Van magyar modell és sikeresen működik, ezt ma már szinte mindenki elismeri – mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke pénteken Székesfehérváron, a IV. Kárpát-medencei Gazdasági Fórumon.

Matolcsy György kiemelte: az Európai Unióban, a globális térben és a "magyar modellel hadilábon álló" szaksajtóban is dicsérik a magyar modellt, amelynek legutóbbi helyes döntése a devizahitelek forintosítása volt.

"A devizahitelezés léket kapott hajójában többen voltunk, de csak Magyarország úszott ki a partra" – fogalmazott.

Úgy vélte, a sikerhez a magyar modell két elemére volt szükség: egyrészt az új politikai modellre, amelynek lényege az a felismerés, hogy a pénzpiac nem mindenható és hajlamos a válságokra. A válsághelyzetek kezeléséhez pedig erős államra van szükség, amely képes okosan kezelni a helyzeteket és megvan hozzá az eszköztára.

Elmondta: a magyar modell másik eleme az új gazdaságpolitika útnak indítása volt, amely a korábban elfogadottnak tartott két láb – makrogazdasági egyensúly és növekedés – mellett nagy figyelmet fordított egy harmadikra, a foglalkoztatásra. Az elmúlt két évtizedben a két láb közül hol az egyik, hol a másik szorult kezelésre, de a használt módszerek mindig a foglalkoztatás feláldozásával jártak – tette hozzá.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Amiatt a qrva nagy " csodálkozás " miatt ,,elfelejtettek Téged meghívni Davosba,,a félkegyelmű Gazdáddal egyűtt. Vazze..lehet ,hogy MNB-ben sem tilos a piálás ??
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Senara
A magyar csodamodellen ámul Matolcsy György és a világ ... világon nincs még egy nemzeti bank elnök ahol az állam pénzét kénye-kedvére költi el .
Senara
@nemkati: A legnagyobb baj elhiszi amit hazudik . Az sem lenne baj , de azok is akinek mondja !!
Nil
Más emberek zárt osztályon vannak, azez meg az MNB-t vezeti
néha eszembe jut Dürrenmatt Fizikusok c műve
73
Ez a kancsi karcsi is már félre beszél.Elő adja az álmait,vágyait.De ez a vaksi ló nem veszi észre,hogy a világ rajtunk röhög.
JAJMÁR
Bámul a világ, az eccer biztos !Meg mi is, már megint.
Hogy ki a vezér, és kihez hasonlít, és milyen a kormány, melyikre hajaz, tudjuk, de hogy a mönöbö vezér meg -próbáltam leírni kipontozva, meg egyebek, de körbeírom inkább - saját magának szerez örömet, látszik, hogy itten végszükségvanmár örömügyileg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.