A társadalom többségének fontos, hogy a mindennapokban előforduló élethelyzeteikben tisztában legyenek az alapvető jogi ismeretekkel – állapítja meg a Századvég Alapítványnak az emberi jogok világnapja alkalmából készített kutatása, amelyet szerdán juttatott el az MTI-hez.

Mint írták, a világnap alkalmából az alapítvány idén is közvélemény-kutatást végzett, amelyben azt vizsgálta, hogy az állampolgároknak mennyire fontosak az alapvető jogi ismeretek, milyen élethelyzetekben igényelnek jogi tájékozottságot, és mekkora bizalommal viseltetnek a joggal foglakozó emberek és szervek felé.

Összességében megállapítható, hogy a társadalom többségének fontos, hogy a mindennapokban előforduló élethelyzeteikben tisztában legyenek az alapvető jogi ismeretekkel – hangsúlyozták. A leggyakrabban előforduló ilyen élethelyzetek közé tartoznak a munkaviszonyok, a családi viszonyok, a szerződéses viszonyok, a pénzügyi szolgáltatások, az ingatlan- és gépjármű-ügyek, valamint a bírósági és közigazgatási eljárások, így a kutatásban ezeket vizsgálták.

Közölték: a válaszadók több mint fele (54 százalék) szükségesnek tartja az alapvető jogi ismereteket, és mindössze 15 százalék az aránya azoknak, akik ezeket nem tartják fontosnak. Közel egyharmaduk bizonytalan a választ illetően, amely mögött – az iskolázottsági és más szociális jellemzők alapján – leginkább az ismeretlentől való általános idegenkedés állhat.

A megkérdezettek véleménye szerint az ügyvédek, jogtanácsosok és közjegyzők tanácsadásai a legmegbízhatóbbak, mivel ezek a tájékoztatások egyértelműen a személyes bizalmon alapulnak. Emellett az állami szervekkel szemben is jelentős a bizalom, a hatósági eljárásokban ráadásul ebben az esetben törvényi kötelezettség az ügyfelek tájékoztatása jogaikról és kötelességeikről. A polgárok több mint fele a személyes tájékoztatásban bízik.

A válaszadóknak csak egyötöde értékelte úgy, hogy sehol sem használ vagy igényel jogi ismereteket.

A Századvég Alapítvány szerint a gazdasági válság, a devizahitelek és a bankok elszámoltatása miatt nem meglepő, hogy a legtöbben (több mint 50 százalék) a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban igényelnek részletesebb tájékoztatást. Ebben az összefüggésben ugyancsak sokan említették az ingatlan- és gépjármű-ügyeket (közel 50 százalék), ami összefügg azzal, hogy ezekhez sok esetben pénzügyi szolgáltatások kapcsolódnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.