Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden levelet küld az Egyesült Államok külügyminisztériumához André Goodfriend, a budapesti nagykövetsége ideiglenes ügyvivője diplomáciai mentességének felfüggesztéséről – tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint pénteken érkezett meg a tárcához Polt Péter legfőbb ügyész levele, amelyben a felfüggesztéshez szükséges lépések megtételét kérte. A külügyi tárca vezetője az ügyben kedden levéllel fordul az Egyesült Államok külügyminisztériumához – írta a KKM.

A Legfőbb Ügyészség hétfő délelőtt közölte az MTI-vel, hogy a KKM-nél kezdeményezte azoknak az intézkedéseknek a megtételét, amelyek szükségesek az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége ideiglenes ügyvivője diplomáciai mentességének felfüggesztéséhez. Az ügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének feljelentése alapján a Központi Nyomozó Főügyészségen nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétségének gyanúja miatt indult nyomozás kapcsán kezdeményezte ezt.

A budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője a Heti Válasz december 4-i számában megjelent interjújában arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak tudomása van a magyar adóhatóságon belüli csalásokról, és információi szerint ezekben az ügyekben nem indult nyomozás. André Goodfriend a lap kérdésére, hogy vannak-e bizonyítékaik, azt mondta: "azok a bizonyítékaink vannak, amelyeket megkapott a magyar kormány is". Arra a kérdésre, hogy arra a két lapra gondol-e, amelyet átadtak a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, azt válaszolta, hogy "nem, az a két papírlap nem bizonyíték". Az, hogy egyeseket nem engednek be az Egyesült Államokba, annyit jelent, "úgy hisszük, vannak olyan kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt" – mondta.

Az ügyvivő a kitiltási ügy konkrét érintettjeiről nem beszélt, de azt mondta: az az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapozták, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek a csalások ellen. Ha valaki jó szándékú, de nem tesz eleget a csalás megakadályozásáért, az természetesen nem minősül korrupt cselekménynek – jegyezte meg.

Futó Barnabás, Vida Ildikó ügyvédje december 11-én közölte az MTI-vel, hogy a NAV elnöke feljelentetést és keresetet nyújtott be André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője ellen. Futó Barnabás azt mondta: a Központi Nyomozó Főügyészségen nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt jelentették föl az amerikai ügyvivőt, mert hivatalos személyi minőségében sértette meg a NAV elnökét. A Fővárosi Törvényszéken pedig jó hírnév megsértése miatt nyújtottak be keresetet – tette hozzá.

A NAV elnökének ügyvédje közölte: konkrétan a Heti Válasznak adott interjúban tett sértő kijelentése miatt tettek feljelentés.

A Központi Nyomozó Főügyészség december 15-én jelentette be, hogy nyomozást rendeltek el Vida Ildikó, a NAV elnökének feljelentése alapján, nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétségének gyanúja miatt. Keresztes Imre főügyész az MTI-hez akkor eljuttatott közleményében azt írta: a büntető törvénykönyv szerint nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétsége valósul meg, ha valaki másról nagy nyilvánosság előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Jól van Petike! Szurkolok, hogy pörögjenek az események. Ha már a lejtőn vagytok, kézifék ki, full gáz aztán had mennyen. A fal majd úgyis megállít. Minél látványosabb annál jobb.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Juhász István
Jelentőségteljes levélről lehet szó. Anno., egy bizonyos Puskin nevű beosztás nélküli szóvivő, tájékoztatta a világot, bizonyos Anyeginnak irott levélről. A levéliró neve : Tatjána... és lám, még ma is meghivatkozzák ezt a levelet, egyszerűen csak igy nevesitve : " Tatjána levele Anyeginnek " -- és mindenki tudja / ez azért nem biztos!! / miről is van szó...Petya fiú, a te leveled is ilyen hires lesz???
nezelodo
Ezek a fijjuk az amcsi adminisztrációnak is elrontják az év végi szabadságát, mint egykor ellenzékben, amikor több száz kérdést tettek fel a regnáló kormánynak. Na azok a hülyék meg küszködtek a válasszal. Próbáljon ezektől a nagyarcúaktól kérdezni most az ellenzék, és izgalommal, (fölöslegesen) várhatnák a postást, mint az amcsi elnök a Szijjas levelét.
m.macskosz
@Horizont: "De a Külügyben nem-e kéne melléd esetleg egy izig vérig tanult diplomata?"
tegnap, 18:24
Lájkoltalak, mert jól beszéltél, de bele sem gondoltam, hogy nincs is igazad! :)
Nem Petike mellé kellene egy rátermett diplomata, hanem Petikének kellene eltűnnie a bánatba, hogy diplomaták képviselhessék az országot.
mate03
@lajospapa: Remélem tévedsz!Igaz hogy próbálják a lopott vagyont,törvényesíteni,de minden nyomot nem tudnak eltüntetni! Bukásuk után,szigorú elszámoltatást,és aki bűnös teljes vagyon elkobzást!Kivánok boldog karácsonyt és boldogabb új évet!
Gyuri Géderről
Még szerencse, hogy a levelet csak küldi.
Mennyibe kerülne az nekünk, a focicsapat vinné.
A postának úgy sem kell kifizetni a költséget.
lajospapa
@mate03: Ne reménykedjünk! Az eb és kutya nem bántja egymást igazán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.