A hvg.hu cikke szerint a vasárnapi önkormányzati választás megmutatta, a teljes választókorú népesség mintegy negyedének aktív támogatása az ország egészének elfoglalásához és gyakorlatilag kontrollnélküli uralásához több mint elég.

Egy önkormányzati választáson nehéz megállapítani, hogy egy párt hány szavazatot is kapott, hiszen nem állnak rendelkezésre egymással teljesen összevethető adatok. Van, ahol nem is szavazunk pártokra, ilyenek a megyei jogú városok, és 2014-től Budapest is – írja a lap.

Hozzávetőleges összehasonlítást azonban készíthetünk, ha összeadjuk a megyei listákra és a megyei jogú városok polgármesterjelöltjeire (és a főpolgármester-jelöltre) leadott szavazatokat 

Nagyot nyert a Fidesz

2006-ban és 2010-ben is 2-2,1 millió szavazó támogatta a helyhatósági választáson a Fideszt, most mintegy 1,8 millió. Amennyiben ehhez még hozzávesszük, hogy az idei országgyűlési választáson 2 millió 150 ezer, a négy évvel korábbi voksoláson 2 millió 300 ezer támogatójuk volt, akkor láthatjuk, hogy az állami lét egészére és néha a magánszféra területeire is kiterjedő Fidesz-uralom lassan (nagyon lassan) fogyó körülbelül 2 millió ember támogatásán nyugszik. 

A lap megjegyzi, feltűnő, hogy miközben az MSZP nem tudott négy fideszes kormányzati év után sem visszakapaszkodni, és Budapesten sem történt meg a remélt áttörés, a Jobbik immár kilenc megyében állított polgármestert – és a tendencia számukra pozitív, lassan, de folyamatosan erősödnek. A Fidesszel szemben elsősorban a lokálpatrióták, a helyi civilek szerepeltek jól.

249 hozzászólásarrow_drop_down_circle

micfild
Nagyon szomorú, hogy ilyen sok az országban a közömbös- kiábrándult- buta és megvásárolt ember.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
m.macskosz
@Horizont: Kár, hogy a Hofi-féle verzió az igaz, ...egyelőre legalábbis:
"Habár fölül a gálya,
S alul a víznek árja,
Azért a víz van alul."
verőce21
@Horizont: (10:16) Gondolj csak bele: Úgy tűnik nem lehet más a politika.

Az LMP-ben is azt hitték! Lassan kezd trend lenni náluk, hogy nem költenek a kampányra, (ami jól hangzott elsőre, másodszorra már nem annyira.) Tény, hogy több a 4-6 villamos vonalán lévő kerületben még a Jobbik is megelőzte őket.
A liberális (SZDSZ) más politikájára pedig ennyien kíváncsiak.
JAJMÁR
@verőce21: 10:28 Súlyos lyukak vannak a demokrácián, talán már el is süllyedt! Mi van helyette? "Szabadrablás" !(Direkt írtam egybe kedves Matador :-D )

A szegény emberek többsége tekintélyelvű. Saját magát nem tartja érdemesnek följebb kerülni, és áhitatosan pislog fölfelé, mert úgy gondolja, hogy annak ott a helye és boldog, mert a választások előtt ezek konkrétan pénzt osztogattak nekik.
Ők rájuk szavaztak.
Akik nem szavaztak: úgy gondolja, semmi értelme, mert ezen nem változtat az, ha másvalaki kerül oda, ugyanezt csinálnák azok is, hiszen ma ez a trend! Így működik az ország!
Ha azt látnák, hogy a korrupt és saját zsebre dolgozó emberek elnyerik méltó büntetésüket, megmozdulnának!
Nincs ebben semmi keresztényi sem!
Jól kigondolt taktika, ahol az emberek is eszközök.
JAJMÁR
@adrenalink: 07:22 Szegény, hátrányos helyzetű városok :)
verőce21
@JAJMÁR: (11:00) "Súlyos lyukak vannak a demokrácián" ?, "Jól kigondolt taktika"?
- A vereség okait meg kell magyarázni, valakinek el kell vinnie a balhét. A vesztes oldalnak két alapvető lehetősége van ilyenkor, vagy magában keresi a hibát, vagy a körülményekben: a győztes fél vélt vagy valós hazugságaiban, unfair lépéseiben.

(most a fővárosnál maradva, ha @Horizont: már erre terelte a szót), Ezt az utat választotta Bokros Lajos, aki úgy értelmezi a helyzetet, hogy Magyarországon hosszú távra berendezkedett a diktatúra. - és ehhez csatlakozol Te is, mint látom. :)
adrenalink
@JAJMÁR: tegnap 11:03-ra Azért túlságosan nem kell sajnálni, szerencsére a politikán kívül is van élet...:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.