A viharos szél veszélye miatt csaknem az egész Dunántúlra narancssárga, másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat. Az érintett területeken már a következő órákban előfordulhatnak óránként 90 kilométer feletti széllökések.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott, szerda éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a viharos szél miatt hat megyében és Budapesten akár a harmadfokú, piros fokozatot is elrendelhetik. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Pest megyére, valamint Budapestre adták ki a legmagasabb fokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 110 kilométeres erősséget is meghaladhatják.

Kifejtették: az északnyugat felől érkező, viharos széllökésekkel kísért markáns hidegfront várhatóan éjjel éri el az országot, és a reggeli órákra már át is halad a Dunántúl felett. A hidegfronthoz kapcsolódóan a szél hirtelen válhat viharossá, a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén a széllökések sebessége több helyen óránként 70-95 kilométer között várhatók, de a Dunántúlon és a Duna vonalában átmenetileg az óránkénti 100-110 kilométeresnél nagyobb széllökéseket sem lehet kizárni. A meteorológiai szolgálat azt írta: szerdán napközben már nem várhatók 90 kilométeresnél nagyobb széllökések, általában 45-70 kilométeres széllökésekre lehet számítani a Dunántúlon és az ország középső részén.

Kitértek arra is, hogy a front előtt éjszaka a Dunántúlon helyenként intenzív zivatar is előfordulhat, felhőszakadás, viharos szél, esetleg jégeső kíséretében. Az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék is várható. Szerda estig – a Tiszántúlt leszámítva – területi átlagban 20-45 milliméter csapadékra lehet számítani, a Dunántúl északi és középső részén, valamint az Északi-középhegység térségében azonban helyenként 50-60 milliméternyi is hullhat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd délutáni, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra figyelmeztetett, hogy az ilyen erejű széllökések már faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, ami azon túl, hogy balesetveszélyes, közlekedési akadályokat is képezhet. Az erős szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét és megrongálhatja az áram- és távközlési vezetékeket is.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Levrone
Szerintem meg az egész országra narancs-riasztás van érvényben egy jó ideje... :D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.