Továbbra is jó a Fidesz és a német konzervatív CDU/CSU parlamenti frakciójának együttműködése, és a német partnerek üdvözlik Magyarország gazdasági eredményeit – mondta Rogán Antal az MTI-nek szerdán Berlinben.

A Fidesz frakcióvezetője kiemelte, hogy a három idei magyarországi választás óta először találkoztak a CDU/CSU-frakció tagjaival, és "minden eddiginél pozitívabb fogadtatása" volt a látogatásnak.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke – aki a frakcióvezetővel együtt folytatott tárgyalásokat a német törvényhozás alsóháza (Bundestag) konzervatív képviselőivel – hangsúlyozta, hogy az uniópártok politikusai "a helyükön kezelik" a német sajtóban Magyarországról megjelenő kritikákat, és "különösebb hitelt nem adnak ezeknek".

Rogán Antal elmondta: a német partnerek "külön üdvözölték", hogy Magyarországon elindult a gazdasági növekedés, csökken a munkanélküliség, a költségvetési hiány pedig idén és jövőre is jelentősen 3 százalék alatt lesz, az uniós előírásoknak megfelelően.

A Fidesz és a CDU/CSU egyetért abban, hogy Európa gazdasági versenyképessége a következő évtized egyik legfontosabb kérdése. A versenyképesség erősítése a tagországok közös felelőssége, amiből az következik, hogy mindenkinek be kell tartania a közös szabályokat  - ismertette a frakcióvezető a magyar és a német pártszövetség álláspontját.

Hozzátette: Magyarország továbbra is támogatja azt a német törekvést, hogy az Európai Bizottság kapjon jogkört és lehetőséget a közös gazdasági szabályok betartatására.

Gulyás Gergely kiemelte: a kettős mércével kapcsolatos állandó vádakat az unión belül akkor lehet elkerülni, ha a gazdasági ügyekben objektivitás érvényesül.

A tárgyalások kiemelt témája volt az ukrán válság is, amellyel kapcsolatban Rogán Antal kiemelte: "teljes mértékben egyetértettünk, hogy Magyarországnak, Németországnak és az Európai Uniónak is érdeke egy önálló, független, szabad Ukrajna", amely szabadon rendelkezhet jövőjéről, mint minden európai nép.

A Fidesz támogatja Angela Merkel kancellár és a német külpolitika erőfeszítéseit, amelyek ennek az elvnek az érvényesülését szolgálják – mondta a frakcióvezető.

Hozzátette: Magyarország érzékeny helyzetben van, mert erősen érintik a gazdasági szankciók, és jelentős magyar kisebbség él Ukrajnában. Megjegyezte: "természetesen örülnénk", ha lenne egy hatékonyabb európai szintű támogatási rendszer a szankciók esetleges gazdasági hatásainak ellensúlyozására.

A kormány által a napokban meghirdetett német-magyar barátság évével kapcsolatban Rogán Antal elmondta: felkérték a CDU-t és a CSU-t, hogy a frakciószövetség és a német kormány oldaláról is támogassák a kezdeményezést rendezvényekkel, kölcsönös látogatásokkal, a német-magyar kapcsolatokat tovább mélyítő programokkal.

Kiemelte, hogy szorgalmazták "új intézmények és kapcsolati formák" kialakítását is, egyebek között fiataloknak szervezett csere- és képzési programok elindítását. Hozzátette, hogy a részleteket a következő két-három hónapban dolgozzák ki.

Rogán Antal felidézte, hogy a Fidesz több mint két éve kezdett munkacsoport szintű, kölcsönös látogatásokon nyugvó együttműködést a CDU/CSU frakciószövetséggel, és rámutatott, hogy a következő időszakban is hasonló intenzitással folytatják a közös munkát.

Rogán Antal és Gulyás Gergely Berlinben tárgyalt többek között Volker Kauderrel, a CDU/CSU-frakció vezetőjével, Michael Grosse-Brömer frakcióigazgatóval, Gerda Hasselfeldttel, a bajor CSU képviselőcsoportjának vezetőjével. Megbeszélést folytattak továbbá Arnold Vaatz CDU-s politikussal, a frakció helyettes vezetőjével és Hans-Peter Friedrichhel, a frakció CSU-s helyettes vezetőjével, valamint Andreas Schokenhoff-fal, a képviselőcsoport külpolitikai ügyekért felelős helyettes vezetőjével, Philipp Missfelderrel, a frakció külpolitikai szóvivőjével és Mihael Stübgennel, a Bundestag német-magyar baráti tagozatának elnökével, a tagozat több tagjával és számos további konzervatív képviselővel.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

joopapa
"Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke - aki a frakcióvezetővel együtt folytatott tárgyalásokat a német törvényhozás alsóháza (Bundestag) konzervatív képviselőivel - hangsúlyozta, hogy az uniópártok politikusai "a helyükön kezelik" a német sajtóban Magyarországról megjelenő kritikákat, és "különösebb hitelt nem adnak ezeknek". Az lehet hogy a Bundestag konzervatív képviselői különösebb hitelt nem adnak ezeknek német sajtóban Magyarországról megjelenő kritikáknak! Csak az a probléma hogy a befektetők meg olvassák ezeket az újságokat!
perfekt
Mikor pedig elfordultál, azt kellett volna látnod:-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.