Továbbra is a rezsicsökkentés húzza le az inflációt a Buda-Cash és az Erste elemzői szerint, akik ugyanakkor arra számítanak, hogy az élelmiszerek ára tovább emelkedhet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott közleményében szintén kiemelte, hogy a rezsicsökkentéseknek köszönhetően jelentősen mérséklődött a háztartási energia ára. Az alacsony infláció legfőbb nyertesei a családok mellett leginkább a nyugdíjasok, hiszen a bérekkel együtt a nyugdíjak vásárlóértéke is nő – hangsúlyozta a tárca.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában úgy vélte, hogy a bázishatások mellett a rezsicsökkentés hatása továbbra is domináns tényező a defláció kialakulásában, éves szinten 12 százalékkal esett a háztartási energia ára, hasonlóan az előző hónaphoz.


Gabler Gergely, az Erste vezető elemzője kifejtette: éves szinten továbbra is a háztartási energiaárak csökkenése húzza le az inflációt. Az élelmiszerárak idén először mutattak emelkedést éves összevetésben, ez pedig megerősíti az Erste azon várakozását, hogy az alacsony bázisról jelentősebb áremelkedés jöhet az élelmiszerek terén – jelezte a szakértő.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bundi
Azért erdekes lehet mennyire is emelkedtek az árak ha a rizsacsökkentés is csak 0 közelire tudta korrigálni az inflációt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.