Orbán Viktor szerint a devizában felvett fogyasztási hitelekről a bankoknak és a devizahiteleseknek kell tárgyalniuk, ebben az ügyben a kormány közvetítő lehet. A miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában arról is beszélt, hogy harcolni kell azért, hogy Brüsszelben megváltozzanak a menekültekkel kapcsolatos, életidegen szabályok.

Az autóhitelesekkel és a személyi kölcsönt felvevőkkel összefüggésben a kormányfő azt mondta, szerinte most kifejezetten tárgyalásos helyzet van, a bankoknak és a devizahiteleseknek tárgyalniuk kell, a kormánynak mediátor, közvetítő szerepe lehet, de nem lehet ügydöntő.

Közölte: a kormány megoldotta a devizában felvett ingatlanhitelek kérdését, a bírósági ítéletek is egyértelmű helyzetet teremtettek, de a fogyasztási hitelek egy másik ügykörbe tartoznak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bírósági ítéletek kimondták: az árfolyamkockázatot a hitelt felvevőnek kell viselnie.

Arra a felvetésre, hogy a nyugati lapok – amelyek korábban kifogásolták a kormány devizahitelekkel kapcsolatos intézkedéseit – most egyértelműen dicsérik a magyar kormányt, Orbán Viktor úgy fogalmazott: "ilyenkor kell szerénynek lenni, mint az ibolya".

Úgy folytatta, nem lenne helyes, ha a kormány dicsérgetné magát, akiket elismerés illet, azok a választópolgárok, akik 2010-ben és 2014-ben hatalmas "közbizalmat és felhatalmazást" adtak a kormánynak. A kabinet pedig unortodoxnak mondott, szokatlan, rendkívül sok pénzügyi érdekcsoport és bank húsba vágó pénzügyi érdekével szemben is képes volt arra, hogy az emberek javát szolgáló döntéseket hozzon – fejtette ki.

Orbán Viktor elismeréssel beszélt a jegybankelnökről, Matolcsy Györgyről, mert, mint mondta a Magyar Nemzeti Bank közreműködése és nagyon bátor lépése nélkül nem lehetne eredményekről beszélni. Ezt azzal indokolta, hogy hiába fogadta volna el a parlament a forintosításról szóló törvényt, ha ezután a nemzeti bank nem biztosított volna azonnal devizát a magyar bankoknak, hogy fedezzék a többletkiadásaikat.

A bevándorlásról szólva az unión belüli mobilitás és az unión kívülről érkezők közötti különbségre hívta fel a figyelmet.

A miniszterelnök azt mondta, az EU-s tagállamokon belül szabadon lehet mozogni turistaként, vagy munkavállalóként, így az Európai Unióhoz tartozó országokon belül nem beszélhetünk sem bevándorlásról, sem kivándorlásról, hiszen "egy, közös akarattal létrehozott gazdasági téren belül mozgunk". Ezért abszurd, amikor Magyarországon politikai felhanggal arról beszélnek, hogy Magyarországról kivándorolnak Németországba vagy Londonba – tette hozzá.

"Nem vándorolnak ki, hiszen mi magunk akartuk, hogy egy közös gazdasági tér jöjjön létre, ahol szabadon lehet munkát vállalni" – fogalmazott.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra: bevándorlásnak azt nevezik, amikor az unión kívüli országokból érkeznek emberek az EU-ba.

Elmondta, az uniós szabályozás alapján ha valaki engedély nélkül lép be Magyarországra, és azt őt igazoltatónak papírt mutat fel és azt mondja, politikai menekült és menedékjogot kér, akkor őt többé nem lehet úgy kezelni – ami egyébként a valóságnak megfelelne – , hogy ő egy megélhetési bevándorló.

A miniszterelnök szerint "tömegesen kiképzett emberekről van szó", szemben a korábbi állapottal most már ügyvédek, jogászok által felkészített emberek érkeznek, akik pontosan tudják, mit kell tenniük azért, hogy ne tiltott határátlépők, hanem menedékjogot kérők legyenek.

"Ez egy keresztény ország, van a szívünkben irgalom, nyilvánvalóan aki üldözött, annak segítséget kell nyújtani" – fogalmazott, majd úgy folytatta: a megélhetési bevándorlóknak azonban nemet kell mondani, és világossá kell tenni számukra, hogy itt nem fogják megtalálni a megélhetésüket.

