Németországban a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung egy Kelet-Közép-Európáról szóló írásában foglalkozott Magyarországgal a szerdai számában.

A FAZ Lopakodó oligarchizálódás címmel közölte Karl-Peter Schwarz írását, aki a kelet-közép-európai térségben 1989 óta kibontakozott gazdasági változásokat összefoglalva kiemelte, hogy a növekedési rátára és a külkereskedelmi mérlegre összpontosító "csőlátás" fókuszából kimarad a 2008-2009-es válságévek óta jelentősen megmutatkozó "negatív trend", amelyet Orbán Viktor után "az +illiberális demokráciába+ vezető útnak" lehet nevezni.

A FAZ szerzője szerint "Orbán rendszere politikailag egy plebiszcitárius diktatúra vonásait mutatja", a gazdasági modellje viszont a "kínai, orosz és török példát követő államkapitalizmus", és "enyhébb formában" hasonló fejlemények tapasztalhatók máshol is Közép-Európában.

Hozzátette: a térségben már hosszabb ideje zajlik a "lopakodó oligarchizálódás", ami a kormányok, pártok és olyan vállalkozók szoros kapcsolatának következménye, akik a "politikailag irányított privatizáció során hatalmas vagyont halmoztak fel".

Megjegyezte: az utóbbi tíz évben számos korrupciós botrány mutatott rá arra, hogy az ideológia és politikai program alapján meghatározott pártok "gyorsan erodálódnak" és egyre inkább alárendelődnek befolyásos konszernek érdekeinek.

Oroszországgal ellentétben – ahol az oligarchák alávetik magukat Putyin "titkosrendőri rezsimjének" – a kelet-közép-európai posztkommunista államokban az oligarchák hajtják uralmuk alá az államot – írta Karl-Peter Schwarz, hozzátéve, hogy az oligarchák érdekeinek "a külpolitika és külgazdaság-politika beszűkülése" felel meg, és ennek tulajdonítható, hogy a kormányok "kelletlenül" bírálták a Krím annektálását és a kelet-ukrajnai orosz "inváziót", és főleg arra törekedtek, hogy hátráltassák az Oroszország elleni szankciókat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.