Elhunyt Bárándy György. Az ismert ügyvéd család legidősebb tagját 95 éves korában érte a halál – értesült a Vs.hu.

Törökszentmiklóson született 1919-ben. A család a város melletti birtokán gazdálkodott. Az elemi iskoláit magántanulóként végezte, majd a gödöllői Premontrei Gimnáziumban érettségizett. A jogi végzettséget az egri Érseki Jogi Akadémián szerezte meg, majd 1941-ben Kolozsvárott doktorált. Ügyvédjelöltként Törökszentmiklóson dolgozott, majd Budapesten és Kolozsvárott tevékenykedett. A háború után visszakerült Miklósra, majd Budapesten dolgozott. 1951-ben az ÁVH letartóztatta és Kistarcsára internálta. 1953-ban szabadult, de csak segédmunkásként vállalhatott munkát. Krumplit pakolt egy piacon. 1956 után folytathatta ügyvédi munkáját. Élete végéig aktívan dolgozott.

A hírt Bárándy Péter is megerősítette, azt írják, agyembólia okozta a halálát. Több híres ügye is volt pályafutása alatt. Ilyen volt a zuglói nyilas-per, amelyben Kröszl Vilmost, a XIV. kerületi nyilasház vezetőjét védte, aki 560 zsidó ember meggyilkolásában vett részt.

Erről a Ördögök ügyvédei sorozat Halálosztók kötetében így nyilatkozott: „Hogy azonosulhatnék egy tömeggyilkossal? Meg kell próbálnom megérteni a motivációit, de én egy szakmai feladatot látok el, nem a pszichológusa vagyok. Kröszl egy piszkos állat, egy szörnyeteg volt. Állítólag az ő ügyében mondtam el életem legjobb védőbeszédét…”

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Szép kort megért, nyugodjon békében !
Cicamama55
Nagy szakmai tekintély övezte őt, nyugodjon békében! Gyászoló családjának őszinte részvétem.
karma1
Gyuri bacsi a csaladunk baratja volt, oriasi szakmai tudassal, merhetetlenul nagy intelligenciaval rendelkezett, mindenrol volt jol kialakitott velemenye - azt hittem, O sosem halhat meg, ennyi tudas nem tunhet el nyomtalanul.

A fia nagyon sokban lepett edesapja nyomdokaiba, megsem lesz ugyanaz, mint Gyuri bacsi volt: nyugodjek bekeben, szep kort ert meg, R.I.P
tökyke
Jó fej volt az Öreg ! Isten nyugosztalja. Szép és hosszú élete volt.
bencemacska
Mindig irigyeltem, hogy megőrizte szellemi frissességét idős korára!!!

R.I.P.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.