Kirúgták azt a mentős diszpécsert, aki tavaly decemberben egy bejelentésnél − ahol egy utcán összeeső hajléktalanhoz szerettek volna mentőt hívni −, az illető öltözékére volt kíváncsi, írja a nol.hu.

A lap egy blogbejegyzés alapján számolt be még tavaly, hogy egy hajléktalan férfi összeesett az utcán, hozzá mentőt akartak hívni. A mentőt hívó férfi elmondása alapján a diszpécser, miután végighallgatta, hogy mi és hol történt azt kérdezte, hogy van felöltözve az illető. A telefonáló erre azt felelte, hogy jól öltözött, mert biztos volt benne, hogy a kérdés arra vonatkozott, hajléktalanról van-e szó, és azt feltételezte, ha az igazat mondja, lassabban ér ki a mentő.

Mivel a mentő ezután sem jött, újra hívta a 112-őt, sürgetésére azok bontották a vonalat, mondván, már szóltak a mentőknek, ne zaklassák őket. Közben érkezett egy magát orvosnak mondó férfi, aki megvizsgálta a földön fekvő férfit, majd miután megállapította, hogy nincs pulzusa továbbállt. A mentő 33 perccel az első bejelentés után érkezett, megpróbálták a férfit újraéleszteni, ám sikertelenül.

A mentőszolgálatot a lap kérdéseire többek között azt felelték, „a mentők egyik alapértéke az egyenlően magas színvonalú ellátás, különbséget kizárólag a sürgősség, a betegség súlyossága alapján teszünk. A hívást fogadó mentésirányító kérdéseinek célja a segítségre szoruló beteg egészségi állapotának megítélése, a kórfolyamat zajlásdinamikájának, vagyis az ellátás sürgősségének felmérése".

A legújabb információk szerint a mentőszolgálat épp nagyon leterhelt volt akkor, és elimserték, hogy a diszpécser hibázott:

Megállapítást nyert ugyanakkor az is, hogy a hívást fogadó mentésirányító nem járt el kellő alapossággal, a segélyhívás kezelése nem volt megfelelő. Az érintett dolgozó munkaviszonya 2014 decemberében megszűnt – áll a mentőszolgálat közleményében.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

73
Olvasom a kommenteket,pro és kontra megy a véleményezés.Az a baj,hogy a civileknek(sokszor jobb is)fogalmuk sincsen,hogy mi folyik egy ilyen irányítóközpontban.Az ott dolgozó embereknek minden bejövő hívást alaposan mérlegelni kell.Mivel pénz nincsen ott sem semmire.Így a szarból próbálnak várat csinálni.Ha most kiküldött volna egy roham kocsit vagy helikoptert és az emberke életben marad.A diszpécsert nagyon seggbe rúgták volna(igaz nem rúgják ki).Próbált mérlegelni,mert félt,hogy lebasszák.Rosszul sült el.Az ott dolgozó embereket mindenért csesztetik.Ha küld kocsit az a baj,ha nem akkor az.De amikor a hende kommandós miniszterünknek fájt a haja.Űrhajót küldtek érte 2 per alatt.Nincsen elég pénz,szakember,kocsi.Csak felelős ilyenkor.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
oncogito
@oncogito: - még valami. Utcán fekvő emberhez nagyon sokszor hívtam mentőt. Gondolom, a hozzád hasonlók azok, akik közönyösen elmentek mellette, akik úgy vélték, nem érdemel segítséget.
Én mindig megállok segíteni és nem érdekel, hogy ki az, aki segítségre szorul.
tivoli
@oncogito: ma, 14:54
Ebben egyetértek, és elhiszem neked, hogy megteszed a tőled tehetőt, ha segítségre szorulót látsz. De szerintem az a diszpécser is megteszi, akinek az a feladata, hogy mérlegelje a sorrendet. Különben nem lehetne ott.
oncogito
@tivoli: - gondolj amit akarsz, én leírtam amit tudok.
tivoli
@oncogito: ma, 14:55
Te csak ne feltételezz rólam semmit, mert csupán a te agyadban él, hogy te vagy a leghumánusabb humanoid.
A többi eldöntését meg bízd tapasztalt mentősökre.
keresztapa
Könnyebb megoldás egy embert kirúgni az állásából mint biztosítani a szükséges feltételeket a mentés végrehajtására. Az emberi élet mentése nem lehet kérdez és felelet függvénye, az élet egyszeri, nem ismételhető! A többi csak smafu mellébeszélés a lényeg a mentés megvalósítása.
ila51
@világlátó: Ezt jól mondod , pár éve egy hajléktalant szedett fel a mentő a Blahánál , láttuk is volt előtte segítségük. Másnap a hírekben , és több helyen felhívást adtak ki , hogy akik segítettek , saját érdekükben menjenek védőoltásért , nagy volt a baj , pláne ha nem is hallották meg a segítők...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.