Ma az utca kiáltja világgá az Orbán-rendszer ingatagságát, de nem dőlt el, hogy a másfél hónapja zajló tüntetésekből a liberális demokrácia igenlése vagy egy általános elit- és intézményellenesség felé vezet-e az út – mondja a Magyar Narancsnak Kis János. A filozófus szerint bár Orbán Viktor jókora távot tett meg az orosz érdekszférába vezető úton, célját nem éri el.

"Vége azoknak az időknek, amikor a kormány PR-fogásokkal tarthatta kézben a politikai helyzetet. A hatalmon lévőknek a „nemzeti konzultáció” látszatgyakorlatai helyett valódi megegyezést kellene keresniük a NER ellen fordult felháborodott sokasággal.

Megegyezésre persze Orbánnak semmi kedve. De ha törekedne is rá, nem volna kivel kiegyeznie. Amikor, még 2010-es választási győzelme után, módja lett volna egyezséget ajánlani meggyengült parlamenti ellenzékének, inkább a teljes szétverését és kiszorítását választotta. Most pedig a parlamenti ellenzék nincs abban a helyzetben, hogy a mozgásba lendült tömegek nevében tárgyaljon.

Ugyanakkor a tiltakozó mozgalomnak sincsenek még elismert, szilárd szervezeti bázissal rendelkező vezetői. Ha az ismertebb szervezők és szónokok közül valakik tárgyalási ajánlatot kapnának, és netán elfogadnák az ajánlatot, akkor azt kockáztatnák, hogy a mozgalom átcsap a fejük fölött.

Ráadásul a hatalomnak nemcsak a közfelháborodást kellene valahogy lecsillapítania. Még mindig nagyszámú hívei – a leglelkesebbek is – meg vannak zavarodva, azt várják Orbántól, hogy adja vissza az önbizalmukat. Ám ami a háborgókat esetleg megnyugtatná, az csak fokozná a hívek zavarodottságát, ami pedig a hívek magabiztosságát adná vissza, az a háborgók kedélyeit borzolja. Így hát az a valószínű, hogy a kormányzási válság, melynek tanúi vagyunk, tovább fog folytatódni."

Részletek a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lajospapa
Kívül nincs erő, mely hatalomváltást vezényelhetne le. A társadalom atomjaira van szétzilálva. A Fidesz csak belülről bukhat és fog is. De ennek nagyon nagy árat fizetünk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
@orogordog: A pénzeket bárki le tudná osztani a haveroknak, még én is.
orogordog
@1magyar: Nincs helyettük senki, ezért van ekkora hatalmuk. Az egész bandát kéne cserélni Gyurcsánnyal, Vonával együtt.
világlátó
Azt hiszem úgy látjátok Ti is, ahogy én most. Kiss János, de még sokan mások is teljesen tanácstalanok, nincsenek kimeneti alternatíváik. Bizonyára azért vannak néhány százan , akik lázasan igyekeznek azon, mit kell tenni és mikor, kinek, ahhoz hogy kimozduljon az elakadt szekér. Toljuk, húzzuk, vagy fogjuk ki a lovakat. Ők viszont hallgatnak. Miért? Mert nincs olyan tömegbázisa az igazi kivezető utat mutató alternatívának, amire építve biztos a siker. Megint a társadalom felkészültsége a gond. Mert egykor azt tanultuk, hogy egy forradalmi változás csak akkor sikeres, ha a tömegek már nem akarnak a régi módon élni, ha az uralkodó réteg már nem tudja ezt féken tartani és ...ha van egy érdekcsoport, aki megmutatja a kivezető utat.
Vajon hogy is állunk ezekkel a feltételekkel? Azt hiszem egyetértetek, több híja is van a kibontakozásnak. Ez még akkor is igaz, ha el lehet fogadni átmeneti, ideiglenes megoldásokat is. De ezt csak a vezetni képes érdekcsoport esetére lehet jóindulattal vonatkoztatni.Sajnos még így sem aktuális a megoldás ideje, aktualitása. Ez persze nem azt jelenti, hogy még várnunk kell húsz évig.
lajospapa
Kívül nincs erő, mely hatalomváltást vezényelhetne le. A társadalom atomjaira van szétzilálva. A Fidesz csak belülről bukhat és fog is. De ennek nagyon nagy árat fizetünk.
kata53
@Mindzsi: Ő is meg van zavarodva, már régóta!
Desischado
@orogordog: Egy szakértőkből álló kormányt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.