Az adóhatóság is teljesen tisztában van vele, hogy a távol-keleti árukat forgalmazó nagybani piacon kereskedők is kirívóan kevés adót fizetnek – írja a hvg.hu.

A lap beszélt volt NAV-osokkal, akik szerint az elmaradott ellenőrzési gyakorlat, a leterheltség, a rossz szemlélet is oka a hatóság tehetetlenségének, de nem zárják ki, hogy vannak "téglák" a NAV-nál, akik kiadják a kínai árusoknak, mikor várható vizsgálat.

Egy anonimitást kérő vállalkozó például azt mesélte, hogy a külföldi, nagy tételben vásárló vállalkozókat gyakran egy bejáratott segítő kíséri, aki ismeri a piacot, a kereskedők bizalmi embere, és akár az adóhivatalnál sem ütközik mindig falakba.

A velük beszélgető hazai kereskedő egyenesen azt állítja: korábban az volt a jellemző, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évente egyszer-kétszer razziázott, ráadásul rendszerint január-februárban szálltak ki a Monori Centerbe vagy a józsefvárosi piacra, mert ilyenkor a leggyengébb a kereslet a karácsonyi bevásárlások után.

Azt azonban, hogy ennyire komolyan kiépült korrupt rendszer lenne a NAV-nál a kínaiakkal kapcsolatban, még azok a hvg.hu által megkérdezett volt adóhatósági dolgozók is kétkedve fogadják, akik állítják: maguk is súlyos korrupciós mechanizmusokat és hivatali visszaéléseket tapasztaltak a szervezeten belül.

Volt adóhatósági dolgozók azt is elképzelhetőnek tartják, hogy az akciók előtt kiszivárognak, és eljutnak az árusokhoz a részletek, de nem tudni, hogy ha ez történik, úgy vezetői szinteken vagy az ellenőröknél van a szivárgás – olvasható a hvg.hu cikkében.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Nem ártana figyelembe venni illetékeseknek, hogy " kuplerájból nem lehet apránként apáca zárdát csinálni! "
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SpamKontroll
@1magyar: Hát igen... ők jobban tudják értékelni és kihasználni az európai lehetőségeket... Sok visszaélés mellett ÉLNEK Is az üzleti lehetőségekkel és nem mosogatni mennek az EU-ba... -((
Naki
Az államnak kevesebb adó folyik be? Az ő zsebükbe annál több!!!
hattorihanna
Ott indul a buli,hogy pl. az egyik ilyen legnagyobb lerakóhely a fővárosban.az az egyik navos fejes felesége nevén van,a józsefvárosi piac meg pintér sanya bácsi érdekeltsége.Ki szeretné ha a neki szépen tejelő bérlőnek gondja akadna a nav-val,vagy bárkivel is..
Innentől nincs miről beszélni.Az pedig fölöttébb érdekes hogy egy átlag magyar kereskedőt,meg tudnak büntetni azért mert nem tartotta be 223.paragrafus 5.cikkelyének a b. részét,a kínainak meg pénztárgépe sincs,csak egy olyan számológépe ami papírt nyomtat ki,de jól van az.
rugacs
@1magyar: Én dettó, szóról szóra!! :-) Viszont Szabadkán annál többször voltam, ott minőségi német (vadi új bakelit hanglemezek), meg amcsi cuccok (pl. farmer) voltak bagóért. :-)
rugacs
@hattorihanna: Ebben biztos, hogy van valami. Voltam párszor az Asia Centerben, s döbbenten esett le az állam, mikor a kínaitól számlát kérve az kiröhögött! :-)
Még számológépet is tőlem kért :-))
Meine Ehre heisst Treue
Mivel nálunk virágzik a korrupció, nem csodálkoznék, ha a rizszabálóknak beépített emberük lenne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.