Az eredeti tervek arról szóltak, hogy január 1-jén indul a magyar–szlovák gázvezetéken a kereskedelmi szállítás, mostanáig viszont még a cső próbaüzeme sem zárult le.

A vezetéket kezelő Magyar Gáz Tranzit (MGT) Zrt. honlapján található, december végén megjelent legutóbbi bejegyzés szerint „kivitelezési problémák miatt a próbaüzemi szállítások 2015. év elején folytatódnak” – számolt be a Napi Gazdaság.

Ennek alapján arra lehet következtetni, hogy a kereskedelmi üzem kezdete az eredeti határidőhöz képest akár még hónapokig tolódhat, a cég pedig a mai napig nem indokolta meg a késést. Az elmúlt hónapokban több jel is utalt arra, hogy a január 1-jei indulás nem jön majd össze: a Napi Gazdaság először tavaly szeptemberben írt arról, hogy már a próbaüzem kezdete is csúszott, az az eredetileg kitűzött július helyett csupán késő ősszel indult el. A késés fő okaként iparági forrásaink akkor azt említették, hogy az MGT tulajdonjogi helyzetét nem sikerült időben tisztázni. A vezetéket építő cég ugyanis eredetileg az MVM Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank kezében volt, ám az EU tulajdonosi szétválasztásra vonatkozó szabályai szerint nem maradhatott földgázzal kereskedő cégnél. A Belügyminisztérium azonban csak tavaly november 28-án kapta meg az MGT tulajdonjogát.

A problémák ez után sem hárultak el: december 12-én először meghosszabbították a vezeték kapacitásainak lekötésére kiírt pályázat (open season) beadási határidejét, pár nappal később azonban az eljárást fel is függesztették. Mint az MGT honlapján beszámolt, a kiírás szabályzatával kapcsolatban jelentős módosítási igények léptek fel, így az érintettek a meghirdetett szabályzat visszavonása mellett döntöttek. A cég akkori közlése szerint december 17-én jelent volna meg az új kiírás, a társaság honlapján semmi nem utalt arra, hogy ez valóban megtörtént. A vezeték Magyarország felé évente 4, Szlovákia felé pedig 1,6 milliárd köbméter gázt lenne képes szállítani.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A lényeg az hogy már áprilisban a választások előtt a hazugovics átadta a vezetéket, ja hogy még 1 évet molyolnak rajta az már nem érdekes, kérdés ezt a kontár bandát mi mikor adjuk át az enyészetnek???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.