Magyarországon kevés példa van arra, hogy a nyugdíjasok önkénteskednek, de egy alapítvány már száznál is több nyugdíjast közvetít ki családokhoz, hogy segítsenek be – írja a hvg.hu.

Riportjában a lap említ egy másik lehetőséget is. Egy budapesti iskolában az ajánlkozó nyugdíjasok a rászorulóknak szentelnek külön figyelmet, nulla forintért cserébe. Az önkéntesek örülnek, hasznosnak érzik magukat, egy közösség tagjaként kivirulnak.

A számokban egyre gyarapodó globális nyugdíjasréteg nemcsak a cégeknek lesz egyre fontosabb, hanem a nyugati társadalmak is egyre inkább rádöbbennek, hogy az idősekre fontos aktív tagként tekinthetnek.

Jelentős váltást jelent az ember életében, amikor nyugdíjba vonul. Gyenge Zsuzsanna pszichológus szerint a munka ugyanis felelősséget, önbecsülést, célt ad, amikor azonban elmennek az emberek nyugdíjba, ez megváltozik, eltartott, támogatott, passzív helyzetbe kerülnek. A pszichológus szerint az motiválhatja tovább az embereket, hogy megőrizzék önbecsülésüket, pozitív önképüket, ami a pszichológiai jólétük egyik alapja – olvasható a hvg.hu cikkében.

Gyenge Zsuzsanna úgy véli, hogy Magyarországon gyakran izoláltan élnek nemcsak az idősek, hanem a családok és helyi kisközösségek is. Ez azért is probléma, mivel általában az alulról jövő kezdeményezésekkel lehet bevonni az adott közösségben, városrészben, faluban élőket különböző tevékenységekbe. Itthon is bizonyára volna fogadókészség hasonló programokra, ám Gyenge úgy látja, kevés olyan kezdeményezés indult el, amely hatékonyan éri el az idős korosztályt.

Az említett magyar példákra áttérve, a családsegítő önkéntesek 40 órás felkészítésen vesznek részt, ahol elmagyarázzák nekik, hogy soha nem hangozhat el olyan, amikor a családokhoz mennek, hogy annak a családnak mit kell csinálnia. 

Az önkéntesek nagyon sokfélék: vannak közöttük nagycsaládban élők, akiket felnőtt gyerekeik, unokáik vesznek körül, ugyanakkor előfordulnak egyedül élők, kicsit magányosak; vannak kisnyugdíjasok, és vannak anyagi gond nélkül élők. A közös nevező: a csapatukban alapvetően az számít, hogy mindegyikük átélte a gyermeknevelés rengeteg apró örömét, sikerét, boldogságát, az időnkénti aggodalmakkal együtt, és ezekre a tapasztalatokra építhetik a segítő tevékenységet.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
darwin
Azért kíváncsi lennék,hogy mit szólna a NAV kiküldött munkaügyi ellenőre,arra a mondatra,hogy- " Mit keres maga ezen a munkahelyen? Háááát,önkéntes vagyok.Munkaügyi szerződés,szabadságolási papírok,jelenléti ív?Be van fizetve ön után a TB járulék?"
Ennyi erővel bármelyik fekete munkás mondhatja,hogy önkéntes vagyok.
picike
@darwin: kedves Darvin az egyik egyház a másik internetes radio ,de egyik sem fizetett remélem igy érthető számodra is itt nincsen kérdés de fizetés sem volt csak ingyen munkák
Dr plágium
@darwin: A Dawn alapítványnál ezt a módszert használják évek óta...Nem jelentik be a dolgozókat, és ellenőrzéskor azt mondják hogy önkéntesek. Az viszont nem tűnik fel senkinek, hogy csupa önkéntes dolgozik olyan munkakörben ami bizony szakembert igényelne. Ha gabesz van hogy tudnak bárkit is felelősségre vonni?
human
Közmunkás után legyen köznyugdíjas. És aki nem megy köznyugdíjasnak, az nem is kap majd nyugdíjat?
sentinel216
picike, KERKA

A kolléganőt visszavették és dolgozhatott pár ezer Forintért este nyolctól - tízig, heti három alkalommal. A gyerekek téli cipőjének fele árát megkereste. A könyvtár igazgatója már nem olyan szívélyes velem, de nem beszélünk a dologról.
Vizual
Én meg azt látom, hogy aki közeleg a probaidőhöz azt előtte már két héttel nem fizetik és elküldik mikor lejár az idő. DE ezt választottuk mert kussol mindenki. Ha már a flaszteron fogjátok huzni magatokat, mint tüntetök már késő lesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.