A Facebookon szerveződő tüntetésen előzetesen 11 ezren jelezték részvételi szándékukat. A Kettős Mérce a 18 órás kezdés előtt nagyjából 10 perccel azt írta, mintegy 3 ezer ember lehet a téren.

A MostMi! Facebook-csoport oldalán a miértről azt írták:

"Szeretnénk azt a felszabadító élményt a téli ünnepek után is újra megélni, hogy nem vagyunk egyedül, hogy sokan és egyre többen vagyunk, akik ki merünk állni, fel merjük emelni a szavunkat a jelenlegi álságos rendszer ellenében, sőt, azt is tudjuk, milyen országban szeretnénk élni helyette: szabad és szolidáris országban."

Ezrek voltak  az Oktogonnál rendezett tüntetésen

Habár az időjárás nem kedvez a tüntetésnek és sokan még ünnepi hangulatban vannak, a tudósítások szerint elég sokan érezték fontosnak, hogy megjelenjenek és így mutassák ki a támogatásukat.

A civil tüntetés szervezői elkezdtek azon gondolkodni, hogy pártot alapítanak. Minderről Várady Zsolt volt IWIW-alapító, a MostMi! társadalmi kezdeményezés egyik elindítója beszélt az Origónak.

Várady a lap szerint úgy fogalmazott: nem zárta ki, hogy idővel maguk is pártot alapítanak majd valamelyik civil platform alapjain, ennek lehetőségét már vizsgálják, és az országgyűlési választásig valószínűleg felállhat az új politikai erő.

A 444.hu egyik olvasója küldött nekik fotót arról, hogy elég sok rendőrt vezényeltek a Parlamenthez, annak ellenére, hogy a tüntetést az Oktogonra szervezték.

Nem csak Orbánnal van baj

A Hír24 szerint az Oktogontól hömpölyög a tömeg, a vége már túl van a Nagymező utcán. Helyszíni tudósítójuk szélsőjobbos csoportokat is látott a tömegben, őket épp a rendőrök igazoltatják. Közben megkezdődtek a beszédek is.

Előtte volt bejátszás Orbán Viktor korábbi keleti politika elleni nyilatkozatából és azt is megismételték tőle, hogy joguk van elkergetni a kormányt, valamint bejátszottak részleteket az Őszödi beszédből is. Ezt azért, mert mint mondták, nem csak a mostani kormányzással van a baj, hanem az országot az utóbbi 25 évben irányító politikai elittel.

Az államnak nem feladata helyettünk gondolkodni. Öntudatos társadalom kialakítása a legfontosabb feladat – mondta beszédében Várady Zsolt, aki szerint nem elég, ha csak a négyévenkénti választások alkalmával veszünk részt a közügyekben.

Somody Bernadette, az Eötvös Károly Intézet igazgatója szerint egy új alkotmány egyik legfontosabb feladata lehetne, hogy megakadályozza az adóforintok elmutyizását. Az is elmondta, hogy bár a három éve hatályos alaptörvény azt állítja, hogy Magyarország köztársaság, ez nem igaz.

A 444.hu beszámolója szerint folyamatosan érkeznek az emberek, pártzászlókat nem látni és rengeteg a fiatal.

Ezrek voltak  az Oktogonnál rendezett tüntetésen

Kálmán László nyelvész legfőbb mondanivalója, hogy azzal támadják őket az ellenzéki pártok, hogy a civileknek nincs jövőképük. Szerinte ez pontosan a Parlamentben ülő ellenzékiekre igaz, miközben ők tudják, hogy elsősorban szabadok és európaiak akarnak lenni.

Takács Bori a MostMi társadalmi kezdeményezés alapítója egyszerű üzenettel érkezett: "Orbánnak mennie kell".  Szerinte ez azonban önmagában nem elég, a rendszernek is mennie kell, sőt készülni kell egy új rendszer megalapítására.

Közben a tunti.hu megfejtette ezt az egészet. Azt írják, a maihoz hasonló, alulról jövő kezdeményezés a balliberális ellenzék puccskísérletének a része. A sok hamis hírportál pedig e hazugsággépezet mozgatórugója.

A Hír24 munkatársa arról számolt be, hogy kisebb csoportokban kezdenek leválni az emberek a tömegről és elindult a szállingózás. Viszont az érzékelhető, hogy a hangulat jóval paprikásabb, mint korábban, főleg az első sorokban állók mondják, hogy tenni kell most már valamit.

