Fél tucat államigazgatási teendő kerülhet át márciustól a területi szervektől a kerületi kormányhivatalokhoz úgy, hogy az érintett hivatalok erre nincsenek még felkészülve – írja a Figyelő.

Márciustól a kerületi kormányhivatalok vennének át számtalan államigazgatási feladatot, azonban a Figyelő által megkérdezett források attól tartanak, hogy az átállás nem lesz majd zökkenőmentes. Legrosszabb esetben több százezren maradhatnak juttatás nélkül, vagy legalábbis csúszhat azok kifizetése.

Az átalakítás a családi támogatásokat is érinteni – ilyen például a családi pótlék, vagy a gyerekgondozási segély. A költségvetésben csak a családi támogatásokra 446 milliárd forintot tett félre az állam. Ezekkel jelenleg a Magyar Államkincstár foglalkozik, mely az adminisztratív feladatok megkönnyítése érdekében, több mint másfél milliárd forintnyi uniós támogatásból kiépítették a TÉBA néven futó elektronikus rendszert, mely több millió magyar állampolgár adatait tartalmazza. Egyelőre nem tudni, hogy az új formációban is használni kívánják-e a TÉBA-rendszert, azonban ha igen, annak megtanulása legalább egy fél éves folyamat, így valamennyi fennakadás már csak ez alapján is várható.

A lap azt írja, van ahol már el is kezdték az átsorolásokat, egyes beosztottak feladatköre máris változott. Egy másik, felsőfokú végzettséggel rendelkező munkatárssal, a két ünnep között már alá is íratták a munkakörváltozásról szóló dokumentumot.

Az átalakításról szóló indítvány értelmi szerzője Lázár János. Van aki úgy gondolja, hogy az átalakítás elsődleges oka a Lázár alá tartozó szervezet „tartalommal való feltöltése lehet, mely igazolja annak létjogosultságát. Más, gyanakvóbb források sokkal borúsabb képet festenek: szerintük az átcsoportosítás a politikai megrendelések könnyebb végrehajtását – például engedélyek kiadását –, szolgálja.

A kapkodás, és a visszásságok ellenére a Figyelőnek maga Lázár János erősítette meg, hogy az átalakítás márciustól elkezdődik, és ahogy a lapnak fogalmazott: „legfeljebb papír alapon fogadják majd a támogatási kérelmeket”. A Figyelő azonban nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy a törvény életbe lépését elcsúsztatják pár hónappal.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
A kormány hozzá nemértésének és alkalmatlanságának újabb bizonyítéka.
papa.49
@Hellcat: Minden poszton, mindenhol káosz, ez a fütyisz...
Clavigo
Vagy eltűnik,vagy ccarrá válik,,amihez ezek hozzányúlnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.