"Itt Magyarországnak az Európában szokásos politikai korrektségtől eltérően világosan és egyenesen kell beszélnie, meg kell mondani az igazat: nem akarjuk, hogy a megélhetési bevándorlók célországa legyen Magyarország" – hangsúlyozta.

Ismertette, hogy Magyarországon 2014-ben a menedékjogi kérelmet benyújtók száma elérte megközelítette a 43 ezret, ami duplája  a korábbi adatoknak. A tendencia riasztó – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint Brüsszel ezzel a gonddal szemben nem fogja Magyarországot megvédeni, ezt a magyaroknak kell megoldaniuk, meg kell magukat védeniük. Harcolni kell azért, hogy Brüsszelben megváltozzanak a szabályok és ne életidegen szabályokat erőltessenek ránk – közölte.

83 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
"Nem vándorolnak ki, hiszen mi magunk akartuk, hogy egy közös gazdasági tér jöjjön létre, ahol szabadon lehet munkát vállalni" – fogalmazott."
De! Bizony, hogy kivándorolnak. Ugyanis nem Magyarországon élnek ezentúl, hanem más európai vagy tengeren túli országokban. És nincs annyi Túró Rudi, amiért visszajönnének, te ibolya szerénységű
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Bercifiu
Szerény, mint a pécsi képviselő csaj.
nemjoezigy
Azért lassabban miniszetelnökúr ezzel a kijelentéssel: "Közölte: a kormány megoldotta a devizában felvett ingatlanhitelek kérdését, a bírósági ítéletek is egyértelmű helyzetet teremtettek,"
A legszegényebbeknek nem segített, mert az nem segítség, hogy nem 5 millióval tartozik, hanem csak 2 millióval. Mert hiába dolgozik mindkét szülő/felnőtt, attól még nem keres annyit, hogy megélhessen.
Hol van lehetőség igénybe venni az emlegetett: " a bankoknak és a devizahiteleseknek tárgyalniuk kell, a kormánynak mediátor, közvetítő szerepe lehet,..." segítséget?
Szerintem sehol!
A kormány legszegényebbeknek tett ajánlataival nem tudnak az érintettek élni.
Adókedvezmény? Mire a minimálbérre?
Háztartási gépek cseréje? Nyílászárók cseréje? Kedvezményes tűzifa vásárlás? Miből? Az élelemre nem elég a bejövő fizetés.
Néha kellene rádiót hallgatni, akár a Kossuthot. Éppen ma hallottam, hogy az irodából nem látszik a szegény valóság! El sem tudják képzelni, hogy fideszes vezetésű nagyvárosban és vonzáskörzetében milyen XlX. századi körülmények között élnek (többgyermekes) családok. Dolgoznának, és dolgoznak, ha tudnak, de a kevés fizetés mellett még a körülmények is sújtják őket. Csak egy: bankautomata 20-on km-re van a lakhelytől, és az esetleges munkahelytől. (kevés fizetés, megadóztatva, mert az adó az mindenkitől elveendő, + útiköltség, amiért a fizetéséhez jut)
Köszönjük miniszterelnökúr, hogy a környék legalacsonyabb béréért csalja ide a multikat, ezzel meghatározva a hazai munkaadók bérszint ajánlását.
Lényeg a fideszkdnp bagázsnak, hogy a gazdag még gazdagabb legyen.
Erről szól a jobboldali ideológia, erre szavaztak ~ 2 millióan.
"A jobboldal azon politikai eszmék, ideológiák csoportja, melyek fő jellemzője a társadalom hierarchikus felépítésének elfogadása, az emberek közötti társadalmi és anyagi egyenlőtlenség adottságként kezelése és helyeslése."
Az ilyenre miért szavaz a dolgozó, az alkalmazott?
Csak egy válasz a sok közül: mert nem volt jobbnak tűnő, mert az...
nemjoezigy
Bocs de hosszúra sikeredett, és ami lemaradt:
Csak egy válasz a sok közül: mert nem volt jobbnak tűnő, mert az elődeik, akik állítólagos NÉP barátok ugyanezt csinálták, csak kisebben.
És a többi...
evacica
Na Orbán és a szerénység, nevetnem kell életében nem ismert ilyen fogalmat!
mariaberta
Na ja, mert a szerénységet róla mintázták.
nemkati
Az már volt, hogy akkor lesz nekünk jó, mikor már alulról szagolja?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.