A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértést állapított meg a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. (Culevit Kft.) Culevit elnevezésű termékeinek reklámozásával kapcsolatban, ezért 25 millió forint bírságot szabott ki a cégre és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását. A Culevit közölte: törvénysértőnek tartja a GVH döntését és közigazgatási perben meg fogja támadni.

A GVH közleménye szerint a Culevit Kft. 2011 márciusa és 2013. november 4. közötti kommunikációjában jogszerűtlen módon közvetítette azt az üzenetet, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedők problémájára megoldás lehet a Culevit tabletták vagy italporok valamelyike, mivel a speciális gyógyászati célra szánt tápszer, illetve annak összetevői elpusztítják a ráksejteket, s így alkalmasak lehetnek e betegség gyógyítására, továbbá alkalmazásukkal a fogyasztó meg is előzheti e betegséget. 

A Culevit tabletta és italpor különleges táplálkozási célú élelmiszernek minősül, azon belül a speciális gyógyászati célra szánt tápszer kategóriába sorolható az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) nyilvántartása szerint. A Culevit Kft. azonban nem nyújtott be a termékeknek emberi betegséget megelőző, kezelő vagy gyógyító tulajdonságot tulajdonító jelölés, megjelenítés reklámozásának engedélyezése iránti kérelmet az OÉTI-hez – írja közleményében a versenyhatóság. 

A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott. Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el, időben elhúzódott, kifejezetten sérülékeny fogyasztókat, betegeket célzott meg, továbbá, bizalmi termékről van szó. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor, hogy a fogyasztók a vásárlást megelőzően további információhoz juthattak különböző szakemberek révén, valamint a cég a versenyfelügyeleti eljárás megindulását követően felhagyott a jogsértő gyakorlattal.

A GVH közleményében hangsúlyozza: a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek olyan élelmiszerek, amelyek különleges eljárással, beteg emberek diétás ellátására készülnek, és orvosi felügyelet mellett használandók, céljuk, hogy a betegek mennyiségileg és minőségileg megfelelő táplálékhoz jussanak. A speciális gyógyászati célra szánt tápszerekről jogszerű állításokat csak az ágazati rendelet által elismert rendeltetést szem előtt tartva lehet tenni. Ha egy készítmény forgalmazói túl kívánnak lépni e korláton, akkor más minőségben, adott esetben gyógyszerként kell engedélyeztetniük és forgalomba hozniuk terméküket.

A Culevit Kft. a határozatra reagálva közölte: a GVH döntését törvénysértőnek tartják és közigazgatási perben a bíróságon meg fogják támadni. Hozzátették, addig, amíg a GVH elleni peres eljárás zajlik, betartják "az elfogadhatatlan tájékoztatási korlátozást".

A cég közleményében felhívja a figyelmet arra: a GVH nem tesz és nem is tehet határozatában arra vonatkozó megállapításokat, hogy a reklámállítások igazak-e, és arra sem, hogy a Culevitnek van-e gyógyhatása. 

Úgy vélik, a kommunikációban kifogásolt tartalmak nem minősülnak gyógyhatás-állításoknak, közleményük szerint "nonszensz, törvénysértő és diszkriminatív", hogy a "sérülékeny fogyasztók" felé semmilyen tájékoztatás nem adható. "Jogszabálysértőnek tartjuk, hogy észrevételeinket a Versenytanács úgy hagyta figyelmen kívül, hogy azt nem indokolta meg" – írják, hozzátéve: a tudományos kutatási eredmények ismertetése nem termékreklám, és a rákbetegeknek szükségük van a tájékoztatásra. 

A Culevit érvelése szerint a reklám fogalmába nem tartozik bele a kommunikáció valamennyi formája. Az Élelmiszertörvény szűkebben fogalmaz, mint a GVH értelmezése. A jogszabály csak a reklám-vonatkozásban tiltja a gyógyhatás állítását, a GVH pedig önkényesen kiterjeszti valamennyi kommunikációra – írják közleményükben.

A cég ahhoz képest, hogy első alkalommal marasztalta el a GVH, túlzottnak tartja a bírság mértékét, amely szerintük veszélyezteti a társaság működését. 

A termék gyógyszerré fejlesztésével kapcsolatban kifejtik, hogy ez annyi pénzt igényel, amennyit Magyarországon lehetetlen előteremteni. A cég szerint a Culevit a rákkutatásban forradalmian újnak számító hazai szabadalmaztatott találmányon alapul, ezért nemzeti érdek lenne Magyarországon gyógyszerré fejleszteni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.