Óvatosságra intett Orbán Viktor miniszterelnök az oroszországi válság lehetséges következményeinek megítélését illetően: mint csütörtök késő este Brüsszelben újságíróknak elmondta, az orosz devizatartalékok és az orosz katonai képességek rendkívül erősek, az orosz gazdaság újjászervezhető, Oroszország továbbra is komoly ország, amelyet megfelelő súlyán kell kezelni.

"Csínján az elhamarkodott véleménynyilvánítással" – mondta. Szerinte nem szabad végzetesen legyengült országként tekinteni Oroszországra.

"Komoly tényező, és komoly tényező marad a jövőben is" – fogalmazott.

Orbán Viktor az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek tanácskozása után nyilatkozott. Elmondta, hogy vannak uniós tagországok, amelyek Magyarországnál is súlyosabb veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni az ukrán válság miatt Oroszországgal fenntartott gazdasági kapcsolataik visszaesése, az oroszokkal szemben meghirdetett szankciók következtében. Ezek az országok – tette hozzá – nyíltan felvetik, hogy Ukrajna megsegítése előtt inkább talán őket kellene kárpótolni a veszteségeikért.

Ukrajnának a már korábban bejelentett 17 milliárd eurón kívül még legalább 15 milliárdra, vagyis jelenleg összesen 32 milliárd eurónyi támogatásra lenne szüksége – közölte a magyar kormányfő. Mint hozzátette, utána még évente körülbelül ilyen nagyságrendű összegre lenne szükség, mindaddig, amíg Ukrajna gazdasága talpra nem áll, "ami felől ma semmi biztosat nem tudhatunk".

Orbán Viktor szerint az EU-országok Ukrajnát illetően – bár az ukrajnai helyzet és Oroszország megítélésében vannak köztük jelentős eltérések – egységet kívánnak mutatni a cselekvésben, tehát nem engednek a megosztási kísérleteknek.

"Az ukrán szuverenitás mellett kiállunk. Oroszország ellen újabb szankciókat nem vezetünk be." – tette hozzá.

A csúcstalálkozó egyik fő témájáról, az uniós gazdasági növekedés ösztönzésére hivatott intézkedéscsomagról a magyar miniszterelnök felhívta a figyelmet arra: világosan kimondták, hogy a tagországoknak már korábban megítélt pénzeket nem érintheti a Juncker-csomag. Ez "megkönnyebbülésre okot adó hír a közép-európaiak számára" – fogalmazott.

Orbán Viktor nagyon súlyos ügynek minősítette azt a kérdést, hogy szabad-e bármire – jelen esetben történetesen a növekedésösztönző csomag megvalósítására – hivatkozva eltekinteni a költségvetési hiány megengedett mértékétől.

"Ha egyszer ezt az elvet áttörjük, kétséges, hogy még egyszer vissza tudunk-e térni a fegyelmezett költségvetési gazdálkodáshoz" – jegyezte meg.

Az EU és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodást illetően Orbán Viktor elmondta: most először érzékelte, hogy vannak olyan kérdések, amelyeket szakértői szinten nem lehet rendezni, vagyis politikai döntést igényelnek. Ilyen – folytatta – a szuverenitás kérdése, az, hogy milyen módszerekkel rendezzék a jogvitákat. Magyarország ragaszkodik az államok szuverén igazságszolgáltatásának a rendszeréhez – szögezte le.

Orbán Viktor "közép-európai összefogottságnak" nevezte, hogy a mostani EU-csúcs következtetéseinek a szövege lényegre törő, és annak terjedelme a töredéke az előző csúcstalálkozók zárónyilatkozatainak. Megfogalmazása szerint először volt olyan ülése az Európai Tanácsnak, amelyet Donald Tusk volt lengyel kormányfő személyében "közép-európai ember, Magyarország egyik barátja" vezetett.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
@tivoli: Én meg nem hiszem hogy annyira jól fogunk járni ha bratyizunk putinkával. Az idő engem igazol majd.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
A hazugovics a Putyin szócsöve, a csöve meg a szopóka, hát ennyire komoly a nyilatkozat...
mariaberta
Ez a férfiú mindig meg tud lepni, mert olyan bölcseket mond, ... hogy az na!
Szimba
"Mert nyalni csak úgy lehet,
Ha élvezzük az ízeket.
Nyaljuk a fagylaltot,"
bakegya
"Oroszorszá komoly ország,súlyán kell kezelni."-és te kezeled vicctor???-a jenkit pegig fel kell jelenteni-hát tudod nagyon nagy gáz van a te cölöpteknős fejeben ha ezt így csinálod!!!
Arról nem is beszélve,ki hatalmazott erre fel titokban.A tűzzel játszol vicctor-b meg háborúba sodrod az önelégült kapzsiságoddal a hegyek nélküli már rég meghódított kicsiny hazánk-kezdem azt elhinni,hogy ilyet csakkkk egy bűnöző,vagy csakkkk egy őrült csinál.
Dr. Felipe
"az orosz katonai képességek rendkívül erősek,"- mondta vicctor. Ez már igaz, tank van dögivel.
Na de mit egyenek az orosz muzsikok ha már a húsboltban is tankot árulnak?
Az orosz menü.
Reggeli: Ak 47 es kalasnyikov géppuska, 3 tár lőszerrel megbolondítva.
Ebéd: T72 es nehéz harckocsi meg sorozatvető katyusa módra.
Délutáni uzsonna: sztalin gyertya meg molotov koktél.
Vacsora: MIG 29 es ikerturbinás elfogó vadászgép légi utántöltéssel.

Hejj, te putinka te drága, hejj te eleven fa gircses görcsös áága, te dráága, segíts most.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.