve az allergén anyag feltüntetésének elmaradásával az előállító jogsértést követett el.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az előállítót élelmiszerbiztonsági- és minőségi hiba miatt várhatóan élelmiszerlánc-felügyeleti és élelmiszer-ellenőrzési bírság megfizetésére is kötelezi majd, annak megállapítása folyamatban van.

A visszahívott terméket a fogyasztók a szokásos eljárás szerint a vásárlás helyére vihetik vissza – közölte a Nébih.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.