Magyarország minél előbb szeretné lezárni az amerikai-magyar politikai kapcsolatokat terhelő nyitott kérdéseket – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap este az ATV Szabad szemmel című műsorában.

A magyar külügyi vezető az interjúban három részre bontotta az amerikai-magyar kapcsolatokat, amelyek közül a gazdasági és védelmi együttműködést a lehető legjobbnak minősítette. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a politikai együttműködést "nyitott kérdések terhelik", amelyeket Magyarország szeretné minél hamarabb lezárni.

"Sziklaszilárd és határozott álláspontom, hogy ha valaki mást korrupcióval vádol meg, akkor mellé kell tenni a konkrétumokat" – fogalmazott Szijjártó Péter a kitiltási üggyel összefüggésben, majd hozzátette: "ha ezekkel a konkrétumokkal rendelkeznénk, akkor senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a magyar kormány kivizsgálná ezeket a kérdéseket".

Arra a kérdésre, hogyan lehetne előrelépni ebben a helyzetben, a miniszter azt mondta, abban reménykedik, hogy sikeres lesz Polt Péter legfőbb ügyész azon kezdeményezése, amellyel amerikai kollégájától kér segítséget az ügyben.

Szijjártó Péter elmondta, a kitiltási ügyben kizárólag a sajtóból tájékozódik, ugyanis továbbra sem kapott hivatalos tájékoztatást arról, kiket és miért tiltott ki az Egyesült Államok. Közölte, hogy Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke sem tájékoztatta őt, az adóhatóság vezetőjének – saját kitiltásáról szóló – interjúját Japánban tartózkodva olvasta.

"A higgadtság és a nyugalom a legfontosabb kifejezések" ebben a kérdésen – mondta a tárcavezető, aki szerint nincs megoldhatatlan probléma a két ország között.

Az amerikai kormányzati titkosszolgálati vezetők nyilatkozataikban hosszú évek óta negatív véleményt fogalmaztak meg számos magyar parlamenti, kormányzati döntésről és ennek a folyamatnak a részeként hozták meg azt a döntést, amely hat magyar állampolgár kitiltásával jár – fejtette ki. "Ne akarják inkorrekt módon azt a képzetet előteremteni, hogy valakinek az alkalmatlansága miatt ide váratlanul beütött volna a krach" – fogalmazott Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter kérdésre válaszolva kijelentette, nem tud Magyarországgal szembeni amerikai titkosszolgálati offenzíváról.

Szijjártót Pétert kérdezték azokról a sajtóértesülésekről is, amelyek szerint több korábbi futsalos csapattársa is munkát kapott a tárcájánál, ahol ezzel egy időben eddig több mint száz alkalmazottat bocsátottak el. Válaszában azt mondta, a külügyminisztériumban soha nem veszik figyelembe a szabadidős tevékenységet, kizárólag a munkavégzés alapján értékelik a munkatársakat. "Ez mindkét irányban igaz" – válaszolta arra a kérdésre, hogy "csapattársakból lettek kollégák, vagy kollégákból lettek csapattársak". Példaként említette kabinetjének koordinátorát, akit tizennégy éve ismer, és még a Fidelitasban kezdtek együtt dolgozni, majd két évig közösen is futsaloztak. "Rá azt mondani, hogy azért van mellettem, mert futsalos, nézze, az annyira nevetséges!" – fogalmazott Szijjártó Péter, aki megjegyezte, minisztériuma több mint nyolcszáz alkalmazottjából jelenleg ketten futsaloznak.

A minisztériumi elbocsátásokkal összefüggésben elmondta még, a diplomatáktól olyan visszajelzéseket hall, hogy "végre operatívan tudják tartani a kapcsolatot a Külügyminisztériummal, végre van a dolgoknak utánkövetése, végre gyorsan reagálunk".

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kkalman
Polt Péter semmit nem fog kideríteni. Sokkal aktívabb lenne, ha az ellenzék embereit tiltották volna ki az USÁ-ból.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@Sziszifusz: Haha...:o))

szijjaspetya mint egy hulye papagaj ismetelgeti a koveteleseit arra valo hivatkozassal , hogy nem tudja, kiket mivel vadoltak meg, kikkel kapcsolatban van buncselekmeny elkovetesenek gyanuja...

Hulyegyerek! Olvasgatnad el azt, amit mar tobb mint ket eve kuldott nektek az amerikai allam, es akkor tudnad, hogy kik a sarosak korrupcio ugyben...

De petyacska, nyugodtan becsukhatod a tagranyitott lencsi szemedet, ami a csodalkozast jelentene nalad, es inkabb arra az anyagra vethetned magas pillantasodat, es olvasgathatnad a nevsort...Ot perc alatt eveket okosodnal
Főlökött
Petya, nagy gondban vagy! Rád és beosztott kollágáidra vonatkoznak azon törvények, mely szerint feljelentési kötelezettség terhel, nem úgy, mint az ügyvivőt.
Tekintettel arra, hogy ezen információt előszöt ezen nemes szervezet kapta meg, már réges rég meg kellett volna lépni az említetteket és nem várni mindenkire és okolni mindenkit.
lópicigáspár
Teljes mértékben igaza van! Ha a főszügyész úr rendesen végezné a dolgát, mér rég ki lennének tiltva a parlamentből és elfoglalhatnák megérdemelt helyüket Szegeden, vagy Vácon valamelyik bv létesítményben!
volvós
...ha a 2 petya összefog...tele lesz a bili !!!
Gyuri Géderről
Kedves külügy és egyéb miniszter úr! Ha nem tudná, eddig is Polt Péter húzta ki a sz...ból sok esetbe a fideszt és cimboráit.
Desischado
Hülye ez a pétör gyerek! Vagy inkább pofátlant kellene írnom? A főügyésznek csúfolt polt pétör hithű fidesznyikeshez illően igyekszik mindenből kimosdatni a fiúkat, de ez remélhetőleg, már neki sem fog menni! A mocsok már a fejük búbjáig ér, mindenben!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.