A hvg.hu újabb becslésre szánta el magát. Mint írják a színpadtól (az Operaháztól) a Nagymező utcán túl sűrűn állnak az emberek, onnan szellősebbek a sorok a Párisi Nagyáruházig. Mintegy 8-10 ezer ember lehet a helyszínen.

Egy férfi egy EU-s zászlót lengetett a tömegben, amire az volt ráírva, hogy "NEM". Az ATV felvételén azt lehetett látni, hogy emiatt lökdösődés alakult ki közte és a tüntetők között.

A tüntetés hivatalos része ezzel ért véget.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Minden tiszteletem a tüntetőké akik hóban, fagyban is tüntetnek egy új, élhető Magyarországért. Igazi hősök.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak az igazat.
Rengeteg cómentet olvastam és írtam a Facebokon.Sajnos vannak emberek főleg hölgyek közöttük akik a jó ízlést még hírből sem ismerik.Ha a Facebok-on lenne moderátor jó néhányan nem szólalhatnának meg.Olvastam olyan hozzászólást aki Hazánk fővárosát Judapestnek nevezte és van képe magyar embernek tartani magát igaz Stutgart-ból. A másik SS-ezik anélkül,hogy tisztába lenne e két betű jelentésével.Ismeretlenül le marházzák a p...ba küldözgetik egymást. És ezek még csak a finomabb kifejezések. Cigányoznak orsóznak de nem veszik a fáradságot,hogy az Interneten elolvassák a miniszter elnök önéletrajzát.Próbálják magyarázni a maguk szájíze szerint a volt miniszter elnök kijelentését, hogy el lehet menni az országból.Még a valóságot is tagadják.Az ilyen és ehhez hasonló embereknek a zsigereiben van a másik embertársuk iránti gyűlölet mert esetleg más véleményen vannak.Tisztelt Honfi Társaim. sajnos ez mind addig így lesz amig ez a generáció akik nagyobb részt a Kádár rendszerben éltek és ivadékaik kik sápot húznak szüleik ténykedésből nem kerülnek ki a hatalomból a választó polgárok akaratából.Bár ki volt kormányon azzal kezdte.hogy az előző kormányra valós vagy valótlan dolgokat akar rá bizonyítani.nem akarnak nem tudnak mást csinálni mint sárt dobálni az éppen hatalmon lévőkre ahelyett. hogy az országunk jobbításán dolgoznának közösen.Persze vannak és lesznek vélemény különbségek.De ezt nem úgy kel le reagálni,hogy kivonulok az ülés teremből majd amikor kész a törvény elkezdem kritizálni.Ha ez így nem működik akkor az utcára szólítom az embereket vagy be panaszolom a Hazámat az Európai Parlament-be Amikor ez a kormány át vette az ország vezetését,majdnem olyan helyzetbe voltunk mint Görögország.Mint tudjuk mindennek ára van így annak is hogy a hiányt 3%-ék alatt kel tartani,mert egyébként az ország nem jut támogatáshoz hiába fizetjük be a ránk eső rész a közös kasszába Tisztelt tüntető Honfitársaim mielőtt kimennek az utcára gondolják át kinek jó ez.Önöknek vagy az...
Anna Mária
@Grafix69: Miféle ellenségről hadoválsz?
Grafix69
@Anna Mária: nem szó szerinti értelmezésben és mondjuk ha nem érted a mondandómat akkor javaslom olvasd el többször. Nem mellesleg meg nagyon sok ország érdekelt lenne abban ha ez a kis ország nem létezne. Nem konkrét ellenségekről van szó hiszen ilyenek nincsenek de itt az a lényeg ,hogy megvárják szépen amíg a Magyar a Magyart kisemmizi. Szóval Orbán féle idegen veszélytől nem kell tartani senkinek mert simán elrendezik ezt a saját Nemzetén belül is. Remélem így érthető a hadoválás.
Toby
Egyszerűen hihetetlen, hogy van még ember az orszáégban, aki nem képes helyén kezelni az öszödi beszédet, nem képes helyesen értelmezni annak tartalmát !

Most mennyivel jobb, hogy a "soha nem hazudott" folyamatosan hazudik, de az istenért sem ismeri be ?
gödörben
@Grafix69: Sajnos sok igazság van abban amit írsz. Kell az országunk a "pénznek". Nem érdekel senkit milyen áron. Mindennek a gyökere a nem megfelelő bérezés. Ha ezt rendbe tennék nem volna probléma. Csak az érdek ( a víz az úr-az kell mindenkinek) nem ezt diktálja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.