Megérkezett Orbán Viktorhoz Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke. Magyarország és egész Európa stratégiai érdekének tartja Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Közép-Európába is érkezzen azeri gáz.

A kormányfő erről azután beszélt, hogy kedden a Parlamentben tárgyalást folytatott a budapesti munkalátogatáson tartózkodó Ilham Aliyev azeri elnökkel, akivel közös nyilatkozatot írt alá a két ország közötti stratégiai partnerségről.

Orbán Viktor: Azerbajdzsán mintaállam

Orbán Viktor sajtónyilatkozatában az energiapolitikáról szólva kifejtette: a jelenlegi szerződések csak azt garantálják, hogy az azeri energiahordozó Dél-Európába el fog jutni, így "a mi dolgunk az a következő években, hogy megteremtsük annak feltételeit, hogy az azeri gáz feljuthasson délről Közép-Európába is".

Ennek egyetlen módja szerinte az, ha az egymással szomszédos államok összekötik vezetékrendszereiket. A miniszterelnök ezért sürgette az Európai Unió tagországait egy közös energiapiac létrehozására, amelynek "első lépése nem lehet más, mint a szomszédos államok csőrendszereinek összekapcsolása".

Akarat és szándék

Két ország között a jó kapcsolatok alapja az akarat és a szándék, és Azerbajdzsán, valamint Magyarország elkötelezett az együttműködés mellett, ezért lesz sikeres a kapcsolatépítésük a jövőben is – mondta Ilham Aliyev azeri államfő kedden az Országházban, miután egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Ilham Aliyev sajtónyilatkozatában kiemelte: a két ország közötti politikai kapcsolatok kiválóak, a gazdasági kapcsolatok pedig gyorsan fejlődhetnek.

Jók az együttműködés kilátásai az energiaszektorban is: Azerbajdzsán új forrást jelenthet Európának, és az országnak is szüksége van az európai piacra – mutatott rá.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Megy a pávatánc...Múlt héten még a németeknél csorgatta a nyálát..""Németországot követjük,,stb" ..Nem tudom ,, Körösztyénszerű Zsóóóti is ott volt a bulin,,vagy Ő meg az örményeket hívta meg..:) :) :) :) :) :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.