A magánnyugdíjpénztárak 2010-es lenyúlása – bocsánat, megmentése – idején Orbán Viktor, az ember, aki sohasem hazudott azzal nyugtatott, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszakényszerítetteknek jól nyomonkövethető számlája lesz majd, azaz nem, nem, dehogy olvad bele a közösbe a pénzük. Ebből azóta sem teljesült semmi, ezért a hvg.hu lelkes fideszes szavazógépeket kérdezgetett a miniszterelnök ígéretéről.

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Hogy a Fidesz-KDNP-ben nincs egy gerinces ember sem, aki megelégelné ezt a számukra is nyilvánvaló hazugság áradatot?! Nem szégyenlik Önök magukat?! Nem egy ember elképzeléseit, álmait kellene építeni, hanem az országot! Kiábrándító ez az egész narancsos bagázs!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szimba
Kíváncsi vagyok, hogy milyen indokkal fogják - Istenem ne hagyd - lenyúlni az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket. Mert már csak az van hátra.
Knapp75
@spu00: Azt kéne felfognod, hogy magánpénztáraknak ugyanaz volt az értelme, mint mikor a gyerek perselyébe félreteszed a pénzt a gyerekednek!
Persze, hogy hiányzik a szülők költségvetéséből az az összeg!
De azért csinálják, hogy később a gyereknek jobb legyen. (és a szülőnek is könnyebb...)

Most meg mi történt?
Elcseszték a megspórolt 3000 milliárdot, miközben az államadósságon ez nem látszik.
Éves kb. 350 milliárddal több bevétele van az államnak, mert nem "folyik el" magánpénztárakba a járulékbefizetések egy része, ennek ellenére ugyanúgy 3%-on a költségvetési hiány.
Tehát elköltjük másra a pénzt. Nem, nem a gyermekeinkre és nem, nem is a mostani nyugdíjasokra...

A 8%-os fizetésemelésre vonatkozó "javaslatod" maga a közgazdasági "analfabétizmus". :)
Mégis mit fedezett volna, ha mondjuk a közalkalmazottak bérét 8%-kal megemelik? Az állam átteszi egyik zsebéből a másikba, akkor több lesz belőle? :)

Egyébként azon gondolkozz el, hogy a magánpénztárba fizetendő járulék a bruttó bér 6%-a volt, miközben az állam különböző címszavak alatt a bruttó bér 60-70%-át szedte be a munkáltatóktól és a munkaadóktól!
Felfogod?
Keresett valaki 300,000 bruttót, az fizetett a mnyp-ba 18,000 ft-ot és kb. 182,000 ft ment a költségvetésbe, különböző jogcímeken! (2010-es bérek alapján)
Ne mondd már, hogy ez miatt lett fenntarthatatlan a rendszer!
(inkább a kevés munkavállalóban, az adófizetési morálban, a 13. havi nyugdíjban, a magas állami eladósodottságban, az adósságszolgálat magas kamatában keresheted az okokat)

Más példával:
Apu 150,000 ft-ot keres, ebből félretesz Ubulkának 3000-3500 ft-ot havonta.
Szerinted Ubulka miatt fog eladósodni a család?
Csak mert a költségvetés bevételei és magánpénztárakba fizetett tagdíjak így aránylanak egymáshoz. Kb. évi 2% bevételről mondott le az állam, a pénztárak miatt. ;)

Na most ehhez képest böngészd át, mennyibe kerül pl. az egykulcsos szja évente vagy mondjuk a stadionépítési idiotizmus! Köszi!
Knapp75
@Knapp75: Pontosítok: 8% ment a magánpénztárba, tehát 24,000 ft aránylik a 176,000 ft-hoz 2010-ben. :)
A 300,000 ft-os bruttóból 24,000 ment a mynp-be, az államnak meg 176,000 ft bevétele volt ezzel párhuzamosan a különböző bérhez kapcsolódó adókból.
(6%-os járulék csak 98 és 2002 között volt)
spu00
@Knapp75: Miért nem tud válaszolni, hogy miből kellene fizetni a nyugdíjakat? Legalább tanulja meg, hogy miként állt össze a nyugdíj fizetésének kialakulása, s utána kezdjen el vitatkozni. Ha valamit törvény határoz meg, azt csak törvénnyel lehet változtatni. Tehát ha valamit elvesz törvényileg / átirányít/, akkor a pótlásról is gondoskodni kell, ha demokratikus kormány van. Na, ha ilyent tud, akkor írjon, vagy közölje, hogy az akkori kormány diktatórikus volt, s csak egy irányban tudott gondolkodni, s nyugdíjak nem érdekelték, vagy a következő kormány.
Knapp75
@spu00: Tőlem nem kérdezted még, talán azért...
Miért, most miből fizetik a nyugdíjakat, te szerencsétlen?
Szerinted a beszedett járulékok elegendőek rá?

Hát nem és egyre kevésbé lesznek azok.
Az állam rendszeresen kiegészíti a nyugdíjkasszát az egyéb bevételeiből, ahogyan ezt a magánnyugdíj-pénztári évek alatt is tette. (akkoriban a nyugdíjkassza hiányának átlagosan a FELÉT fedezte volna a "be nem fizetett" mnyp-i tagdíj, tehát adósság a pénztárak nélkül is bőven keletkezett. Csak az a különbség, hogy a pénztárakban megmaradt a hiányzó összeg és ez a későbbi kiadásokat fedezte volna.)

Inkább azért kéne aggódnod, hogy miből fogják kifizetni a nyugdíjakat 20-30 év múlva és azon túl!

Egyébként a családos példát felfogtad vagy az túl bonyolult volt?
Knapp75
@spu00: "tehát ha valamit elvesz törvényileg / átirányít/, akkor a pótlásról is gondoskodni kell, ha demokratikus kormány van."

Ki lettek fizetve a nyugdíjak - egy időben "sajnos" még a 13. havi is - tehát pótolva volt.
Egyéb idióta kérdés?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.