Márciustól megszűnik a méltányossági ápolási díj: az, aki ezek után otthon ápolja valamelyik családtagját, és alanyi juttatásra nem jogosult, nemhogy egy fillér támogatást nem kap, de az ápolással töltött évek sem számítanak majd bele a szolgálati időbe a nyugdíj meghatározásánál, és még a saját egészségbiztosítását is fizetnie kell.

Márciustól megszűnik az önkormányzatok által adható méltányossági ápolási díj, így aki hozzátartozóját ápolja, egy fillért sem kap majd ezért ezentúl. Mivel ezzel együtt az egészségbiztosításuk is megszűnik, köteles lesz egészségügyi szolgáltatási díjat fizetni, amelynek jelenlegi összege 6810 forint havonta. „Ezt eddig sem a pénzért csinálta az ember, de azért valami segítséget jelentett. Nekem fontos, hogy ebben az időszakban együtt lehessek az apámmal, ami a jobb napokon nagyon jó, de egyre kevesebb ilyen nap van. Amíg bírom fizikailag, addig csinálom, még akkor is, ha nekem kell érte fizetnem” – mondta a hvg.hu-nak nyilatkozó Ági, aki édesapját ápolja otthon.

A szociális törvény szerint alanyi jogon az jogosult ápolási díjra, aki súlyosan fogyatékost, vagy tartósan beteg gyermeket ápol. Fogyatékosnak a jelenlegi szabályok szerint a különböző érzékszervi fogyatékosok, a mozgáskorlátozottak, autisták, értelmi fogyatékosok számítanak. Ezen felül az állapottól függően számít valaki súlyosan fogyatékosnak, illetve szintén ebbe a kategóriába tartoznak az olyan kromoszóma-betegségben szenvedők, akik önálló életvitelre képtelenek.

Számos betegség nem tartozik egyébként a fogyatékos kategóriába, például egyes pszichiátriai betegek, enyhébb fokú demenciában szenvedők, de akár egy végstádiumban szenvedő rákos beteg is kiesnek. Ráadásul az épolási díj nem szociális kategória, hiszen a hozzátartozók kvázi állami feladatot vállalnak át, hiszen a súlyos beteg hozzátartozójukat 24 órában gondozzák. Az ápolást végző maximum négy órában dolgozhat mellette, vagyis az ápolás a „főfoglalkozása”. Az alanyi jogon járó ápolási díj összege 29 500 forint havonta, illetve fokozott ápolást igénylőknél emelt összeg jár, ami jelenleg 44 250 forint. Ezzel szemben, ha magánzóként vállalna napi 8 órában házi ápolást, havonta minimum150 ezer forintot keresne.

Pontos adatok nincsenek arról, hogy hányan és kik vették igénybe ezt a támogatást, ugyanis az önkormányzatok maguk szabályozhatták, kinek adnak méltányossági ápolási díjat. Az egyetlen fellelhető, 2010-es adat szerint körülbelül tízezren érintettek.

Feltehetően leginkább bizonyos pszichiátriai betegségben szenvedők családjai lehetnek azok, akik rosszul járnak, rájuk ugyanis nem vonatkozik a fogyatékos törvény: így például akkor sem kaphatnak fogyatékossági támogatást, ha az állapotuk miatt önálló életvitelre alkalmatlanok – írja a hvg.hu.

65 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Még ezt a pénzt is a gazdagoknak adják, inkább haljon éhen ha öreg, beteg valaki?!
Ilyen antiszociális kormányra nem emlékszem, pedig nem mai vagyok.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@73: Vélhetően nekik már megvan a pénzük az időskori ápolásukra, nem hiányzik a MGNY pénztári elvett pénz sem...csak a szeretet fog hiányozni, az meg nagyon. Azt gondolom, hogy ha a gyerekeik ilyen könyörtelen, önző légkörü családban nevelkednek, ők is azzá válnak. És ebben az esetben saját családtagjuktól kapják majd vissza ezt a fajta lélek nélküli bánásmódot.
73
@eszegfu: egyetértek,remélem így lesz.
eszegfu
@73: Én biztos vagyok benne! Olyantól kapják vissza, akiktől nem várják.
Cicamama55
@Nil: Egyet értek maximálisan azzal, amit hozzászólásában ír. Azért reagáltam én valahol, hogy a spártai nevelés gyökereit vélem felfedezni kormányunk intézkedéseiben, s ez nagyon rosszat sejtet! :(( Én csak a " A megperzselt fa" című könyvet olvastam az írónőtől.
Nil
@Cicamama55: érdemes a többit is-és nem csak nőknek- ez utóbbit azért teszem hozzá mert egy könyvekkel foglalkozó "úriember" szerint ő nőknek írt. Hát nem. Mindenkinek akinek van szíve és lelke és nem a tudományos műveket szereti a legjobban olvasgatni ...
Linna
Vissza kellett térnem a témára, mert a tévé most mondogatja, hogy azért van ez az intézkedés, mert nagyon sokan visszaéltek vele.
Csak mondja meg nekem valaki: miért a rászorulókat büntetik, és miért nem a visszaélőket? Hiszen ismerik, kik azok, ha tudják, hogy visszaéltek. Vagy nem logikus?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.